Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PUTIN: “Ovo je nož u leđa! Turska pokušala staviti NATO u službu Islamske države “

PUTIN: “Ovo je nož u leđa! Turska pokušala staviti NATO u službu Islamske države “

vladimir-putin-rusija-subara-predsjednikRuski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će obaranje ruskog aviona izazvati velike promjene u odnosima Rusije i Turske

“Ruski borbeni zrakoplov je oboren na sirijskom teritoriju, oko kilometar udaljenosti od turske granice. Današnji tragični događaj će prouzročiti ozbiljne posljedice u odnosima Rusije i Turske. Umjesto da je Ankara ostvarila momentalni kontakt s nama, sve što znamo je da je obavijestila svoje NATO saveznike”, rekao je Putin.

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je da je ruski vojni avion tipa SU-24 oboren na granici Turske i Sirije, a to je potvrdila i turska vojska.

“Ruski piloti i avion nisu bili prijetnja Turskoj. Oboreni avion je izvršavao direktan zadatak u borbi protiv Islamske države. Taj avion je vršio preventivne napade na položaje terorista, a Turska ga je gađala, bez obzira na to što smo mi zaključili sa SAD sporazum o tome da se incidenti u zračnom prostoru moraju izbjeći “, dodao je Putin.

Ovaj incident se dogodio svega mjesec dana nakon što je turski zrakoplov oborio bespilotnu letjelicu koja je povrijedila zračni prostor Turske pri preletu iz Sirije.

Priopćeno je da dron pripada ruskoj vojsci, ali je ona uzvratila riječima da su sve njene letjelice sigurno vraćene u zračnu bazu.

“Rusija je odavno primijetila da na teritoriju Turske postoji tranzitnih puteva nafte pod kontrolom Islamske države. Rusija se odnosila prema Turskoj kao prema prijateljskoj državi, a ne samo kao prema susjedu. Ne znam kome je ovo trebalo, nama ne … Ovo je nož u leđa”, zaključio je Putin.

Kompletno izlaganje Vladimira Putina povodom obaranja aviona

“Naša vojska se bori protiv terorizma, a ono što se dogodilo stvara vjetar u leđa teroristima. Ne mogu to okvalificirati na drugi način. Naš zrakoplov je oboren raketom zrak-zrak s turskog F-16, pao je četiri kilometara od turske granice.

Pogođen je na visini od 6.000 metara, kilometar od turske granice, na teritoriju Sirije. U svakom slučaju, naši piloti i naši avioni nikada nisu bili prijetnja teritoriju Turske, to je više nego očito.

Piloti su sudjelovali u akciji protiv Islamske države u planinskim regijama sjeverne Latakije, gdje se nalazi veliki broj terorista, uglavnom iz Rusije. Piloti su izvršavali svoje dužnosti preventivnih napada na teroriste koji u nekom momentu mogu da se vrate u Rusiju.

Ti ljudi se mogu okarakterizirati kao međunarodni teroristi. Odavno smo utvrdili da velike količine nafte teroristi krijumčare kroz Tursku i tu dobivaju velike količine novca.

Sada smo ubodeni s leđa, napadnut je naš zrakoplov koji napada teroriste i sve to poslije potpisivanja sporazuma s našim američkim partnerima o izbjegavanju incidenata u zračnom prostoru Sirije.

Islamska država ima mnogo novca, govorimo o desecima, stotinama milijuna, možda i milijardama dolara od krijumčarenja nafte, pa je onda jasno zašto oni ubijaju ljude na najodvratnije načine i zašto izvršavaju terorističke napade diljem svijeta, uključujući i srce Europe.

Mi ćemo, naravno, pažljivo analizirati sve što se dogodilo. Današnji tragični događaj će povući velike posljedice na odnose Rusije i Turske. Uvijek smo Tursku tretirali ne kao bliskog susjeda, već kao prijatelja.

Ne znam kome je u interesu ono što se dogodilo. Nama sigurno nije. Umjesto da su nas kontaktirali, koliko znamo, Turci su prvo zvali svoje partnere iz NATO razgovarati o incidentu, kao da smo mi oborili njihov, a ne oni naš avion.

Što sad? Da li žele staviti NATO u službu Islamske države? Ja razumijem da svaka država ima svoje regionalne interese i mi ih uvijek tretiramo s poštovanjem, ali nikada nećemo tolerirati kriminalna djela kao što je ovo koje se dogodilo danas.

Naravno, nadamo se da će međunarodna zajednica naći snage da se zajednički bori protiv zajedničkog neprijatelja”.
 
(B92/uredio:nsp)

Pentagon okrenuo leđa Turcima: Nema potvrde da je ruski avion povrijedio tursko nebo
TURSKA PRIJETILA PUTINU DA 'PRESTANE SA BOMBARDIRANJEM ISIS-A' DAN PRIJE RUŠENJA VOJNOG ZRAKOPLOVA

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

reklama