Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » MASOVNI MEDIJI: Istražitelji sumnjaju da su teroristi podmetnuli putovnicu s ciljem poticanja mržnje prema izbjeglicama

MASOVNI MEDIJI: Istražitelji sumnjaju da su teroristi podmetnuli putovnicu s ciljem poticanja mržnje prema izbjeglicama

putovnica-teroristiTvrde da je broj putovnice netočan i da fotografija ne odgovara imenu

Sirijska putovnica pronađena pored ostataka bombaša samoubojice kod stadiona u Saint Denisu zaintrigirala je francuske istražitelje iz više razloga.

“Najzanimljivije od svega je to što se ta putovnica uopće našla tamo. Ona nije pronađena u ostacima odjeće napadača, nego je bila nedaleko od njega na podu, kao da ju je netko trebao pronaći”, rekao je za Independent jedan francuski dužnosnik.

Osoba na koju je putovnica izdana zove se Ahmed Almuhamed, a netko je s tim dokumentom ušao u Europsku uniju 3. listopada zajedno s drugih 69 izbjeglica, nakon što je njihov brod potonuo nedaleko otoka Leros.

Sama ideja da je jedan od terorista odgovoran za brutalni masakr u Parizu u Europu stigao s izbjeglicama ide na ruku desničarskim medijima i političarima diljem Europe.

To otkriće je dodatno potkrijepilo tvrdnje da su se ISIS-ovi militanti infiltrirali u stotine tisuća migranata koji su ove godine doputovali s Bliskog istoka.

Pariška policija misli da je putovnica lažnjak

No francuski dužnosnici i dalje tvrde kako ne postoje službeni dokazi da je Ahmed Almuhamed osoba koja se raznijela ispred Stade de Francea u petak navečer. Američki obavještajci su izrazili svoju sumnju u autentičnost sporne putovnice. Oni tvrde da je njezin broj netočan i da fotografija ne odgovara imenu.

Pariška policija trenutno smatra kako je ta putovnica (i još jedna pronađena u blizini stadiona) lažnjak proizveden u Turskoj. Poznata je činjenica da su lažne sirijske putovnice tražena roba, posebno na području Turske.

Ipak, svi ovi argumenti i dalje ne znače da osoba koja je ušla u Grčku 3. listopada nije ista osoba koja je izvršila samoubilački napad u Parizu.

Francuski istražitelji strahuju da je navodno podmetanje putovnice dio ISIS-ove sofisticirane ratne propagande. “Trenutno postoje tri mogućnosti. Terorist je zaista bio osoba čiji su podaci navedeni u putovnici.

On je bio lažna izbjeglica i putovao je s lažnim dokumentima. On je netko sasvim drugi i ta putovnica je tamo podmetnuta namjerno”, rekao je još jedan Independentov izvor. Neovisno o tome koja od ove tri varijante će se pokazati istinitom, ISIS je uspješno osnažio negativni stav prema sirijskim izbjeglicama.

Povezivanje izbjegličke krize s terorizmom je krivo

Prema službenim podacima, Ahmed Almuhamed je ušao u Grčku zajedno s osobom koja se zove Mohamed Almuhamed, i za kojeg se pretpostavlja da je njegov brat. Četiri dana kasnije, Ahmed se pojavio na granici između Makedonije i Srbije otkud je nastavio prema Hrvatskoj, gdje je registriran u prihvatnom centru Opatovac 8. listopada.

Nastavio je kroz Mađarsku prema Austriji, iako njihovi dužnosnici tvrde da ga nemaju u niti jednoj evidenciji.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen ne vjeruje da je Almuhamed imao veze s terorističkim napadom u Parizu. “Povezivanje izbjegličke krize s terorizmom je pogrešno, zato što su teroristi toliko dobro organizirani i povezani da nema smisla da se izlažu rizicima eventualnog potonoća na otvorenom moru”, rekle je njemačka ministrica.

Postavlja se pitanje zašto je važno da li je putovnica lažna ili ne, kada je francuska u roku 24 sata od masakra u Parizu krenula u napade na Islamsku državu i ISIS?
 
(telegram.hr/uredio:nsp)

ŠTO SE DOGAĐA? Američka agencija za lijekove odobrila je prvi novi duhanski proizvod Philip Morrisa
DRUGA STRANA: 18 ateista govori što je za njih smisao života i put u sreću

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , ,

reklama