Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » 1984. JE SVE BLIŽE: Obama traži da SAD ne proizvodi mobitele u koje ne mogu ‘ući’ FBI i policija

1984. JE SVE BLIŽE: Obama traži da SAD ne proizvodi mobitele u koje ne mogu ‘ući’ FBI i policija

obama-1984Za takve pametne telefone je rekao: “To je isto kao kad bi svatko nosio švicarsku banku u džepu”

Barack Obama je – za vrijeme jednog javnog nastupa u Teksasu – izjavio kako američke tvrtke ne trebaju prozvode mobilne telefone kojima vlasti “neće moći pristupiti u slučaju ozbiljne neophodnosti.

Pritom je naglasio da ne želi komentirati konflikt između Ministarstva pravosuđa SAD i tvrtke Apple povodom probijanja zaštite smartphonea iPhonea terorista. Ali, odmah je dodao:

“Mora se postaviti pitanje: ako je, s tehničke točke gledišta, moguće napraviti aparat kojem se ne može pristupiti, ili sustav šifriranja koji potpuno štiti od razbijanja takve zaštite, postavlja se pitanje – kako ćemo uhititi nekoga tko širi dječju pornografiju ili razotkriti zavjeru terorista?

Obama je pritom napravio ovakvu usporedbu: “Posjedovanje takvih mobilnih isto je kao kad bi svaki građanin u džepu nosio švicarsku banku. U svakom slučaju, “neprobojni” mobilni će otežati borbu s izbjegavanjem plaćanja poreza i financijskim makinacijama”.

Spor oko “razine zaštite” mobitela se rasplamsao nakon što je sud obvezao Apple pomogne suradnicima FBI da “uđu” u smartphone Saida Faruka, jednog od počinitelja terorističkog akta u Kaliforniji.

Šef kompanije Tim Cook najavio je žalbu na tu odluku, objasnivši da je Apple američkim vlastima već “predao podatke koje je sadržavao taj mobitel”.

Faruk i njegova žena Tešfin Malik su – da podsjetimo – 2. prosinca upali u San Bernardinu u centar pomoći invalidima i iz automata pobili 14 ljudi, a 21 ranili.

Oboje su bili ubijeni za vrijeme potjere.

Odgovornost za taj pokolj kasnije je preuzela na sebe Islamska država.

U Americi će vrlo skoro, oni koji se protive ovoj izjavi Obame o proizvodnji mobitela, biti proglašeni podržavateljima terorista, pa čak će ih vlada i označiti potencijalnim teroristima, iako oni nemaju nikakve veze s njima.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , ,