Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ISTRAŽIVANJE OTKRILO PRIJEVARU: Apple usporava stare uređaje s novim nadogradnjama da potakne ljude da kupuju njihove novije uređaje

ISTRAŽIVANJE OTKRILO PRIJEVARU: Apple usporava stare uređaje s novim nadogradnjama da potakne ljude da kupuju njihove novije uređaje

apple-prodajaNova studija je podržala sumnju koja se već dugo vremena provlači, a to da Apple usporava starije modele njegovih iPhone mobitela da bi potaknuo korisnike da kupe noviji uređaj, i time od korisnika radi budale

Istraživanje provedeno u SAD analiziralo je pretraživanje u svijetu “iPhone je spor” i utvrdilo da je traženi pojam znatno porastao u vrijeme lansiranja novog modela iPhone-a.

To je onda bilo uspoređeno sa rezultatima sličnog pretraživanja za izraz ‘Samsung Galaxy je spor’, i otkriveno je da pretraživanje je broj pretraživanja pojma bio nepromijenjen prilikom izlaska novih modela iz Samsunga, piše dailymail.co.uk.

Istraživanje, provedeno na Sveučilište Harvard od strane PhD studenta Laure Trucco, slijedi tvrdnje da Cupertino-bazirana tvrtka (Apple) namjerno sabotira svoje stare proizvode.

Dopisnik New York Timesa, Sendhil Mullainathana, profesor ekonomije na Harvardu, opisano je rezultate opisao kao “udarne”.

“Ne bi li mnogi vlasnici poslovnih kompanija željeli da je njihov stari proizvod je manje koristan kad god će izdati noviju verziju?” G. Mullainathan je napisao.

“Kada prodate uređaj i kontrolirate operativni sustav, to je opcija za prijevaru”.

Dok neki MailOnline čitatelji nisu primijetili usporavanje Apple telefona, drugi tvrde da je Apple sabotirao starije telefone putem ažuriranja softvera.

“To je opće poznato”, napisao je jedan čitatelj.

“Ako želite da vaš iPhone ostane brz i praktičan, nemojte ga softverski nadograditi, jer nove nadogradnje dolaze u roku od šest mjeseci nakon izlaska novog iPhonea”.

apple-googleProšle godine, Catherine Rampell, je također pišući u New York Timesu, bila zabrinutosta da je Apple mogao biti napraviti novi operativni sustav koji samo radi na najnovijim verzijama proizvoda.

Rekla je da je njezin iPhone 4 postao mnogo sporije kada je skinula i nadogradila iOS 7 – te da je jedino rješenje, čini se kupiti iPhone 5.

Gđa Rampell je optužila Apple da im je ponestalo ideja pa se pokušavaju ‘ispirati mozak’ svojim klijentima u kupnji novog iPhone 5S i 5c, jer oni izgledaju lijepo.

Njezine tvrdnje su potaknule teoretičare zavjere koji odavno drže da se Apple bavi ‘planiranim zastarijevanjem’, pojam koji je poznat još od Velike depresije 1930-ih.

Teorija navodi da proizvođači, od automobila do mikrovalovalne pećnice, daju određeni rok trajnosti proizvodu i onda će jednostavno prestati raditi, prisiljavajući potrošače da kupuju novi.

I Apple je suočen se tvrdnjama da je kriv za planiranje zastarjevanja puno prije roka.

Kada je počeli koristiti otpornije vijke stručnjaci kažu da je to zaustavilo korisnike da sami popravljaju telefon, ako je došlo do problema.

U međuvremenu, u 2012. Apple je tužen od strane brazilskog Instituta za politiku i Pravnog softvera tijekom lansiranjanovog iPad Aira.

Organizacija tvrdi da zato što je novi retina zaslon na novom iPad 3 suvišan i da Apple mijenja svoje uređaje prebrzo.

“Ako možete isprati mozak potrošačima u razvoju novih izgleda koji čine staru stvar nezanimljivom više estetski nego funkcionalno, tada imate veću prodaju iz skupine vaših postojećeih klijenata.
 
(preveo:mag.A.B./uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,