Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » EKSKLUZIVNO: VELIKA NAPETOST NA SASTANKU U BRUXELLESU! Turci ucijenili EU čelnike golemim šokantnim zahtjevima, izbjeglice više neće smjeti prolaziti kroz Hrvatsku!?

EKSKLUZIVNO: VELIKA NAPETOST NA SASTANKU U BRUXELLESU! Turci ucijenili EU čelnike golemim šokantnim zahtjevima, izbjeglice više neće smjeti prolaziti kroz Hrvatsku!?

imigranti-sastanakDok se danas odvija ključni summit Europske unije s Turskom oko izbjegličnog pitanja, portal Politico otkrio je kako su na jučerašnjem sastanku turskog premijera Ahmeta Davutoglua i njemačke kancelarke Angele Merkel Turci na stol postavili nove uvjete za suradnju, koji graniče s ucjenom i ludilom

Na večeri Davutoglua i Merkel u Turskoj ambasadi u Bruxellesu, na kojoj je bio i nizozemski premijer Mark Rutte, Davutoglu je navodno predstavio četiri ključna uvjeta za postizanje dogovora na današnjem summitu.

Prvi uvjet je više novca od već dogovorenih 3 milijarde eura koje bi Turska trebala dobiti za zbrinjavanje izbjeglica. Prema sadašnjem dogovoru, milijarda eura bi trebala biti iz proračuna EU, a dvije milijarde iz proračuna zemalja članica. Bilo kakva dodatna sredstva morala bi također biti iz proračuna zemalja članica, jer EU više nema dostupnih sredstava u svojem proračunu.

Drugi uvjet je ukidanje viza za turske građane u svim zemljama EU. Ankara i Bruxelles su do sada pregovarali oko liberalizacije viznog režima, no Turska sada traži puno ukidanje viza za sve svoje građane, dok je EU bila spremna pristati ukinuti vize samo za neke grupe građana. Treći uvjet je ubrzavanje pregovora o članstvu Turske u EU. Proces pristupanja Turske već je dugo na čekanju, i Davutoglu, čini se, želi iskoristiti priliku da ga ubrza.

Turska također želi otvoriti pregovore o preseljenju izbjeglica. Ankara je spremna prihvatiti uvjete za ponovni prihvat vraćenih migranata, no želi i postaviti nove uvjete za preseljenje, u kojima bi Turska mogla slati izbjeglice u EU. Njemački pregovarači upozorili su Tursku da bi njezini zahtjevi za liberalizaciju viza i ubrzanje pregovora mogli biti previše – vođe EU država vjerojatno neće pristati na njih. No sporazum oko financiranja i preseljenja bi možda bio u granicama mogućeg.

EU diplomati navodno još uvijek vjeruju da će danas biti postignut dogovor s Turskom.

‘Glavna poruka sastanka s Turskom trebala bi biti zatvaranje zapadnobalkanske rute’

Hrvatski premijer Tiihomir Orešković izjavio je u ponedjeljak, dolazeći na summit čelnika EU-a i Turske, da će glavna poruka toga sastanka biti zatvaranje zapadnobalkanske migrantske rute.

“Glavna poruka će biti da se zatvara ballkanska ruta. S tim je povezano i pitanje jačanja schengenskih pravila i tu će biti veliki pritisak, ali svima nam je jasno da treba pojačati schengenska pravila. Uz to, EU će trebati pomoći Grčkoj a trebamo čuti i stajalište turskog premijera Ahmeta Davutoglua”, rekao je premijer Orešković dolazeći na summit 28 čelnika zemalja članica s turskim premijerom. To je drugi takav summit u četiri mjeseca na kojem će EU pokušati postići rješenje za migrantsku krizu.

Orešković je rekao da će se razgovorati i o ulozi NATO saveza, koji će pružati pomoć u Egejskom moru i pomagati u borbi protiv krijumčara koji prebacuju izbjeglice iz Turske u Grčku.

Prema nacrtu deklaracije, čelnici EU-a trebali bi proglasiti “zapadnobalkansku migrantsku rutu zatvorenom”. Međutim, prema više diplomatskih izvora. njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker traže da se ta rečenica izbaci.

Glasnogovornica njemačke kancelarke Christiane Wirtz nazvala je mogućnost zatvaranja zapadnobalkanske rute spekulacijama.

“Čula sam za informacije da se spekulira o zatvaranju balkanske rute. Želim reći da je zasad riječ o spekulacijama, pregovori su u tijeku i treba pričekati da se završe”, rekla je Wirtz.

Merkel: ‘Ključno je naći održivo rješenje s Turskom’

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da je za migrantsku krizu ključno naći održivo rješenje s Turskom, da je potrebno smanjiti broj ilegalnih migranata, ne samo u nekim, nego u svim zemljama, uključujući i Grčku.

“Želimo smanjiti broj ilegalnih migranata, ali u svim zemljama, uključujući i Grčku, a ne samo u nekim. Stoga moramo naći održivo rješenje za zaštitu vanjskih granica, osigurati funkcioniranje schengenskih pravila. Sve to treba poboljšati, ali ne jednostranim mjerama”, rekla je Merkel dolazeći na summit EU-a i Turske.

Istaknula je da je morsku granicu moguće kontrolirati samo u suradnji s Turskom te da se treba boriti protiv ilegalnih migracija, što je također moguće “jedino u suradnji s Turskom”.

“Nadam se da će dosegnuti te ciljeve i napraviti korak naprijed, ali to zahtijeva teške pregovore, tako da će nam trebati nekoliko sati da dođemo do rezultata”, rekla je Merkel.

Francuski predsjednik Francois Holande rekao je da EU s Turskom treba imati “izravne, iskrene i efikasne odnose”, upozorivši da ne može biti prihvatljivo sve što radi ta zemlja, misleći na odnos prema medijima.

“Moramo biti krajnje oprezni prema mjerama koje su poduzete. Mediji moraju biti slobodini svuda pa i u Turskoj”, rekao je Hollande, odgovarajući na upit o preuzimanju najvećeg turskog oporbenog lista Zaman.

Ono što Turska bude tražila za uzvrat će masno platiti članice Europske Unije, a pogotovo zemlje Balkana.
 
(jutarnji.hr/uredio:NSP)

Ovo je prirodni lijek protiv Helico bakterije koja uzrokuje nastanak čira na želucu! - RECEPT
ZAPANJUJUĆE: Slobodna energija je pronađena još 1958. godine i odmah je zabranjena! (VIDEO)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , ,

reklama