Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PUTIN: Turska je oborila Su-24 da bi zaštitila svoju trgovinu naftom s Islamskom državom

PUTIN: Turska je oborila Su-24 da bi zaštitila svoju trgovinu naftom s Islamskom državom

putin-sjedi“ZA RUSIJU NIKAKAV ZNAČAJ NEMAJU TURSKA OBJAŠNJENJA DA NAREDBU NIJE IZDAO ERDOGAN”

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u Parizu službenu Ankaru da je oborila ruski zrakoplov Su-24 da bi zaštitila isporuke nafte koju Islamska država šalje u Tursku.

On se na svjetskom Klimatskom summitu nije sreo s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom iako je molio da se to dogodi.

Putin je – na konferenciji za medije – prvo izrazio nadu da će široka koalicija za borbu protiv terorizma uskoro ipak biti formirana i da će “lokalni interesi nekih zemalja otići u drugi plan”.

U tom kontekstu je upozorio da neke zemlje za takvu koaliciju nisu spremne, što je na tragičan način potvrdio napad truskog ratnog zrakoplovstva na Su-24. Dodao je da takve koalicije neće biti dok god neke zemlje budu pokušavale koriste terorističke organizacije u svom interesu:

“Sada imamo dodatne dokaze da se teroristi u Siriji i dalje financijski podržavaju. Odnosno, da sirijska nafta s nalazišta pod kontrolom Islamske države odlazi na teritorij Turske. To su isporuke industrijskih razmjera. Mi imamo sve razloge da vjerujemo da je odluka da se obori naš avion izdiktirana željom da se te isporuke nafte prema (turskim) lukama, odakle se dalje odvozi tankerima, učine sigurnim”.

Putin je oktrio da je o oborenom Su-24 bilo riječi u svim njegovim pariškim razgovorima:

“Svim sugovornicima sam dao potrebna razjašnjenja. Sve kolege su me pažljivo saslušele, a većina je suglasna makar s time da nije bilo nikakve potrebe da se nanosi udar po nezaštićenom bombarderu koji Turskoj ničim nije prijetio”.

Sa “turske strane” – nastavio je Putin – smo slušali objašnjenja kako Erdogan nije naredio da se obori naš zrakoplov, da su odluku donijeli neki drugi. Međutim, za nas to nema nikakav poseban značaj. To je bila zločinačka akcija koja je koštala života dvojicu pripadnika Oružanih snaga Rusije. To je bila ogromna pogreška!

Putin je naglasio da mu je žao zbog pogoršanja rusko-turskih odnosa, ali je podvukao da su se neki problemi pojavili znatno ranije:

“Ukazivali smo Ankari da su se neki teroristi, koji protiv Rusije pokušavaju s oružjem u rukama djelovati i na Sjevernom Kavkazu, pojavljivali na teritoriju Turske. I ne samo to: neki žive u zonama koje su pod zaštitom turskih specijalnih službi i policije. A pritom su koristili bezvizni režim koji je postojao između Rusije i Turske – da bi se opet pojavljivali na našem teritoriju “.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Turski F-16 je punih 40 minuta čekao Su-24 u zasjedi
OBAMA UVODI KARBONSKI POREZ: NOVI POREZ JE 'NAJELEGANTNIJI NAČIN' KAKO BI ZAUSTAVILE KLIMATSKE PROMJENE

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,

reklama