Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TURSKA OKUPACIJA: Turski tenkovi ušli u Irak

TURSKA OKUPACIJA: Turski tenkovi ušli u Irak

turska-irakŠef komiteta parlamenta Iraka za sigurnost i obranu Hakim el Zami zaprijetio je vojnim akcijama turskim snagama koje su upale na teritorij njegove zemlje, prenosi irački portal “Voice of Irak”

“Potvrdili smo da su turske snage, čiji se određeni broj nalazi unutar jednog tenkovskog bataljona, upale na tenkovima i oklopnoj tehnici u iračku provinciju Najnava bez zahtjeva ili odobrenja iračkih federalnih vlasti uz izgovor da obučavaju iračke oružane odrede. Akcije se smatraju grubim kršenjem iračkog suvereniteta i ne odgovaraju načelu dobrosusjedskih odnosa Iraka i Turske”, navodi se u priopćenju iračkih vlasti.

Ranije su mediji priopćili kako je turska vlast poslale 130 vojnika u regiju blizu grada Mosula na sjeveru Iraka radi obuke iračkih Kurda (pešmerge).

Međutim, prema riječima Zamilija, kontingent turskih vojnika koji je prešao iračku granicu ima tisuće vojnika.

Osim toga, zastupnik je izjavio da su zajedno s vojskom na iračku teritoriju prebačene desetine tenkova i druge oklopne tehnike.

Zamili je naglasio da odluka Turske da pošalje vojsku na teritorij Iraka predstavlja kršenje suvereniteta zemlje.

On je naveo i da je Ankara, ohrabrivši se na ovakav korak, unaprijed dobila “zeleno svjetlo” od Kurda. Poslanik je zaprijetio vojnim akcijama ka turskoj vojsci ako hitno ne napusti irački teritorij.

Zamili je naveo i da je premijer zemlje Haider el Abadi poslao pismo u kojem je preporučio da se iskoristi avijacija za gađanje turskih snaga, smatrajući ih okupacijskim.
 
(sputniknews.com/uredio:nsp)

Pariz je zemlju pretvorio u "policijsku kasarnu", a represivni zakoni, mjere štednje i ratnohuškačka politika EU uvode u trajnu diktaturu
Američki mediji: Rusija testirala rakete koje mogu oboriti satelite

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,

reklama