Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » BREAKING NEWS – PUTIN ODLUČIO, POTPUNI RAT MOŽE POČETI: Ruska pješadija ušla u Siriju i počela ratne operacije

BREAKING NEWS – PUTIN ODLUČIO, POTPUNI RAT MOŽE POČETI: Ruska pješadija ušla u Siriju i počela ratne operacije

rusija-pješaštvoRuska pješadija, podržana zračnim snagama i artiljerijom, pokrenula je svoju prvu kopnenu operaciju unutar sirijske teritorije, navodi Jerusalem Post

Sasvim je očito da je izvješće točan pošto je jutros turska vojska namjerno oborila ruski ratni avion SU-24 i to iznad sirijskog zračnog prostora. Prema agencijskim izvještajima NATO je sazvao ratni stožer i prati dalja dešavanja u Siriji sa namjerom da pokrene ofenzivu protiv ruske i sirijske vojske.

U izvještaju se navodi da su ruske snage već preuzele nekoliko strateških položaja i da su primorale brojne pobunjeničke bataljone da se povuku.

Ukoliko je izvješće točan, to označava dramatičnu promjenu u ruskoj politici, osim ako je u pitanju jedinstvena akcija.

Jerusalem Post je, citirajući kuvajtski dnevnik, prenio da je Rusija započela kopnene operacije u Siriji i da trenutno pomaže sirijskoj vojsci da zauzme teritorije pod “umjerenim” pobunjenicima:

“Ruske vojne snage pružaju podršku uz pomoć T-90 tenkova, zajedno sa snagama iz zraka koje su napale nekoliko strateških meta pobunjeničkih snaga u Idlibu i Latakiji.

Nekoliko američkih dužnosnika je u rujnu navelo da je Rusija pozicionirala oko 5-6 tenkova na sirijskom aerodromu za vrijeme vojnog nagomilavanja.

Jedan američki dužnosnik je rekao da je sedam ruskih T-90 tenkova uočeno na aerodromu blizu Latakije, utvrđenju sirijskog predsjednika Bashara al Assada.

U kuvajtskom izvještaju se navodi da su ruske snage preuzele nekoliko strateških položaja i da su primorale brojne pobunjeničke bataljone da se povuku. U izvješću nije navedeno da li je bilo ruskih žrtava”.

Iranska državna novinska agencija Fars je također prenijela ovu priču, što je zanimljiv potez pošto iranska i ruska vojska usko surađuju u Siriji.

Činjenica je da je postoje ruske kopnene snage u Siriji koje se bore protiv ISIS-a i “umjerenih” pobunjenika, bilo da su to ruski vojni savjetnici ili ograničene operacije koje provode ruske specijalne snage. Izgleda da su ruske kopnene snage također počele pomgati sirijskoj vladi da dodatno učvrsti svoje položaje koje je zauzela zahvaljujući ruskoj zračnoj kampanji.

Prema Assadovim riječima, sirijske snage napreduju na “skoro svim” frontovima, što znači da im je potrebna pomoć da sačuvaju te položaje.

Činjenica je da se nijedan rat ne može dobiti iz zraka i da su kopnene snage tu da ostvare pobjedu, ali da li su u pitanju ruske kopnene snage? Ako je vjerovati ovom izvještaju, jesu.
 
(webtribune.rs,russia-insider.com/uredio:nsp)

PAPA FRANJO NE DAJE NADU: Cijeli svijet je u ratu, proslava Božića će zato biti obična šarada
Pentagon okrenuo leđa Turcima: Nema potvrde da je ruski avion povrijedio tursko nebo

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,

reklama