Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » ISLAMSKU DRŽAVU PRVA PRIZNALA TURSKA: Šef turske obavještajne službe MIT zatražio da svijet prizna – Islamsku državu!

ISLAMSKU DRŽAVU PRVA PRIZNALA TURSKA: Šef turske obavještajne službe MIT zatražio da svijet prizna – Islamsku državu!

hakan-fidan-tajna-sluzbaHAKAN FIDAN: ID JE REALNOST KOJU TREBA PRIZNATI – TO JE DOBRO ORGANIZOVAN I POPULARAN DRŽAVNI SUSTAV

Njemačka agencija AWDNEWS prenijela i ove Fidan riječi: “Zato pozivam zapadne kolege da revidiraju svoje poglede na islamski politički pokret, ostavljajući po strani svoj cinični mentalitet, i da ne dozvole realizaciju plana Vladimir Putina da slomi islamsku revoluciju u Siriji”

Još je dodao: “A da u Islamsku državu ne bi stizali bojovnici zavrbovani po cijelom svijetu – u Istanbulu treba otvoriti njezino službeno predstavništvo. Mi smo tvrdo uvjereni da bi to bilo dobro rješenje “

Njemačka agencija AWDNEWS objavila je da je šef turske obavještajne službe MIT Hakan Fidan poručio svijetu: Islamska država je realnost koju treba priznati.

Istovremeno je naglasio da to treba učiniti cijela “međunarodna zjednica” i dodao da je Turska “optimist povodom njene budućnosti”.

Fidan, koji je jedan od najbližih i najvjernijih saveznika šefa države Recep Tayyip Erdogana, pritom je osudio rusku vojnu operaciju u Siriji, tvrdeći da Moskva pokušava “ugušiti” islamsku revoluciju u Siriji i da ozbiljno krši Povelju Ujedinjenih naroda.

Njemačka agencija citira i ove Fidan riječi:

“Islamska država je realnost i mi trebamo priznati da ne možemo pomoću vojne sile uništiti i iskorijeniti tako dobro organizirani i popularni državni sustav kao što je Islamska država. Zato pozivam zapadne kolege da revidiraju svoje poglede na islamski politički pokret, ostavljajući po strani svoj cinični mentalitet, i da ne dozvole realizaciju plana Vladimira Putina da slomi islamsku revoluciju u Siriji”.

Svjestan u što se uputio i što traži, Fidan izgovorio: “A da u Islamsku državu ne bi stizali bojovnici zavrbovani po cijelom svijetu – u Istanbulu treba otvoriti njezino službeno predstavništvo. Mi smo tvrdo uvjereni da bi to bilo dobro rješenje”.

AWDNEWS se u svojim citiranjima pozvala na Trusku agenciju Anadolu i prenijela da je Fidan ponovio “zapadne partnere i da preispitaju svoje dosadašnje gledanje na političe struje u islamu”.

Fidan je, inače, pokušao opravdati i to što je Turska svih posljednjih godina liječila ranjene i bolesne džihadiste. Rekao je da njegova zemlja smatra da pravo na medicinsku pomoć imaju “svi neovisno od političke, rasne ili religiozne pripadnosti, uključujući i traumatizirane ljude koji bježe od svirepih ruskih avio-udara.”

Anadolu Agency je objavila da je Erdogan posljednji put primio Fidana početkom studenog.

Neki stručnjaci za Bliski Istok procjenjuju da i Fidanov istup svjedoči da je Erdogan zamislio da u Damasku dovede na vlast Islamsku državu i da preko nje uvuče Siriju u orbitu Turske i da tako napravi možda odlučujući korak na putu neoosmanizma.

Nema sumnje: poraz Islamske države biti će – poraz Erdoganove strategije.
 
(sputniknews.com/uredio:nsp)

Teroristi Islamske države (ISIS) ćaskaju s turskim graničarima (VIDEO)
Svijet čeka novo prekrajanje državnih granica, možda i oživljavanje nekih starih imperija

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

reklama