Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PUTIN: Turska je oborila Su-24 da bi za┼ítitila svoju trgovinu naftom s Islamskom dr┼żavom

PUTIN: Turska je oborila Su-24 da bi za┼ítitila svoju trgovinu naftom s Islamskom dr┼żavom

putin-sjedi“ZA RUSIJU NIKAKAV ZNA─îAJ NEMAJU TURSKA OBJA┼áNJENJA DA NAREDBU NIJE IZDAO ERDOGAN”

Ruski predsjednik Vladimir Putin optu┼żio je u Parizu slu┼żbenu Ankaru da je oborila ruski zrakoplov Su-24 da bi za┼ítitila isporuke nafte koju Islamska dr┼żava ┼íalje u Tursku.

On se na svjetskom Klimatskom summitu nije sreo s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom iako je molio da se to dogodi.

Putin je – na konferenciji za medije – prvo izrazio nadu da ─çe ┼íiroka koalicija za borbu protiv terorizma uskoro ipak biti formirana i da ─çe “lokalni interesi nekih zemalja oti─çi u drugi plan”.

U tom kontekstu je upozorio da neke zemlje za takvu koaliciju nisu spremne, ┼íto je na tragi─Źan na─Źin potvrdio napad truskog ratnog zrakoplovstva na Su-24. Dodao je da takve koalicije ne─çe biti dok god neke zemlje budu poku┼íavale koriste teroristi─Źke organizacije u svom interesu:

“Sada imamo dodatne dokaze da se teroristi u Siriji i dalje financijski podr┼żavaju. Odnosno, da sirijska nafta s nalazi┼íta pod kontrolom Islamske dr┼żave odlazi na teritorij Turske. To su isporuke industrijskih razmjera. Mi imamo sve razloge da vjerujemo da je odluka da se obori na┼í avion izdiktirana ┼żeljom da se te isporuke nafte prema (turskim) lukama, odakle se dalje odvozi tankerima, u─Źine sigurnim”.

Putin je oktrio da je o oborenom Su-24 bilo rije─Źi u svim njegovim pari┼íkim razgovorima:

“Svim sugovornicima sam dao potrebna razja┼ínjenja. Sve kolege su me pa┼żljivo saslu┼íele, a ve─çina je suglasna makar s time da nije bilo nikakve potrebe da se nanosi udar po neza┼íti─çenom bombarderu koji Turskoj ni─Źim nije prijetio”.

Sa “turske strane” – nastavio je Putin – smo slu┼íali obja┼ínjenja kako Erdogan nije naredio da se obori na┼í zrakoplov, da su odluku donijeli neki drugi. Me─Ĺutim, za nas to nema nikakav poseban zna─Źaj. To je bila zlo─Źina─Źka akcija koja je ko┼ítala ┼żivota dvojicu pripadnika Oru┼żanih snaga Rusije. To je bila ogromna pogre┼íka!

Putin je naglasio da mu je ┼żao zbog pogor┼íanja rusko-turskih odnosa, ali je podvukao da su se neki problemi pojavili znatno ranije:

“Ukazivali smo Ankari da su se neki teroristi, koji protiv Rusije poku┼íavaju s oru┼żjem u rukama djelovati i na Sjevernom Kavkazu, pojavljivali na teritoriju Turske. I ne samo to: neki ┼żive u zonama koje su pod za┼ítitom turskih specijalnih slu┼żbi i policije. A pritom su koristili bezvizni re┼żim koji je postojao izme─Ĺu Rusije i Turske – da bi se opet pojavljivali na na┼íem teritoriju “.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Turski F-16 je punih 40 minuta ─Źekao Su-24 u zasjedi
OBAMA UVODI KARBONSKI POREZ: NOVI POREZ JE 'NAJELEGANTNIJI NA─îIN' KAKO BI ZAUSTAVILE KLIMATSKE PROMJENE

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,

reklama