Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Otkrivena državna tajna: Turska uhapsila generale koji su zaustavili oružje za teroriste Islamske države

Otkrivena državna tajna: Turska uhapsila generale koji su zaustavili oružje za teroriste Islamske države

erdogan-isisDva turska generala i pukovnik su uhićeni u subotu zato što su zaustavili dva kamiona turske Nacionalne obavještajne agencije (MIT) koji su se kretali prema Siriji, izvještavaju novine Today’s Zaman

General-bojnik Ibrahim Ajdin iz žandarmerije Ankare, brigadni general Hamza Celepoglu iz žandarmerije Adane i bivši šef žandarmerijskog krim laboratorija, Burhanettin Cihangiroglu, zaustavili su kamione u južnoj Turskoj koji su se kretali prema Siriji u siječnju 2014. godine nakon što su dobili informaciju od anonimnog izvora da ovi kamioni ilegalno prenose oružje teroristima u Siriji.

Kada je informacija o kamionima objavljena u javnosti, dužnosnici MIT-a i turski političari na višim položajima, uključujući predsjednika Recep Tayyip Erdogana koji je tada bio premijer i premijera Ahmeda Davutoglua koji je tada bio ministar vanjskih poslova, bili su bijesni zbog toga što je žandarmerija zaustavila kamione koji su prevozili “humanitarnu pomoć” Turkmenima u Siriji.

“Kažem to bez oklijevanja. Pomoć je bila upućena Turkmenima. U susjedstvu će biti rata, a naša je dužnost da se pobrinemo za naš narod u susjednoj državi“, rekao je Davutoglu, a prenio Today‘s Zaman.

Međutim, članovi oporbenih stranaka i neki turski mediji kažu da su kamioni zaista prenosili oružje islamskim ekstremistima u Siriji.

Žandarmi koji su zaustavili kamione su potvrdili da se kamioni nisu kretali prema području u kojoj žive Turkmeni već k području u kojoj se u najvećem broju nalaze radikalne skupine, prenose turske novine.

Kada je pokrenuta istraga protiv MIT-a, vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) je nazvala istragu “izdajom i špijunažom”.

Novi zaplet priče

Nedavno je došlo do novih preokreta u ovoj priči. Erdogan je prošlog utorka odgovorio na tvrdnje kritičara koji su ranije govorili da su kamioni bili napunjeni oružjem tako što ih je sarkastično pitao: “Što ako su kamioni MIT-a bili napunjeni oružjem?”.

Zatim je u subotu, unatoč svojim ranijim tvdnjama da su kamioni MIT-a prenosili humanitarnu pomoć Turkmenima, Erdogan rekao da su kamioni išli da pomognu Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA).

“Generali koji su otkrili transfer, su također razotkrili one koji su išli pomoći vojsci FSA”, kazao je Erdogan u subotu obraćajući se svojim pristašama u Balikesir, prenosi Today ‘s Zaman.

Što je onda u pitanju? Da li su kamioni nosili “humanitarnu pomoć” Turkmenima ili vojsci FSA? Hoće li se predsjednik Erdogan već jednom odlučiti? Gdje su ti kamioni išli i što se u njima nalazilo?

U međuvremenu, neki od turskih dužnosnika na višim položajima, uključujući i tadašnjeg predsjednika Abdullaha Gula, otkrili su da su kamioni koji su se kretali prema Siriji bili “državna tajna”, što je samo navelo na nove spekulacije o tome da se u kamionima nalazilo oružje.

Ove vijesti su se pojavile nakon što je turska vlada uhitila dva turska novinara agencije Cumhuriyet, Cana Dunbara i Erdema Gula, koji su pokrivali tu priču i objavljivali fotografije, tvrdeći da su turski kamioni nosili oružje sirijskim pobunjenicima.

Turska vlada je uhitila ove novinare jer Erdogan i vladajuća partija ne žele da novinari pišu o izvjesnim stvarima, kao što su podrška vlade sirijskim pobunjenicima, korupcija i druge važne stvari o kojima ljudi trebaju znati, navela je aktivistica za ljudska prava, Arzu Geybulla.

Izgleda da turski predsjednik pokušava eliminirati sve one koji se usude otkrit činjenice da turska vlada izravno pomaže islamskim ekstremistima u Siriji.

Sve ove vijesti su dio političkog skandala koji je nastao nakon obaranja ruskog zrakoplova Su-24 od strane turskog F-16 zrakoplova u utorak.

Nakon tog incidenta, Rusija je navela da je Turska jedna od država koja pruža podršku islamskim teroristima u Siriji.
 
(zerohedge.com,Today’s Zaman,Webtribune.rs/uredio:NSP)

12 najgorih stvari koje su izmislile religije: Ratovi, okrutnosti i patnja...
Masonski ritual žrtvovanja snimljen skrivenom kamerom! (VIDEO)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,

reklama