Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » U Americi lansiran koncept neizravnog rata protiv Rusije

U Americi lansiran koncept neizravnog rata protiv Rusije

hillary-generalU poslijednje vrijeme u SAD se naglo povećao broj programskih medijskih natpisa iz serije “kako ćemo urediti Siriju” i “što da radimo s Rusijom”. Uglavnom, kao osnovni problem za SAD, standardno se navode “problem imidža” i “javno poniženje” koje Vladimir Putin nanosi Washingtonu svojom politikom

Neki od njih su čista fantazija, i ​​izražavaju samo akademsku točku gledišta, ali Foreign Policy je previše odgovoran list, da bismo mogli spokojno prijeći preko njegovog velikog i konceptualnog teksta pod nazivom “Neizravni rat”.

Ovaj tekst predstavlja koncentrirani skup političkih i vojnih pogleda utjecajnih “jastrebova” iz obje glavne stranke na suvremene rusko-američke odnose. Prije svega poglede Hillary Clinton, bivšeg ministra obrane i šefa Centralne obavještajne službe Robert Gatesa i bivšeg direktora CIA generala David Petraeusa

Ovo troje su se u posljednje vrijeme u više navrata oglašavali o ulozi SAD povodom operacije Rusije u Siriji. Uglavnom se predlaže da se uspostavi zona zabrane letova i tzv. zona sigurnosti za opoziciju na jugu Sirije, kako bi se spriječili njezin poraz i jačanje uloge Rusije u regiji.

Ovaj teško ostvarivi prijedlog, s točke gledišta geografije vojnih djelovanja, bio je samo probni balon. Za njim je slijedila bolje razrađena koncepcija “obuzdavanja Putina” sa detaljnim instrukcijama – što, kako i u koje vrijeme treba napraviti. Naravno, u mnogim aspektima ovo nije samo vojno-političko korisničke upute Pentagona i CIA-e, već kamen bačen u vrt Obamine administracije.

U sadašnjoj napetoj predizbornoj borbi u SAD nije lako razlučiti: šta je primarno – izbor prozvati “nekompetentnog” predsjednika ili predložiti novi vanjskopolitički smjer, mnogo sličniji osvajanju svijeta.

“Prozivke” su razbacane po cijelom tekstu i vrlo promišljene.

Uglavnom, kao osnovni problem za SAD, standardno se navode “problem imidža” i “javno poniženje” koje Vladimir Putin nanosi Washingtonu svojom politikom. Detaljno se opisuje čuveni incident s dijalogom Barack Obame i Dmitrij Medvedeva pri neisključen mikrofonom: time što je Obama navodno bio “dužan Rusiji”, sada se objašnjava njegov “mekani” odnos prema rastu utjecaja i aktivnosti Ruske Federacije na međunarodnoj areni. 

Mirno rješavanje krize oko sirijskih zaliha kemijskog oružja u tekstu je nazvano “žilom kucavicom” koju je Putin napipao Obami, što je natjeralo predsjednika SAD da zaboravi vlastite riječi o crvenoj liniji u sirijskom pitanju.

Obam i Medvedev

Obamu također podsjećaju da je u kolovozu 2008. godine, dok je još bio senator, “pozivao na suzdržanost”. Konačno, na ovu listu grijeha predsjednika stavljeno je i odustajanje od raspoređivanja kompletnog proturaketnog sustava u Poljskoj i Češkoj, kao i zaključivanje novog ugovora o strateškom ofanzivnom oružju.

Sve ovo i “Putinova procjena Obaminog karaktera”, omogućili su Rusiji, po mišljenju autora, da “istisne” Sjedinjene Države sa ključnih pozicija u nekoliko regija i “unazadi atraktivnost” američke politike i načina ponašanja.

Za ispravljanje ove nezavidne situacije, predlaže se set mjera vojnog, obavještajnog i informacijskog pritiska na Rusiju po cijelom Sunčevom sustavu.

Prvo što se predlaže je isporuka antitenkovskih sustava Ukrajini. Također je neophodno osigurati Ukrajini sve obavještajne podatke o navodnim napadima s teritorija Rusije.

Ovo nisu bijeli miševi (delirij tremens). Tijekom raspada Jugoslavije, službenici CIA-e pridodati vlast u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu, doslovno su izmišljale “obavještajne podatke” o agresivnim planovima protivnika, pa čak i izmišljali nepostojeće srpske “diverzantske grupe” kako bi paniku lokalnih lidera doveli do vrhunca. I, upravo to uporno predlažu da se uradi povodom Rusije – pod hitno i odmah.

Primijećeno je da mnogi američki stručnjaci sumnjaju u opravdanost isporuke oružja Ukrajini, jer bez obzira koliko im oružja pošalju – ono im protiv ruske vojske neće pomoći. Ali, kako objašnjava autor, glavna stvar nije da se pobijedi u rusko-ukrajinskom ratu, već da se “povećavaju troškovi Rusije”.

Navodi se također da je Americi potrebna podrška ostalih saveznika u Europi, radi čega se predlaže revidiranje mobilizacionog sustava NATO -a.

Do nedavno je glavni zapovjednik NATO snaga u Europi mogao mobilizirati vojsku samo uz suglasnost svih 28 zemalja-članica. Sada je ovaj mehanizam pojednostavljen, ali i dalje ga zovu “nepotrebno usporavanje” koje sprječava trenutno reagiranje u momentu kada Rusija izvodi “iznenadne provjere spremnosti” koje su za savez postale glavobolja. A ako glavni zapovjednik NATO snaga u Europi, dobije ovlasti da vrši hitnu mobilizaciju po svojoj volji, bez suglasnosti civilnih vlasti 28 zemalja, to će biti “jasan signal” Putinu. Unatoč tome što glavni zapovjednik NATO u tom slučaju postaje vojni diktator u demokratskoj Europi.

Ne samo da se predlaže da ovlasti generala NATO-a prelaze ovlasti suverenih vlada neovisnih država. Naglašava se da treba još više “ojačati pozicije NATO-a na cijelom teritoriju saveza”.

U prvoj fazi se govori o raspoređivanju brigade specijalnih snaga u Estoniji, kako bi se “spriječio svaki pokušaj Rusije da destabilizira tu zemlju”, tenkovske brigade u Poljskoj (“ojačati vatrenu moć kopnene vojske”) i eskadrile F-22 u Rumunjskoj (“poboljšati mogućnosti NATO-a u zraku”). 

Tamo, gdje je “povećanje vojnog prisustva SAD” iz nekog razloga nemoguće, treba dramatično povećati broj PZO radara, senzora za rano otkrivanje, presretanje signala i samih sustava PZO, naprimer, sustava “Patriot”.

“Patriot”

Međutim, autori svih ovih ideja o pretvaranju europskog kontinent u jednu veliku američku vojnu bazu ističu, da je nagli rast vojnog potencijala Rusije neminovan, osobito u nuklearnom i raketnom sektoru. Zato Europa i SAD moraju “pristati na neke iznuđene ustupke u odnosima s Kremljom”.

Jedan od razloga za njihovu sujetu i “tragičan iznuđeni ustupak” su raketni sustavi nove generacije u Krim i Kalinjingradu, koji ne ulaze u sporazum o ograničavanju naoružanja u Europi. Ovdje je naveden link ka izvješću ministra obrane Ashtona Cartera, koji je predložio otvoreno agresivne protumjere, koje ukuljučuju i prelazak iz aktivne obrane na nanošenje udara po velikim objektima.

Ovaj plan zahtijeva stvaranje novih sustava, sposobnih da sve to odrade, ali “mekana” Obamina administracija usporava ovaj program, smanjujući mu finasiranje.

Pisani materijal poziva na provedbu ovih planova, a također – na pokretanje široke diplomatske i informacijske kampanje radi razotkrivanja planova Vladimira Putina da odustane od sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa (ovo je ideja bivšeg ministra obrane Gatesa).

Po mišljenju autoru, posebnu opasnost predstavlja aktivnost ruske obavještajne službe, osobito u istočnoj i središnjoj Europi. Prema njegovim podacima, proračun ruske obavještajne službe nadilazi državne proračune čitavih zemalja. Na primjer, Albanije, Estonije, Gruzije i Latvije. Ali, “na sreću, Sjedinjene Države raspolažu moćnim sredstvima kontraobavještajne službe”.

Sve što je potrebno, kako bi se oslobodila istočna i središnja Europe od stotina ruskih tajnih agenata, je preuzeti “najiskusnije” članove nacionalnih obavještajnih i kontraobaveštajnih službi i poslati ih na obuku u SAD. Ovo se zove “kontraobaveštajna inicijativa”, i navodno potječe iz Kongresa (čitaj – od Hillary Clinton), a Obamina administracija mora se sa njom pomiriti i početi surađivati. Iskustvo, međutim, pokazuje da poslije takvog treninga u Quanticu i šumama Virginije i obavještajci i kontraobaveštajci nekada neovisnih država gube svoju samostalnost i postaju “domorodački ogranak” CIA-e.

Gospodarski dio lišen je originalnosti i karizme kolonizatora. Predlaže se da se “ojačaju i prodube” sankcije protiv pojedinih osoba i tvrtki, posebno u vezi s isporukom S-300 Iranu. Otegnuta rasprava u Kongresu o ukidanju zabrane na izvoz nafte također postaje instrument pritiska na Rusiju, kao i očekivani nagli porast proizvodnje plina i izgradnje terminala UNP.

Ali zato je fundamentalno novi prijedlog “da se poveća duljina ruke američkog zakona”.

Kongresu SAD se predlaže da usvoji zakon u duhu akta Helms-Berton koji bi omogućio da se u američkim sudovima razmatraju zločini stranih državljana. Kao rezultat toga, svjetski pravni sustav može izgubiti svoj suvereni status i okružni sudac nekakvog županije Orange može slati tužbe protiv ruskih građana i administrativnih organa, koji za taj okrug Orange nikada nisu ni čuli.

Ovo ne samo da je opasni nonsens, već je i demonstracija potpuno neadekvatnog razumijevanja svjetskog poretka. Predviđa se, uzgred budi rečeno, ne toliko da se bave kaznenim djelima ili slučajevima korupcije, koliko otvoreno kampanjom protiv ruske vlade “za genocid sunitskih muslimana” i “ratnih zločina na Kavkazu”.

Generalno, američka vanjska politika prema Rusiji bi sada trebala biti “ofenzivna diplomacija”. State Departmentu je predloženo da razvije koncept “zemlje u opasnosti” i da ga dosljedno primjeni, primjerice na Estoniji ili Litvi, čim se tamo dogodi još jedna eskalacija paranoje. Ove zemlje će automatski ući u različite “programe pomoći”, prije svega obavještajne. Nejasno je kako će to izgledati u praksi: da li će tamo odmah doletjeti desetine Ramba, ili će CIA pod svoj ​​pokivrač može staviti sve organe vlasti “ugoržene” zemlje.

Autor cijelog teksta je svjestan činjenice da predložene mjere netko može smatrati provokacijom. Ali, ako se one ne odrade, tvrdi on, “Washington se može naći u stanju pravog rata protiv nuklearne sile” “.

Evo kakvi su ruski potencijalni koalicijski saveznici.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

POZOR! NASA OBJAVILA NAJVEĆU ZAVJERU I LAŽ IKAD: Evo što vam lažu čitavo vrijeme!
PUCNJAVA U SAN BERNARDINU: 'Novinar vijesti priznao, to su bili glumci, a ne ubojice'

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

reklama