Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » MAJ─îINO PROKLETSTVO: Znanost dokazala da su slabiji spol definitivno ÔÇô mu┼íkarci

MAJ─îINO PROKLETSTVO: Znanost dokazala da su slabiji spol definitivno ÔÇô mu┼íkarci

mu┼íkarci-slabost-zeneOduvijek nas u─Źe da su ┼żene ÔÇśslabiji spolÔÇÖ, pa kako je onda mogu─çe da ┼żive du┼że nego mu┼íkarci? Geneti─Źar Neil Gemmell do┼íao je do odgovora na to pitanje: majke sinovima prenose neispravan DNK te ih tako ─Źine slabijima

Istra┼żiva─Ź Neil Gemmell sa Sveu─Źili┼íta Otago u Novom Zelandu nakon desetogodi┼ínjeg je istra┼żivanja do┼íao do kona─Źnog zaklju─Źka: mu┼íkarci su, a ne ┼żene, slabiji spol, prenosi Daily Mail.

Teorija profesora Gemmella temelji se na DNK u mitohondrijima. Oba roditelja prenose svoje gene na sljede─çu generaciju, a sve ┼ítetne mutacije tijekom generacija se eliminiraju. Me─Ĺutim, mitohondrijsku DNK prenose samo k─çeri. Kada se DNK prenosi na ┼żenu, sva DNK koja je ┼ítetna za ┼żenu se eliminira.

No, DNK koja je ┼ítetna za mu┼íkarce ostaje, tvrdi profesor. To zna─Źi da oni mogu naslijediti DNK koja je lo┼ía za njihovo srce, mozak, zdravlje mi┼íi─ça i razinu energije, ┼íto poma┼że objasniti za┼íto su mu┼íkarci kra─çeg ┼żivotnog vijeka nego ┼żene.

Mu┼íka plodnost ovisi o maj─Źinim genima

Gemmellova teorija, predstavljena na godi┼ínjoj konferenciji Europskog dru┼ítva za humanu reprodukciju i embriologiju u Lisabonu, oslanja se na desetlje─çe istra┼żivanja provedenim na brojnim ┼żivotinjama. Studije pokazuju da odre─Ĺene vrste mitohondrijske DNK uzrokuju neplodnost i kra─çi ┼żivotni vijek kod mu┼íkaraca, ali kod ┼żena nemaju nikakvog u─Źinka. Studije na ljudima pokazale su da oni s odre─Ĺenom vrstom mitohondrijske DNA imaju sporije spermije.

ÔÇťRije─Ź je ili o ironiji ili o velikoj evolucijskoj nepravdi, no mu┼íka je plodnost ovisna o molekuli koja se naslje─Ĺuje od ┼żeneÔÇŁ, ka┼że Gemmell, poru─Źiv┼íi mu┼íkarcima da nije sve tako crno.

ÔÇťRazlika u ┼żivotnom vijeku je samo dvije do pet godina. Nije ogromna, a i niz drugih faktora utje─Źe na na┼íe kra─çe ┼żivote, kao ─Źinjenica da mu┼íkarci ne odlaze lije─Źniku i skrivaju svoje problemeÔÇŁ, ÔÇśtje┼íiÔÇÖ geneti─Źar.

Mu┼íkarcima ─çe mo┼żda biti utje┼íno i ┼íto novija istra┼żivanja ukazuju na zatvaranje razlike u prosje─Źnoj duljini ┼żivljenja me─Ĺu spolovima, za ┼íto mo┼żemo kriviti stres, alkohol i cigarete.
 
(net.hr/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,