Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » DEMONSTRACIJE U FRANCUSKOJ: Vodite ljubav, a ne prekovremeni rad!

DEMONSTRACIJE U FRANCUSKOJ: Vodite ljubav, a ne prekovremeni rad!

pogled-romantikaFrancuska, zemlja u kojoj je duboko ukorijenjena ideja socijalne pravde i jednakosti, ne vjeruje u njemački model reforme rada

“Vodite ljubav, ne radite prekovremeno!”, Jedna je od parola koja se čula na demonstracijama protiv promjena zakona o radu koje su organizirane u Francuskoj, najmasovnijim od 2006. godine.

“Dosta mi je toga da lijeva vlada vodi politiku prethodne, desničarske vlade”, izjavio je za francuske medije jedan od stotina tisuća prosvjednika na ulicama Pariza. (svaka slučajnost ove izjave sa hrvatskom vladom je slučajna)

Oko pola milijuna mladih, srednjoškolaca, učenika, ali i starijih, zaposlenih, nezaposlenih i umirovljenika ustalo je protiv napada na prava radnika, kako vide novi prijedlog zakona, nazvanog po ministrici rada (Mirijam) El Komri.

Inicijativu za izlazak na ulicu dale su organizacije mladih, a pridružile su im se stranke ljevice i sindikati.

Francuska je posljednja u nizu europskih zemalja, poslije Britanije, Njemačke, Skandinavije, Španjolske i Italije, u kojoj se lome koplja oko toga treba li promijeniti zakone o radu da bi se smanjila velika nezaposlenost.

Njemačka je prva provela reforme, u razdoblju od 2002. do 2005. godine, u vrijeme kancelara Gerhard Schroedera. Njihova suština je povećati radno vrijeme i broj slabo plaćenih kratkoročnih ugovora. Ovaj model su slijedile druge zemlje, sve osim Francuske, koja je ostala vjerna radnom tjednu od 35 sati i zaštiti prava radnika, odolijevajući logici neoliberalne ekonomije po kojoj je profit važniji od ideje socijalne pravde.

Reforme koje je provela većina europskih zemalja smanjile su nezaposlenost, ali su stvorili vojsku siromašnih radnika, onih koji puno rade, a vrlo malo zarađuju. Francuzi se pitaju da li ovaj model ima smisla ako su plaće siromašnih radnika često samo malo veće od socijalne pomoći koju primaju nezaposleni.

Prosvjednici na ulicama francuskih gradova smatraju da nema smisla i odbacuju “prekarizaciju” rada, odnosno strah od otkaza i nezaposlenosti.

Suočena s valom negodovanja, francuska vlada je ponudila da razmotri mogućnost dodatnog oporezivanja ugovora na određeno. U Francuskoj je već sada devet od deset ugovora na određeno vrijeme, iako ugovori na određeno već skuplje koštaju poslodavce. Posljednjih godina je u porastu osobito broj vrlo kratkih ugovora, na tri mjeseca. Vlada smatra da će taj trend da se smanji ako dodatni porez bude značajniji.

Novi zakon predviđa i produženje broja radnih dana i nedjelja, kao i da dodatni rad bude slabije plaćen. Iako je službena radni tjedan 35 radnih sati, poslodavci su i do sada imali mogućnost da nameću radnicima dodatno radno vrijeme, uz nadoknadu. Na poslu najviše se može provesti deset sati dnevno, ali, prema novom zakonu, ovo ograničenje bi, uz određene uvjete, moglo biti pomaknuto na dvanaest sati.

“Ne vašem zakonu o kinti”, poručuju prosvjednici.

Francuska, zemlja u kojoj je duboko ukorijenjena ideja socijalne pravde i jednakosti, ne vjeruje u njemački model.

Kako je došlo do toga da su europske zemlje prinuđene prave korak unatrag od svojih socijalnih modela za koje su se njihovi roditelji izborili?

Promjene odnosa između kapitala i rada, između poduzeća i zaposlenih u industrijski razvijenim zemljama počela je nakon rušenja Sovjetskog Saveza. Ovaj odnos snaga je do sredine ’70 -ih bio na strani rada i radnika u europskim zemljama koje su uživale veliki gospodarski rast, rezultat obnove nakon Drugog svjetskog rata.

Rušenje sovjetske imperije je označilo kraj bojazni koju su kapitalisti na Zapadu imali od komunizma, što ih je tjeralo da izlaze u susret zahtjevima radnika. To je promijenilo odnos snaga, i zbog toga su stare borbe za radnička prava ponovno aktualne.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

SKANDAL U EU PARLAMENTU: Grčki zastupnik trajno izbačen iz parlamenta zbog govora o Turcima. Evo što je rekao... (VIDEO)
PARA SE POTROŠILA: Arapi očajni, traže pomoć!

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , ,

reklama