Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » JOŠ NAM JE SAMO TO TREBALO: Belgija predlaže osnivanje ‘europske CIA-e’, tvrde da se jedino tako mogu pratiti džihadisti i spriječiti napadi

JOŠ NAM JE SAMO TO TREBALO: Belgija predlaže osnivanje ‘europske CIA-e’, tvrde da se jedino tako mogu pratiti džihadisti i spriječiti napadi

belgija-eu-ciaEuropska špijunska agencija mogla bi brže razmjenjivati podatke, a građani bi imali daleko manje privatnosti

U svjetlu terorističkih napada u Parizu, Belgija je danas pozvala na uspostavljanje europske obavještajne agencije, ne bi li se zemlje EU mogle lakše othrvati opasnosti od nasilja džihadista.

Premijer Charles Michel izjavio je za francuski radio RTL da “moramo brzo uspostaviti europsku obavještajnu službu, europsku CIA-u” ne bi li se mogle razmjenjivati informacije o radikalima te “raskrinkati oni s neprijateljskim namjerama”, piše AFP.

Manjkavosti u komunikaciji

Njegov poziv dolazi nakon što su pariški napadi ukazali (i) na manjkavosti u komunikaciji i dijeljenju informacija između nekoliko europskih obavještajnih agencija.

Michel je upozorio kako je jedan od glavnih problema s kojima se suočavaju sigurnosne službe taj što se informacije dijele samo između pojedinih zemalja koje nemaju slične protokole.

“Ako obavještajne službe budu u mogućnosti razmjenjivati informacije bez iznimaka, neće biti drugih napada”, istaknuo je belgijski premijer.

Bez oduševljenja o paneuropskoj špijunskoj agenciji

Prošlog je petka europski povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos također pozvao na osnivanje paneuropske špijunske agencije. Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve bio je “vrlo neodlučan o tom prijedlogu”, a skepsu ne krije i Njemačka.

“Ne smijemo gubiti energiju na osnivanje europske obavještajne službe”, rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere u petak, već se “koncentrirati na poboljšanje razmjene informacija putem postojećih institucija”.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(telegram.hr,youtube/uredio:nsp)

BREAKING NEWS: Sjeverna Koreja prijeti da će nuklearnim napadom izbrisati Tursku s karte svijeta
20 najraširenijih zabluda u koje gotovo svi vjerujemo

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,

reklama