Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » UVOĐENJE POLICIJSKE DRŽAVE: Francuska zbog napada u Parizu odlučila prekršiti Europsku konvenciju o ljudskim pravima

UVOĐENJE POLICIJSKE DRŽAVE: Francuska zbog napada u Parizu odlučila prekršiti Europsku konvenciju o ljudskim pravima

francuska-ljudks-pravaFrancuska je obavijestila Vijeće Europe “da je odlučila prekršiti Europsku konvenciju o ljudskim pravima” zbog izvanrednog stanja koje je proglasila nakon terorističkih napada u Parizu, objavila je ta paneuropska organizacija

Francuske vlasti obavijestile su glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjorna Jaglanda da su donijele “određen broj mjera”, za koje postoji mogućnost “da krše određena prava zajamčena (Europskom) Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda”.

Kršenje nekih odredba Konvencije predviđeno je člankom 15 “u slučaju rata ili druge javne opasnosti koja prijeti životu nacije” i država koja poduzme takve mjere dužna je o svojoj odluci obavijestiti Vijeće Europe.

Ta najstarija paneuropska organizacija nije nadležna arbitrirati o utemeljenosti takva poteza no Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu koji je jamac Konvencije, može se izjašnjavati o valjanosti ukidanja pojedinih njezinih odredaba.

Francuska je proglasila izvanredno stanje 13. studenoga navečer nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je ubijeno 130, a ranjeno više od 350 osoba. Parlament je odlučio izvanredno stanje produljiti do kraja veljače.

Ministar unutarnjih poslova Bertnard Cazeneuve podsjetio je u četvrtak da izvanredno stanje “nije odbacivanje pravne države jer pravna država to i predviđa”.
 

 
(index.hr/uredio:nsp)

ZNANSTVENO POTVRĐENO: 11 TRIKOVA DA NAVEDETE LJUDE DA UČINE ONO ŠTO ŽELITE Pristat će, a da toga neće biti ni svjesni
CRNI PETAK: Alergični na knjige i znanje! Kako je prošao dan najveće zombi kupovine i velike prijevare potrošača! (VIDEO)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,

reklama