Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » FBI UHITIO SVE DOMAĆE ‘TERORISTE’: Okončana kriza u Oregonu koja je mogla zapaliti čitavu Ameriku

FBI UHITIO SVE DOMAĆE ‘TERORISTE’: Okončana kriza u Oregonu koja je mogla zapaliti čitavu Ameriku

oregon-bundy-prosvjedJedanaest ‘kolovođa’ oružane krize privedeni su i zadržani u pritvoru bez mogućnosti jamčevine i s nepoznatim datumom otpuštanja, pod optužbama za terorizam, opiranje uhićenju, stvaranje javnog neposluha i narušavanje prava privatnog posjeda

Zaposjedanje federalnih posjeda u američkim državama Oregonu i Nevadi završilo je upravo onako kako se i očekivalo da će završiti, no bez ikakvih trzavica i okršaja.

Farmeri privedeni, no bez transparentnosti

Naime, nakon zauzimanja posjeda i višetjedne krize, odmetnuti farmeri izgubili su strpljenje i počeli napuštati teritorij, nakon čega su jedan po jedan uhićivani od strane federalnih agenata. Razoružavanje je proteklo u miru što je pomalo i iznenađujuće s obzirom na potencijalne trzavice i prijetnje iznesene tijekom krize kroz medije. ‘Malheur National Wildlife Refuge’ tako je vraćen u federalne ruke, no zabrinjava ono što se dogodilo kao epilog.

Jedanaest ‘kolovođa’ oružane krize privedeni su i zadržani u pritvoru bez mogućnosti jamčevine i s nepoznatim datumom otpuštanja, pod optužbama za terorizam, opiranje uhićenju, stvaranje javnog neposuluha i narušavanje prava privatnog posjeda. Kako nije poznato tko je uhićen pod kojom optužnicom, a vlasti nisu javno objavile podatke – sve je u domeni nagađanja. Navodno su i uhićeni prijavili agente zbog ‘verbalnog i fizičkog nasilja pri uhićenju’, no s obzirom da su bili naoružani – teško će te optužbe proći na sudu.

Razoružavanje i separatizam kao ‘pravni elementi’

‘Pod izravnim naredbama FBI-ja i Ministarstva pravosuđa, ušli smo u posjed uz naoružane ‘undercover’ agente. Prikupljali smo podatke i koordinirali ih s bespilotnim letjelicama koje su također bile potpora u slučaju nemira’ navodi federalni agent Dan Stevens. ‘Identificirali smo 90% militanata i provjerili njihove dosjee’ zaključuje Stevens uz navođenje registarskih pločica koje su tako bile jamac da niti eventualni bijeg neće biti dovoljan za eskivaciju odgovornosti.

‘Ovakvi desničarski elementi predstavljaju ozbiljnu opasnost za sigurnost i morali smo ih uhititi, kao i razoružati – da ne bi došlo do bilo kakvog oblika prolijevanja krvi’, službeno je izvješće s događaja. Kako su u Senatu paralelno odlučili uvesti mogućnost vojne intervencije na američkom teritoriju – vrlo je lako moguće da će ovakve situacije dodatno intenzivirati ionako sve snažniju inicijativu za zabranom civilnog posjedovanja oružja, pod prijetnjom terorizma ili separatizma.
 

 
(dnevno.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,