Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Ameri─Źki lovci pete generacije F-22 i F-35 nemaju nikakve ┼íanse protiv ruskog T-50

Ameri─Źki lovci pete generacije F-22 i F-35 nemaju nikakve ┼íanse protiv ruskog T-50

t-50-lovacLOCKHEED MARTIN NA IZLO┼ŻBI U SINGAPURU TVRDIO DA T-50 NIJE AVION PETE GENERACIJE

Na aviosalonu Singapore Airshow 2016 , koji je u velja─Źi odr┼żan u Singapuru, predstavnici tvrtke Lockheed Martin izveli su masivan napad na ruski lovac pete generacije T-50 (PAK FA).

Napad je bio informacijski. ─îak, prije ─çe biti da je to bio o─Źajni─Źki potez, jer je komercijalna situacija sa F-22 i F-35 izuzetno tu┼żna. Naro─Źito na inozemnom tr┼żi┼ítu.

F-22 ne ┼żeli kupiti nijedna razumna vlada u svijetu zbog njegove fantasti─Źno visoke cijene. Taj lovac ko┼íta 411 milijuna dolara. Na njemu je izgorio ─Źak i Pentagon.

Za ameri─Źku avijaciju je naru─Źeno 400 tih zrakoplova. Me─Ĺutim, ugovor o nabavi je ubrzo smanjen na 187 letjelica. Zbog ─Źega je 2011. godine obustavljena proizvodnja tog zrakoplova.

Situacija s F-35 nije ni┼íta manje ─Źudna. Taj lovac je znatno jeftiniji – njegova prosje─Źna cijena je 120 milijuna dolara. Pentagon je, kada se zrakoplov pripremao za prvi let, naru─Źio 2800 lovaca. Do danas je ta brojka smanjena na 2300.

─îlanice NATO-a namjeravaju kupiti ukupno 600 tih zrakoplova. Pri ─Źemu su inozemni kupci, kako se ka┼że, uhva─çeni na udicu. Oni sada ne mogu odustati od kupnje tog lovca, ─Źija reputacija opada iz godine u godinu. Stvar je u tome ┼íto je mnogo novca ulo┼żeno u razvoj aviona, pa bi sada bilo glupo da taj novac propadne.

A odustati od tako sumnjive kupnje htjeli bi mnogi, jer je F-35 ve─ç 5 godina, jo┼í od po─Źetka probne eksploatacije, i dalje poluproizvod. Uop─çe nije poznato, kada ─çe postati borbeni stroj. Prije godinu dana obavljeno je posljednje testiranje F-35 .

Nakon ─Źega se u zapisniku povjerenstva vidio ovakav izvje┼ítaj: “U cjelini, avion ostaje nezreo, a njegova eksploatacija se u zna─Źajnoj mjeri oslanja na konstantnu podr┼íku proizvo─Ĺa─Źa, ┼íto je neprihvatljivo prilikom izvo─Ĺenja borbenih djelovanja. F-35 je i dalje ranjiv na balisti─Źku i induciranu pogonsku vatru iz svih vidova vojnih prijetnji izazvanih raketnim napadima. Rokovi prvih borbenih letova ─çe vjerojatno biti odgo─Ĺeni zbog problema sa softverskom jedinicom 2 V, koja je dizajnirana za upravljanje visokoprecizni oru┼żjem AIM-120C , i za naknadno ┼íirenje na streljivo GBU -32/31 i GBU-12 “.

Do ovog trenutka, situacija se nije promijenila. Datum uvo─Ĺenja ovog zrakoplova u naoru┼żanje je i dalje nejasan. Konstruktori konstantno ne┼íto prepravljaju i dora─Ĺuju.

Poku┼íaji Lockheed Martina da privu─ç─Źe inozemne kupce, kojima ne mogu uvrnuti ruku koriste─çi natovske mehanizme, nisu uspjeli. I tvrtka sa zavi┼í─çu gleda kako indijsko Zrakoplovstvo zaklju─Źuje ugovore s ruskim koncernom “Suhoj” za zajedni─Źki razvoj izvozne modifikacije T-50, koja se zove FGFA (Fifth-Generation Fighter Aircraft ). A biti ─çe isporu─Źen Indiji u zajedni─Źkom aran┼żmanu.

Indija ─çe dobiti polovicu proizvedenih lovaca, odnosno – 125 jedinica.

Potpuno je jasno za┼íto je u ovoj situaciji tvrtka Lockheed Martin ba┼í na me─Ĺunarodnom salonu u Sngapuru, koji je okupio kupce iz razli─Źitih zemalja, poku┼íala poniziti razvoj “Suhoja”.

Sam potez je bio prili─Źno grub. Ne ulaze─çi u usporedbu karakteristika, Amerikanci su izjavili da se T-50 ne mo┼że smatrati avionom pete generacije. Navodno, za ulazak u “klub pete generacije”, nije dovoljna mala radarska vidljivost T-50.

Bile su to prazne rije─Źi ne ba┼í kompetentnih ljudi. To jest, F-35 – je “standard” pete generacije (o F-22 Amerikanci ┼íute, jer ga svejedno nitko ne─çe kupiti ni pod kakvim okolnostima).

f-35-lockheedJo┼í tvrde da se T-50 minimalno razlikuje od Su-35, koji je zrakoplov generacije 4 ++. I dodaju da imaju isti motor i elektronska oprema je sli─Źna – ne najmo─çnija.

Po─Źet ─çemo od toga, da Su-35 zaslu┼żuje pored ─Źetvorke jo┼í par pluseva. On raspola┼że odre─Ĺenim karakteristikama aviona pete generacije. To jest, motor (kojim raspola┼że i T-50) pru┼ża mogu─çnost nadzvu─Źnog leta u bezforsa┼żnom re┼żimu. On tako─Ĺer raspola┼że elektroni─Źkim, a ne mehani─Źkim upravljanjem.

Ako usporedimo motore s to─Źke gledi┼íta superpokretljivosti (to je jo┼í jedan kriterij pete generacije), onda se kod F-35 i F-22 vektor potiska odbija u jednoj ravnini, a kod Su-35 i T-50 – u dvije. Ni tu se “amerikanci” ne mogu zvati petom generacijom. Pri ─Źemu treba uzeti u obzir da ─çe 2017. godine T-50 dobiti novi motor, koji za 15-25% nadilazi sada┼ínji – AL-41F1.

F-35 je na granici zahtjeva ┼íto se ti─Źe bezforsa┼żne brzine.


Po tehni─Źkim karakteristikama, on je podzvu─Źni. I sam predsjednik Lockheed Martin -a je na konferenciji za tisak uvjeravao sumnji─Źave novinare da njegova brzina iznosi 1,2 M. Kod Su-35 maksimalna bezforsa┼żna brzina je – 1,1 M, a kod T-50 – 2,1 M, kod F-22 – 1,8 M.

Ovakva sporost “standarda pete generacije” obja┼ínjena je ─Źinjenicom da je u cilju stvaranja univerzalnog aviona i za avijaciju i za mornaricu, avion “udebljan” “pa stoga ima zna─Źajno ve─çi otpor zraka.

Ako usporedimo sredstva otkrivanja ciljeva i navo─Ĺenja na njih, onda je, zaista, na T-50 i Su-35 instalirana ista opti─Źko-lokacijska stanica OLS-50M, koja radi u vidljivom i infracrvenom podru─Źju. To je na┼í najnoviji razvoj u ovom podru─Źju.

Ona omogu─çava da se fiksiraju ─Źak i stealth-ciljevi, nevidljivi za radare, udaljeni 80 kilometara. Dakle, ameri─Źki nevidljivi avioni nisu nevidljivi za OLS i za kamere s visokom rezolucijom. Takav ure─Ĺaj nema na F-22 . Na F-35 postoji. Ali, prema mi┼íljenju stru─Źnjaka, i ne samo ruskih, u zadanom podru─Źju ruska tehnika nadilazi inozemne proizvo─Ĺa─Źe.

┼áto se ti─Źe trupnog radara, T-50 ima vlastiti, potpuno novi. To je stanica s aktivnom faznom antenskom re┼íetkom (Afar) N036 “Belka”. Kod dva “amerikanca” tako─Ĺer postoji sli─Źni Afar. Ali, samo jedna. Na T-50 ih ima pet: frontalna (N036-01-1), dva na bokovima (N036B), i dvije raspore─Ĺene na vrhovima krila (N036L). To jest, avion je u stanju “gledati” na sve strane.

Potpuno je jasno ─çe u doglednoj budu─çnosti T-50 biti moderniziran. A prvi na redu za poja─Źavanje aviona stoji radar sa ROFAR – radio opti─Źkom faznom antenskom re┼íetkom. Njega, kao i “Belk” razvija koncern “Radio-elektroni─Źke tehnologije” (Krete). Po─Źetkom 2018. godine trebao bi biti spreman probni model radara. Njegova serijska proizvodnja se mo┼że o─Źekivati ÔÇőÔÇőpo─Źetkom 20-ih.

Radio-opti─Źki radar ─çe te┼żiti upola manje, pri ─Źemu ─çe se njegove mogu─çnosti pove─çati desetak puta. To jest, radar ─çe biti u mogu─çnosti prikazati jasnu sliku (trodimenzionalnu sliku, kako tvrde u Krete-u) objekta, udaljenog stotine kilometara. ┼átovi┼íe, pojavit ─çe se mogu─çnost skeniranja unutra┼ínjosti aviona.

Jednako impresivan rezultat je dalo kori┼ítenje teorijskih i prakti─Źnih radova u podru─Źju radiofotonike koja je po─Źela prije samo 35 godina s uvo─Ĺenjem opti─Źko-elektronskih kabela. Kori┼ítenje novog na─Źela za obradu primljenog signala metodom koherentne optike omogu─çuje vi┼íestruko pove─çanje ┼íirokopojasnosti radara. To ─çe dovesti do toga, da ─çe upotreba stealth-tehnologije postati potpuno besmislena.

Jo┼í jedna prednost, koja bi trebala da tijekom naredne godine pozicionirati avion T-50 kao najboljeg lovca na svijetu je – naoru┼żanje.

Ruski oru┼żari su specijalno za T-50 stvorili 12 novih vrsta visokopreciznih raketa zrak-zrak i zrak-zemlja, koje obuhva─çaju ─Źitav spektar, kako po rasponu nano┼íenja udara, tako i po brzini i pokretljivosti zra─Źnih ciljeva. Me─Ĺu njima postoje i jedinstvene rakete, sposobne samostalno na┼żi i naciljati mete prilikom autonomnog ljeta.

Pri jednakom borbenom optere─çenju, “amerikanci” imaju veliku prednost ┼íto se ti─Źe raketa za borbu u zraku. F-22 raspola┼że samo korektnim bombama za napad na kopnene mete. Me─Ĺutim, oba “amerikanca” “u bliskoj borbu u zraku se ne osje─çaju previ┼íe samopouzdano. Tijekom teorijskog modeliranja, utvr─Ĺeno je da F-35 u slu─Źaju takvog oru┼żanog sukoba, ─Źak i protiv Su-35, ima tek 28% ┼íansi da pobijedi. I u velikoj mjeri to je bilo predodre─Ĺeno superiorno┼í─çu naoru┼żanja ruskog lovca.

I kao zaklju─Źak, navest ─çemo ─Źisto formalna istra┼żivanja neovisne australske analiti─Źke organizacije Air Power Australia , koja pokazuju, nazovimo je tako, veliku obmanu predstavnika tvrtke, koja proizvodi najskuplji lova─Źki avion na svijetu.

Australci su proveli “reviziju” odgovaraju─çih reklamnih prospekata sa stvarnim stanjem stvari “amerikanaca” F-22 , F-35 , “Kineza” ” J-12 , i” Rusa “T-50. Van konkurencije je razmatran Su-35S. Princip je bio jednostavan. Postoji 14 kriterija za pripadnost zrakoplova petoj generaciji. Ako zrakoplov odgovara odre─Ĺenom kriteriju, njemu se dodaje jedan bod. U slu─Źaju neodgovaranja – bod mu je oduzet.

Rezultati su bili iznena─Ĺuju─çi za Lockheed Martin . T-50 – plus 8. F-22 i Su-35S – plus 2. J 12 – 0. F-35 – minus 8.

Mislim da nakon tako objektivne slike, Amerikanci ne bi trebalo tra┼żiti nedostatke kod tu─Ĺih aviona, ve─ç razmisliti o svom zaostatku.

To jest, zaostatku za petom generacijom.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , ,