Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » NAPOKON: Ministarstvo obrane Rusije objavilo video koji potvr─Ĺuje da “nafta Islamske dr┼żave” ide u Tursku

NAPOKON: Ministarstvo obrane Rusije objavilo video koji potvr─Ĺuje da “nafta Islamske dr┼żave” ide u Tursku

isis-nafta-kamioniPentagon odbacuje optu┼żbe da je Turska umije┼íana u ┼íverc i trgovinu naftom sa Islamskom dr┼żavom, no ovaj dokaz im mo┼żda zapne u grlu

Ameri─Źko Ministarstvo obrane ponovo je stalo u za┼ítitu Turske i priop─çilo da ne raspola┼że nikakvim dokazima da Ankara od Islamske dr┼żave kupuje naftu.

Ovo mu je bilo malo, pa priop─çilo da “odbacuje optu┼żbe na ra─Źun rukovodstva Turske da je umije┼íano u taj biznis”:

“Odbacujemo pretpostavke da je tursko rukovodstvo u zavjeri s Islamskom dr┼żavom radi ┼íverca nafte. Nismo vidjeli nikakve dokaze koji bi to potvrdili”- izjavila je predstavnica pres-slu┼żbe Pentagona Elisa Smith.

Da bude uvjerljivija, odmah je naglasila: “Turska, zajedno s partnerima, poduzima poja─Źane mjere sigurnosti na svojoj granici sa Sirijom. Na┼í cilj je da presije─Źemo svaki ┼íverc. Mi na Tursku gledamo kao na saveznika iz NATO i klju─Źnog partnera u borbi s Islamskom dr┼żavom”.

Ministarstvo obrane Rusije na ovo je odreagiralo objavljivanjem videa sa kadrovima koji pokazuju kako veliki teretni kamioni i kamioni-cisterne bez ikakvih problema prelaze granicu kod turskog mjesta Rejhan.

Istovremeno je upozorilo da Turci i ID kamione-cisterne sa naftom kamufliraju tako da izgledaju kao obi─Źni veliki teretni kamioni.
 

 
Naglasilo je da Moskva zna za tri rute kojima se “nafta Islamske dr┼żave prevozi u Tursku”. Uz preciziranje da “zapadna ruta” vodi prema turskim mediteranskim lukama (odakle nafte tankerima “putuje” u druge zemlje), da “sjeverna ruta” vodi ka turskoj rafineriji “PATMA”, a isto─Źna – gradi─çu D┼żazri, odakle se razvozi dalje.

Sam video sadr┼żi satelitske snimke koji potvr─Ĺuju da kamuflirani kamioni-cisterne masovno ulaze iz dijelova Sirije koje kontrolira ID u Tursku.

Rusk generalna komanda isti─Źe da Islamska dr┼żava za prijevoz nafte u Tursku koristi najmanje 8.500 kamiona-cisterni koji dnevno prevezu do 200.000 barela nafte.

Na ovom biznisu – kako se tvrdi u Moskvi – najvi┼íe zara─Ĺuju predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i njegova obitelj.

Zamjenik ministra obrane Rusije Anatolij Antonov dodatno je otkrio:

“U regiji djeluje zajedni─Źki tim kriminalaca i turskih elita za kra─Ĺu nafte od susjeda. Ta nafta u ogromnim koli─Źinama, u industrijskim razmjerima preko ┼żivih naftovoda koje ─Źine tisu─çe cisterni sti┼że na teritorij Turske”.

Godi┼ínji prihodi Islamske dr┼żave od ilegalne prodaje nafte iznose oko dvije milijarde dolara godi┼ínje, izjavio je Antonov.

“Prihodi od prodaje nafte su jedan od najva┼żnijih izvora djelatnosti terorista u Siriji. Oni zara─Ĺuju oko dvije milijarde dolara svake godine, a zatim tro┼íe ta sredstva najam pla─çenika po cijelom svijetu, njihovo opremanje oru┼żjem i tehnikom. Eto za┼íto ID tako ─Źuva infrastrukturu za lopovsku eksploataciju nafte u Siriji i Iraku” – kazao je on.
 

 
Istovremeno je na─Źelnik Glavne operativne uprave General┼ítaba, Sergej Rudskoj, objavio da ruska avijacija razara “naftne arterije” Islamske dr┼żave.

Naglasio je da su za dva mjeseca zra─Źni naleti izvedeni na 32 naftna kompleksa ID, uklju─Źuju─çi 11 rafinerija i 23 stanice za pretakanje nafte u kamione-cisterne.

Ocijenio je da je to prepolovilo koli─Źine nafte koju islamisti u Siriji nezakonito eksploatiraju.

Islamska dr┼żava je dnevno na nafti zara─Ĺivala najmanje tri milijun dolara. I tako – pune ─Źetiri godine!

Zapadnom mar┼írutom ugljikovodici koji se eksploatiraju na naftnim poljima kod grada Raka, motornim vozilima, uglavnom no─çu, prevoze se na sjeverozapad Sirije. Dalje se kroz pograni─Źna mjesta Azaz (Sirija) i Rejhan (Turska) transportiraju ka turskim lukama Dertijol i Iskenderun”- pojasnio je Rudskoj, pokazuju─çi satelitski snimak napravljen u okolici Azaza 13. studenog.

“Dio nafte se pretovaruje na brodove i ┼íalje na preradu izvan granica Turske, a dio se prodaje na unutarnjem tr┼żi┼ítu. Svakodnevno se u tim lukama napuni po jedan naftni tanker”- precizirao je predstavnik ruskog Glavnog sto┼żera.

Sljede─ça ruta, po rije─Źima Rudskoja, vodi u Tursku s naftnih polja na desnoj obali Eufrata. Jedan od velikih centara za proizvodnju i preradu nafte koji se nalazi pod kontrolom ID jeste okolina grada Deir ez Zor.

“Ovdje se nalazi veliki broj rafinerija, od kojih se jedna vidi na zaslonu – kazao je Rudskoj na brifingu, pokazuju─çi odgovaraju─çe snimke. – U toj regiji se stalno bilje┼żi veliki broj cisterni koje ─Źekaju utovar. Pokazani su vam snimci kolona vozila koja se nalaze na maloj udaljenosti jedno od drugog”.

Tre─ça ruta transportiranja nafte u Tursku vodi od nalazi┼íta nafte na sjeveroistoku Sirije i u sjeverozapadnim dijelovima Iraka kroz pograni─Źna mjesta Kara-─îoh, ─îam-Hanik na sirijskoj teritoriji i Tavan i Zaho na teritoriju Iraka.

“Na foto snimkama vidi se veliki broj cisterni i kamiona velike nosivosti u okolici tih mjesta. Dana 28. studenog u okolici Kara-─îoh na teritoriju otpremne stanice otkriveno je 50 cisterni “- pokazao je Rudskoj na slajdu.

Po njegovim rije─Źima, na snimkama ira─Źkih mjesta Tavan i Zaho od 14. studenog vidi se vi┼íe od 1.100 cisterni i ┼ílepera velike nosivosti.

Rudskoj isti─Źe da me─Ĺunarodna koalicija na ─Źelu sa SAD ne izvodi zra─Źne napade na cisterne i infrastrukturne objekte za ilegalnu trgovinu naftom u Siriji.

“Nije zabilje┼żeno uni┼ítavanje cisterni od strane koalicije. Za sada vidimo samo trostruko pove─çanje broja strate┼íkih bespilotnih letjelica. S obzirom da ne bilje┼żimo napade koalicije koju predvode SAD”- kazao je on.
 

 
(fakti.org,youtube/uredio:nsp)

Nestanak struje na Krimu je bila ameri─Źko-turska teroristi─Źka sabota┼ża !?
CIJELI SVIJET NA NOGAMA, A MEDIJI VAM SVE SKRIVAJU: Na tisu─çe ┼Żidova iza┼ílo na ulice protiv cionista i Novog svjetskog poretka! (VIDEO)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , , ,

reklama