Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Cilj američkog napada na sirijsku vojsku je stvoriti kaos, pokušati posvađati Moskvu i Damask i sve promatrati sa strane

Cilj američkog napada na sirijsku vojsku je stvoriti kaos, pokušati posvađati Moskvu i Damask i sve promatrati sa strane

sirijski-ratNakon što sucijeli dan kružile kontradiktorne informacije o bombardiranju baze sirijske vojske u Ay’ashu, provincija Deir Ez-Zor, koju je s devet navođenih projektila gađalo američko ratno zrakoplovstvo, kasno poslijepodne je televizija Al-Manar objavila fotografije i snimke počinjene štete, a iz stožera sirijske vojske u Damasku je priopćeno da je troje vojnika ubijeno, a 13 ih je ranjeno

Američka “međunarodna antiteroristička koalicija” ne želi preuzeti odgovornost za napad protiv sirijskih vojnika i vladinih snaga i opovrgava izjave vlasti u Damasku koji su osudile ovaj “gnusni napad i flagrantnu agresiju na Siriju”.

S druge strane, vojni stručnjaci vjeruju kako kaos uzrokovan “pogrešnim bombardiranjem” u stvari pogoduje interesima Zapada. Naime, kaos na sirijskom nebu u kojem sada, među ostalima, sudjeluju ruski, američki, ali i francuski i njemački zrakoplovi je idealan za “američku koaliciju da pokuša posvađati Rusiju i Siriju”.

Zapadna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama i dalje uporno opovrgava izvješća o napadu na američkih zrakoplova na skladište oružja sirijskih snaga.

Kasnije su se čak pojavila izvješća da je ruska vojska greškom bombardirala sirijske položaje. Nitko ne želi preuzeti odgovornost za ovaj skandalozni incident, ali protuzračni obrambeni sustavi ukazuju na činjenicu da je to netko ipak učinio.

“Čin agresije na dio koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama”

Žrtve zračnog napada za kojeg Damask optužuje zapadnu koaliciju su tri sirijska vojnika, a 13 ih je ranjeno. Izvor sirijskih Nacionalnih obrambenih snaga je izjavio “kako je prema njihovim informacijama u zračnim udarima ubijeno četiri vojnika je poginulo, a 16 ranjeno. Oštećena su i dva tenka, a napad je nesumnjivo provela američka koalicija”.

Grad Deir Ez-Zor, središte istoimene pokrajine na sjeveroistoku Sirije, te njegova okolica predstavljaju svojevrsnu enklavu koji više od tri godine drže vladine snage. Tamo je i zrakoplovna baza koju također drži vojska Bashar Al-Assada. Cijelo područje okolo je pod nadzorom terorista takozvane “Islamske države”.

“Sirija najoštrije osuđuje čin agresije od strane strane koalicije na čelu sa Sjedinjenim Državama, što je u suprotnosti s ciljevima i odredbama Povelje UN-a i poziva Vijeće sigurnosti da odmah odgovoriti na napad i poduzme sve mjere da se to više ne ponovi”, navodi se u priopćenju sirijskog Ministarstva vanjskih poslova glavnom tajniku i Vijeću sigurnosti UN-a.

“Stvoriti što više kaosa”

“Sada je glavni zadatak Amerikanaca da stvore što više kaosa u Siriji, te na taj način pokušati posvađati Rusiju i Siriju, dok bi oni ostali po strani”, ovako je izjavu Pentagona komentirao stručnjaka Udruge vojnih politologa, profesor političkih znanosti i sociologije s ruskog Sveučilišta “Plehanov”, Aleksandar Perendžhijev.

Prema Perendžijevu, “verzija” američke vojske i ona sirijskih vlasti sugerira da se napadi američke koalicije ne provode protiv terorista, nego protiv onih koji se protiv terorizma bore.

Zoran primjer Afganistan i napad na bolnicu gdje su smješteni “Liječnici bez granica”. Početkom listopada je u američkom zračnom napadu djelomično uništena zgrada bolnice “Liječnika bez granica” u afganistanskom gradu Kunduzu. Zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, John Campbell, objasnio je “kako je došlo do pogreške jer je afganistanska vojska tražila da se provedu udari po objektu kojeg su zauzeli talibani”.

“Čista provokacija”

“Tko želi preuzeti odgovornost za napad na položaje regularne službene vojske? Ovo je skandal”, za ruski Pogled je rekao vojni analitičar Vladislav Šurigin.

“Cijeli sirijski zračni prostor pokriva zračni obrambeni sustav koji može točno utvrditi tko je izvršio napad i gdje su koji zrakoplovi provodili udare”, istaknuo je u voditelj Centra za vojna predviđanja i profesor Akademije vojnih znanosti, pukovnik Anatolij Ciganjuk.

“Prema rusko-američkom sporazumu mi njima dajemo mogućnost za provođenje udara, štoviše, čak im pokazujemo ciljeve”, podsjetio je pukovnik Ciganjuk.

S druge strane, zamjenik ravnatelja ruskog Instituta za studije Sjedinjenih Država i Kanade, umirovljeni general bojnik Pavel Zolotarev, rekao je da u sklopu međunarodne koalicije udare ne provode samo SAD, nego i Francuska. Turska je nakon incidenta s obaranjem ruskog bombardera Su-24 obustavila letove iznad Sirije.

Anatolij Ciganjuk tvrdi da su udari na položaje sirijske vojske bili “čista provokacija”

“Ovdje su u pitanju dvije države – Turska i Saudijska Arabija. Mislim da će biti potrebno poslušati stručnjake iz ruskog Ministarstva obrane i što će o ovom napadu reći zračne snage Rusije”, ističe ruski stručnjak.

Naime, u Iraku i Siriji SAD vode koaliciju od 65 zemalja koje sudjeluju u borbi protiv ISIL-a, ali 90% od koalicijskih zračnih udara provodi američko ratno zrakoplovstvo. Osim toga, ova koalicija u Siriji djeluje bez dopuštenja legitimne vlade u Damasku. Sjedinjene Države ne koordiniraju svoje akcije s Rusijom, čije zrakoplovne snage udare provode na poziv sirijskih vlasti, ali su se ruska i američka strana dogovorile o mjerama koje treba poduzeti za izbjegavanje sukoba u zraku.

Međutim, zapadne zemlje redovito optužuju Rusiju za “krivi odabir ciljeva svojih zračnih napada”.

Slične sumnje izrazila i Francuska, ali je ruski predsjednik Vladimir Putin odgovorio da je izvješća o civilnim žrtvama bilo i prije nego što su nad Sirijom počeli djelovati ruski zrakoplovi.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je zatražio od Washingtona da predoči dokaze o napadima na ciljeve koji ne pripadaju teroristima, ali čelnik Pentagona i nije odgovorio na njegov zahtjev i samo ponovio kako Rusija bombardira sirijsku oporbu i uzrokuje smrt civila, dok je glasnogovornica američkog State Departmenta Elizabeth Trudeau ponovila “kako Washington ima informacije da ruski zrakoplovi ciljaju civilne infrastrukture, što su joj priopćile neke sirijske organizacije za ljudska prava i slobodni izvori”.

Dakle, napad za kojeg Pentagon ne želi preuzeti odgovornost im a svoju logiku u stvaranju kaosa u Siriji u kojem bi, po mišljenju ruskih vojnih stručnjaka, trebao uzrokovati raskol među sirijskim i ruskim snagama, a za to bi se vrijeme zapadna koalicija držala po strani.

Sudeći po razini suradnje političkog i vojnog vrha Damaska i Moskve, ovaj je scenarij teško ostvariv, ali u Pentagonu vjerojatno misle zašto ne pokušati. Na kraju, što ih košta?
 
(altermainstreaminfo.com.hr/uredio:nsp)

DEATON: Vrlo je velika opasnost da ekonomija EU neće izdržati najezdu migranata
STRAVA U ENGLESKOJ: Povjerenstvo za religiju i vjeru šokiralo javnost - Velika Britanija više nije kršćanska nacija!

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

reklama