Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » EU NAREDILA: 300 tisuća Rusa želi ljetovati na Jadranu, iz Ministarstva im poručili, već smo bukirani!

EU NAREDILA: 300 tisuća Rusa želi ljetovati na Jadranu, iz Ministarstva im poručili, već smo bukirani!

makarska_plaza_turistiGradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić sa suradnicima primili su jučer u sjedištu Primorsko-goranske županije veleposlanika Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj dr. Anwara Azimova

Ruski veleposlanik održao je radni sastanak s predsjednikom HGK Županijske komore Rijeka, a tijekom njegova boravka održana je i osnivačka skupština Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva.

Veleposlanik Ruske Federacije u svom je uvodnom izlaganju o partnerskoj suradnji Rusije i Hrvatske govorio o posljedicama koje hrvatsko gospodarstvo trpi zbog uvođenja viznog režima i gospodarskih sankcija nametnutih Rusiji. Smatra da je to prvenstveno naštetilo hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima koji više ne mogu izvoziti voće i ribu u Rusiju, a potom i turističkom sektoru zbog smanjenja broja dolazaka ruskih gostiju.

“Kada sam nedavno razgovarao s predstavnicima vašeg Ministarstva turizma i obavijestio ih da ove sezone 300 tisuća Rusa planira doći na Jadran, mislio sam da ću ih razveseliti. Oni su mi rekli da je Jadran već bukiran gostima iz Austrije i Njemačke i da, ako ikako mogu, broj ruskih turista svedem na 100 tisuća”, kazao je Azimov, a prenosi Novi list.

Veleposlanik Azimov spomenuo je i dolazak stotinjak ruskih investitora na dva gospodarska foruma koja će se ove godine organizirati u Hrvatskoj. Oni će, kazao je veleposlanik, donijeti milijardu eura vrijedne investicije.


“Za Rusiju je najvažnije ulaganje u hrvatske nekretnine, ali mi također želimo investirati i u vašu plinsku i naftnu industriju te povećati broj ruskih turista koji će posjetiti Hrvatsku”, zaključio je veleposlanik.

Obersnel očekuje bolju suradnju

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel pozdravio je najavljeni sastanak ruske delegacije u Županijskoj komori na kojem će biti i predstavnici JGL-a, velike riječke farmaceutske tvrtke koja je puno izvozila u Rusiju a sada ima velikih problema upravo zbog sankcija. Gradonačelnik se složio s veleposlanikom da uvođenje viza ima negativne posljedice po hrvatski turizam.

“Vjerujem da mi na lokalnoj i regionalnoj razini možemo doprinijeti boljoj suradnji te mi je zato posebno drago da se upravo danas u Rijeci službeno osniva skupština Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva.

Otvoreni smo za sve oblike suradnje i bilo bi dobro kada bi dio ruskih investitora došao i na naš investicijski forum na kojem predstavljamo sve projekte gradova i općina u Primorsko-goranskoj županiji. Ono što je za nas najvažnije su investicije u energetiku i turizam, no dobrodošli su i svi drugi oblici suradnje”, zaključio je Vojko Obersnel.

Sastanku s ruskom delegacijom prisustvovala je i predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac i pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Juretić.
 
(index.hr/uredio:NSP)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , ,