Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Pentagon okrenuo leđa Turcima: Nema potvrde da je ruski avion povrijedio tursko nebo

Pentagon okrenuo leđa Turcima: Nema potvrde da je ruski avion povrijedio tursko nebo

Pentagon-TURSKAPentagon nije potvrdio tvrdnje turskih vlasti da je ruski borbeni zrakoplov ušao u zračni prostor Turske

“Mi ne možemo u ovom trenutku potvrditi da je ruski borbeni zrakoplov ušao u turski zračni prostor. Znamo da se incident dogodio na granici Sirije i Turske.”- kaže Steve Warren, predstavnik Pentagona.

“Tijekom dana ćemo istražiti sve detalje.” – dodao je američki dužnosnik.

Podsjećamo, ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da je ruski borbeni avion napadnut oko kilometar udaljenosti od turske granice, te da je pao na udaljenosti od 4 kilometra od turske granice.

“Turska ni na koji način nije bila ugrožena.” – rekao je danas Putin.

Putin je također danas potvrdio da je Turska jedna od zemalja koje su u krugu sponzora Islamske države.

On je rekao da je Rusija u više navrata dobila informacije da Turska kupuje naftu od džihadista u Siriji.

Riječ je o dijelu turskog djelovanja koje predstavlja “javnu tajnu”. Trezor SAD je još 2014. godine optužio Tursku da trguje naftom s Islamskom državom. Po svemu sudeći, Turska je oborila ruski zrakoplov zbog toga što je ruska avijacija pojačala udare po naftnoj strukturi Islamske države u Siriji.

Naime, Putin je nedavno istaknuo da se protiv Islamske države realno bore sirijska vojska i irački Kurdi. Na taj način je Kurde na određeni način Putin označio kao svoje saveznike, a to je Tursku u njezinim kalkulacijama moglo ozbiljno uzdrmati.

Putin je u više navrata isticao da je najvažnije prekinuti trgovinu naftom kao glavni izvor financiranja Islamske države. Nedavno je na summitu G20 rekao otvoreno da među financijerima Islamske države ima i članica G20, a danas je otvoreno govorio o Turskoj kao sponzoru i finansijeru Islamske države.

“Ovaj tragični događaj imat će ozbiljne posljedice po rusko-turske odnose. Uvijek smo se prema Turskoj odnosili ne samo kao prema bliskom susjedu, već i prijateljskoj državi. Ne znam kome je ovo bilo potrebno, nama u svakom slučaju nije”, izjavio je Putin neki dan tijekom susreta s jordanskim kraljem Abdullahom II.

Oboreni ruski zrakoplov Su-24 bio je na zadatku u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država, nanoseći udare na uporišta terorista, kaže ruski predsjednik, prenio je Sputnjik.

Ruska Federacija je odavno zabilježila obimne isporuke nafte u Tursku iz onih dijelova Sirije koji su pod kontrolom terorista, rekao je Putin. Prema riječima predsjednika, odavde je poticao “veliki dio novčane potpore terorističkim bandama”, navodi Sputnjik.

Sergey Shoygu, ministar obrane RF, otpužio je Tursku da je oborila zrakoplov na prostoru Sirije, te da nikako Turska ne može dokazati da je ruski zrakoplov bio u zračnom prostoru Turske, a sa druge strane Ahmet Davutoglu, šef turske diplomacije, rekao je da je Turska imala pravo oboriti ruski avion.

Svijet strahuje od daljnje eskalacije, a Putin je istaknuo da Turska pokušava NATO savez staviti u službu Islamske države, time što je uputila poziv NATO alijansi poslije obaranja ruskog zrakoplova.
 
(pravda/uredio:nsp)

BREAKING NEWS - PUTIN ODLUČIO, POTPUNI RAT MOŽE POČETI: Ruska pješadija ušla u Siriju i počela ratne operacije
PUTIN: "Ovo je nož u leđa! Turska pokušala staviti NATO u službu Islamske države "

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,

reklama