Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » SAD ušao u Venezuelu: Nova opcija bi mogla provesti pretvorbu i privatizaciju

SAD ušao u Venezuelu: Nova opcija bi mogla provesti pretvorbu i privatizaciju

VENECUELA-IZBORINakon godina ‘Chavizma’ i prilično živopisnog načina vladavine Venecuelom koji su obilježavale različite interpretacije zapadnih medija i propaganda, na parlamentarnim izborima dogodila se bitna promjena

Naime, oporbena koalicija Demokratskog jedinstva osvojila je 99 zastupničkih mandata u parlamentu od 167 zastupnika, a Madurova Socijalistička stranka osvojila je 46 mandata. Ovo je najteži poraz te opcije od 1999. kada je pokojni Chavez preuzeo vlast. ‘Za nepovoljne rezultate kriva je sabotaža ekonomije od strane poslovnjaka’, smatra Maduro prozvavši situaciju ‘ekonomskim ratom’.

Desničari veći liberali i anacionalisti od ljevičara?

Izbori prije dvije godine rezultirali su s 43 žrtve, no ovaj puta Maduro nije ušao na sklizak teren opovrgavanja pobjede protivnika. Venecuela prolazi kroz duboku recesiju – iako je i dalje vrlo upitno je li ona rezultat loše politike socijalista ili pritiska od strane SAD-a koji već punih 17 godina podriva dolazak oporbe na vlast.

Oporba se nada da će nakon prebrojavanja glasova osvojiti dvotrećinsku većinu od 113 mandata, te bi na taj način imali mogućnosti kompletnih reformi sustava po uzoru na kapitalističke modele. Zanimljivo je da je ovo drugi prevrat u Latinskoj Americi nakon Argentine pri kojem ljevičare i socijaliste mijenjaju desničari koji u ovoj formi više odgovaraju zapadnjačkim neoliberalima nego državotvornim opcijama.

NeoConsi i SAD razbili katolički socijalizam

Ista stvar je i s nacionalizacijom tvrtki, kontrolom valute i nadzorom privatnog sektora – smatra se da bi nova opcija mogla provesti pretvorbu i privatizaciju te prepustiti valutu guverneru nacionalne banke. Takav potez je izuzetno stran stvarnoj desnoj opciji, pa ne čudi to što jedan dio žitelja države smatra kako je riječ o ‘hakiranju’ sustava od strane globalne elite.

Maduro pak nije ni blijeda preslika Huge Chaveza što isto tako igra priličnu ulogu. Ideologija je pak plodno tlo za sve vrste opcija jer je čak 88 % Venecuelanaca kršćanske vjeroispovijesti sa samo 2 % ateista – tako su i socijalizam i desnica kršćanskog prizvuka.

Pobjednički ‘Okrugli stol demokratskog jedinstva’ bivši lider nazvao je ‘kontrarevolucijom’ – tomu je razlog i to što mogu koristiti pravo veta na predsjedničke odluke, uvesti izvanredno stanje i provoditi referendume, što i planiraju pošto protekle predsjedničke izbore smatraju ‘neregularnima’.

Ovim rezultatom SAD je nepovratno prekinuo proces ‘regionalizacije’ zemalja Latinske Amerike čiji je modulirani socijalizam povezan s religijom postao ključni neprijatelj neoliberalnog kapitalizma i bankarskog sustava. ‘NeoCons’ sustav malo pomalo ovaj dio svijeta pretvara u satelite američke politike.
 
(nexus-svjetlost.com/uredio:nsp)

NAJGORA NOĆNA MORA DOLAZI S NOVOM VLADOM: MONSANTO preuzima ministarstvo poljoprivrede! Multinacionalne kompanije preuzimaju sve ostalo u zemlji
RUSIJA SE SLAŽE: Sirija će obarati NATO avione nad svojim teritorijem nakon upozorenja

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , ,

reklama