Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » NASA će u svemiru zapaliti najveći POŽAR ikada! Tek sada, 50 godina nakon iskrcavanja na Mjesec?

NASA će u svemiru zapaliti najveći POŽAR ikada! Tek sada, 50 godina nakon iskrcavanja na Mjesec?

nasa-pozarPostavlja se pitanje, što nisu već osigurali posadu u ovih 50 godina ljudi u svemiru i nakon bezbroj letova na Mjesec? Kao da su na početku leta u svemir

U okviru niza eksperimenata u bestežinskom stanju, osmišljenih u cilju rješavanja, kako kažu stručnjaci, jedne od najvećih briga kada je u pitanju sigurnost posade, američka svemirska agencija NASA će zapalit najveći požar koji su u svemiru izazvali ljudi.

Na Zemlji, gravitacija daje vatri poznatu strukturu, pri čemu hladniji, gušći zrak pada prema bazi požara, dok se toplina penje uvis. Međutim, u svemiru, gdje nema sile teže, požar može biti vrlo nepredvidljiv.

Agencija namjerava zapaliti “požar velikih razmjera” unutar teretnog svemirskog broda nakon što bude dopremio namirnice, zalihe i opremu Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) u kojoj trenutno nema nikoga.

Ako sve bude po planu, njen komercijalni partner, tvrtka “Orbital ATK”, uskoro će lansirati teretnu svemirsku letjelicu “Signus” (Cygnus) iz Svemirskog centra “Kennedy” u Floridi. “Vatromet” će, međutim, početi tek dva mjeseca kasnije, kada se svemirski brod odvoji od stanice i krene natrag prema Zemlji.

Znanstvenici koji sudjeluju u eksperimentu “Spacecraft Fire Experiment I” (skraćeno, Saffire I) daljinski će zapaliti materijal od fiberglasa i pamuka dimenzija 30×90 centimetara, unutar modula veličine 90×150 centimetara. Senzori i videokamere visoke razlučivosti zabilježit akciju i poslati dragocjene podatke na Zemlju.

” ‘Saffire’ će biti najveći požar u svemiru izazvan ljudskom rukom”, izjavio je Gary Raf, menadžer projekta u NASA. “Za sada možemo izvesti samo male eksperimente izgaranja u uvjetima mikrogravitacije svemirske stanice. ‘Saffire’ će nam omogućiti da sigurno spalimo manje uzorke materijala, bez izlaganja stanice i njene posade dodatnom riziku.”

Prema riječima rukovoditelja eksperimenta David Urbana, ovaj i naredni “Saffire” eksperimenti trebaju pomoći da se odgovori na dva pitanja: da li će se plamen nastaviti širiti uvis ili će mikrogravitacija ograničiti njegovo širenje i koje tkanine i materijali se mogu zapaliti i kako će goriti.

Kada NASA prikupiti potrebne podatke, “Signus” će se vratiti u Zemljinu atmosferu i bit će uništen u drugom, mnogo većem, požaru.

Ovo je još jedan od mizernih i jednostavnih eksperimenata koje će provesti NASA, i koji upravo zbog svoje jednostavnosti ruše vjerodostojnost da je NASA ikada bila na Mjesecu
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(blic.rs/uredio:NSP)

SIMPSONI SU IPAK BILI U PRAVU, A NITKO NIJE SLUŠAO: Trumpova pobjeda predviđena prije 16 godina
OBAMA DOBIJA PO DRUGI PUT NOBELOVU NAGRADU ZA MIR!? (VIDEO)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , ,

reklama