Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » PRO─îITAJTE ┼áTO ─ćEMO DOBITI USKORO SA ZAPADA PREKO TTIP-a: 10 Ameri─Źkih namirnica koje su zabranjene u drugim zemljama

PRO─îITAJTE ┼áTO ─ćEMO DOBITI USKORO SA ZAPADA PREKO TTIP-a: 10 Ameri─Źkih namirnica koje su zabranjene u drugim zemljama

hrana-amerikaAmerikanci se polako bude u svezi tu┼żne ─Źinjenice da velik dio hrane koja se prodaje u SAD-u daleko zaostaje za istim namirnicama u drugim zemljama

U stvari, ve─çina hrane koje jedu je zabranjena u drugim zemljama. I oni to ho─çe preko TTIP-a prenijeti u Europu.

Pregledat ─çemo 10 ameri─Źkih namirnice koje su zabranjene u drugim zemljama.

Budu─çi da je ukupno zdravlje Amerikanaca toliko ni┼że od drugih industrijaliziranih zemalja, no pitamo se da li otrovna hrana poput ove mo┼że igrati ulogu u velikom skoku stope oboljevanja od raznih bolesti.

# 1: LOSOS – UMJETNO UZGOJEN

Ako ┼żelite imati zdravstvenu korist od ribe, morate se kloniti ribe iz uzgoja, osobito uzgojenog lososa koji je hranjen opasnim kemikalijama, neprirodnim ┼żitaricama (uklju─Źuju─çi geneti─Źke sorte), plus antibiotici i drugi lijekovi koje su se pokazale da nisu sigurne za ljude.

Gdje je to zabranjeno: Australija i Novi Zeland

# 2: GMO PAPAJA

Ve─çina havajske papaje je sada genetski projektirana da bude otporna na viruse. Istra┼żivanja sada pokazuju da ┼żivotinje hranjene genetskim namirnicama, kao ┼íto su kukuruz i soja, trpe ┼íirok raspon bolesti, uklju─Źuju─çi i crijevna o┼íte─çenja, vi┼íestruka o┼íte─çenja organa, ogromne tumore, uro─Ĺene mane, preranu smrt, a i potpunu sterilnost do tre─çe generacije potomaka.

Gdje je to zabranjeno: Europska unija

# 3: MESO PUNJENO RAKTOPAMINOM

Raktopamin ÔÇô promotor rasta u mesu i mesnim proizvodima. ON smanjuje ukupni sadr┼żaj masti od mesa. Raktopamin se trenutno koristi u ishrani 45 posto ameri─Źkih svinja, u 30 posto ishrane cjelokupne stoke, a nepoznat postotak se pumpa u purane (purice) danima prije klanja. Do 20 posto Raktopamin ostaje u mesu koje se kupuje u supermarketima.

Gdje je to zabranjeno: 160 zemalja diljem Europe, Rusije, Kine i Republike Kine (Tajvan)

# 4: GAZIRANA PI─ćA SA USPORIVA─îEM GORENJA

Ako ┼żivite u SAD-u i pijete Mountain Dew i neka druga gairana pi─ça sa okusom citrusa i sportske napitake, onda tako─Ĺer pijete dozu sinteti─Źke kemikalije naziva bromirano biljno ulje (BVO), koji je izvorno patentirala kemijska tvrtka kao usporiva─Ź gorenja.

Gdje je to zabranjeno: Europa i Japan

# 5: OBRA─ÉENE NAMIRNICA KOJE SADR┼ŻE UMJETNE BOJE

Vi┼íe od 3.000 prehrambenih aditiva – konzervansi, za─Źini, boje i ostali sastojci – dodaju se u hranu u SAD-ue, uklju─Źuju─çi hranu za dojen─Źad i hranu na djecu. U me─Ĺuvremenu, mnogi od njih su zabranjeni u drugim zemljama, na temelju istra┼żivanja koja su pokazala toksi─Źnost i opasne u─Źinke po zdravlje, osobito s obzirom na negativne u─Źinke na dje─Źje pona┼íanje. ─Źlanak:

U zemljama u kojima je zabranjena ova vrsta hrane, prehrambene tvrtke poput kompanije Kraft zamjenjuju prirodna bojila sa ekstraktom od paprike i cikle.

Gdje je to zabranjeno: Norveška i Austrija. U 2009. godini, britanska vlada je savjetovala tvrtke da prestanu koristiti prehrambena bojila do kraja te godine.

# 6: PILETINA ZA─îINJENA S ARSENOM

Lijekovi bazirani na arsenu su odobreni za uporabu u hrani za ┼żivotinje u SAD-u, jer oni ─Źine da ┼żivotinje rastu br┼że i ─Źine meso “svje┼żijeim”. Ameri─Źka Agencija za hranu i lijekove (FDA) je izjavila da su ovi proizvodi sigurni jer sadr┼że organski arsen, ┼íto je manje toksi─Źno od umjetno dodanog anorganskog arsena, koji je kancerogen.

Problem je u tome ┼íto su se znanstvenih izvje┼í─ça pojavila navode─çi da bi se organski arsen mogao pretvoriti u anorganski arsen, koji je prona─Ĺen u povi┼íenim razinama kod piletine iz supermarketa.

Gdje je to zabranjeno: Europska unija

# 7: KRUH S KALIJEVIM BROMID

Mo┼żda ne─çete biti svjesni toga, ali gotovo svaki put kad jedete kruh u restoranu ili pojedete hamburger ili hotdog pecivo, vi konzumirate bromid, koji se obi─Źno koristi u bra┼ínu. Primjena kalijevog bromida kao aditiva u komercijalnom kruhu i pekarskim proizvodima je ogroman doprinos preoptere─çenju bromidom zapadnh kultura.

Bromirano bra┼íno “oboga─çeno” s kalij bromidom ─Źini tijesto elasti─Źnije i produ┼żuje mu trajnost. Me─Ĺutim, istra┼żivanja su pokazala da kalij bromid o┼íte─çuje bubrege, ┼żiv─Źani sustav, ┼ítitnja─Źu, probavni sustav i uzrokuje rak. Me─Ĺunarodna agencija za istra┼żivanje raka svrstava kalij bromid u potencijalne kancerogene tvari.

Gdje je to zabranjeno: Kanada, Kina i EU

# 8: OLESTRA / OLEAN

Olestra ili Olean, napravljen od kompanije Procter & Gamble je zamjena za masno─çu sa malo masti i kalorija koja se koristi u nemasnim grickalicama poput ─Źipsa i pomfrita. Prije tri godine, Time Magazine ga je nazvao jednim od 50 najgorih izuma ikada, ali to nije sprije─Źilo prehrambene tvrtki ga upotrebe i zadovolje pogre┼íno uvjerenje ljudi da je snack bez masti zdraviji obrok.

Gdje je to zabranjeno: Velika Britanija i Kanada

# 9: KONZERVANSI BHA I BHT

BHA (butilirani hidroksianisol) i BHT (butilirani hidroksitoluen) se naj─Źe┼í─çe koristi kao konzervans u ┼żitaricama za doru─Źak, guma za ┼żvakanje, margarinu, mesu, dehidriranom krumpiru i pivu, da spomenemo samo nekoliko. Poznato je da BHA uzrokuje rak kod ┼ítakora, a mo┼że biti sredstvo koje izaziva rak kod ljudi, isto tako. On tako─Ĺer mo┼że izazvati alergijske reakcije i hiperaktivnost, dok BHT mo┼że izazvati toksi─Źnost organa.

Gdje je to zabranjeno: Velika Britanija ne dopu┼íta BHA u hrani za dojen─Źad. BHA i BHT su zabranjeni u dijelovima Europske unije i Japana.

# 10: MLIJEKO I MLIJE─îNI PROIZVODI SA RBGH

Rekombinantni gove─Ĺi hormon rasta (rBGH) je naj─Źe┼í─çi dodatak kod mlije─Źnih ┼żivotinja u Americi. RBGH je sinteti─Źka verzija prirodnog gove─Ĺeg somatotropina (BST), hormona proizvedenog od kravlj hipofize. Monsanto je razvio rekombinantnu verziju iz genetski modificiranih bakterija E. coli i prodaje ga pod nazivom “Posilac.”

On je ubrizgava u krave radi pove─çanje proizvodnje mlijeka, ali je zabranjen u najmanje 30 drugih zemalja zbog svojih opasnosti po ljudsko zdravlje, koje uklju─Źuju pove─çani rizik za kolorektalni, prostate i raka dojke. rBGH se ubrizgava u krave koje trpe najmanje 16 razli─Źitih ┼ítetnih zdravstvenih stanja, uklju─Źuju─çi i vrlo visoku stopu mastitisa koje kontaminira mlijeko sa gnojem i antibioticima.

Gdje je to zabranjeno: Australija, Novi Zeland, Izrael, EU i Kanada

Europska unija je potpisala sa Amerikom kontraverzni TTIP te većina ove hrane neće više biti zabranjena u EU, zato neka vam ovaj spisak ostane u glavi i podsjeti vas kada ugledate jedan od ovih proizvoda na policama supermarketa.
 
(preveo:mag.A.B./uredio:nsp)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,