Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » EU PARLAMENT DONIO NOVI ZAKON O HRANI: ─îvarci od cvr─Źaka, pa┼íteta od muha, juha od svilenih buba, buzara od skakavacaÔÇŽ

EU PARLAMENT DONIO NOVI ZAKON O HRANI: ─îvarci od cvr─Źaka, pa┼íteta od muha, juha od svilenih buba, buzara od skakavacaÔÇŽ

hrana-insektiEuropski parlament izglasao je novi zakon Unije koji ure─Ĺuje podru─Źje nove hrane

Vrste kukaca s najve─çim potencijalom za kori┼ítenje kao hrane i/ili hrane za ┼żivotinje u EU su ku─çne muhe, bra┼ínari, cvr─Źci i svilene bube ÔÇô ka┼żu u Hrvatskoj agenciji za hranu (u nastavku: HAH).
Zna─Źi li to da EU ┼żeli da uskoro jedemo ─Źvarke od cvr─Źaka, pa┼ítetu od muha, juhu od svilenih buba, brudet od bubamara, pohane skakavce i gula┼í od bumbara?

Nije ┼íala, premda kratica ove dr┼żavne agencije podsje─ça na ha-ha: HAH je na svojim internetskim stranicama objavio vijest naslova: Kukci kao hrana i hrana za ┼żivotinje: koji su rizici? U toj objavi izvje┼ítavaju kako je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) na zahtjev Europske komisije izradila Znanstveno mi┼íljenje: Profil rizika vezanih za proizvodnju i kori┼ítenje kukaca kao hrane i hrane za ┼żivotinje.

Kako se poja┼ínjava, razlog za izradu ovog znanstvenog mi┼íljenja o ┼żvakanju muha i cvr─Źaka to ┼íto je ÔÇśposljednjih godina do┼ílo do pove─çanog interesa za kori┼ítenjem farmski uzgojenih kukaca kao hrane i hrane za ┼żivotinjeÔÇś.

Na taj na─Źin odgovorila je na pitanja o mogu─çim opasnostima prilikom proizvodnje, prerade i konzumacije ovog alternativnog izvora proteina. EFSA-ino znanstveno mi┼íljenje bavi se pitanjem profila rizika koji identificira potencijalne biolo┼íke i kemijske opasnosti, opasnosti za okoli┼í kao i mogu─çi nastanak alergija koje su povezane s kori┼ítenjem kukaca uzgojenih za hranu i hranu za ┼żivotinje.

U mi┼íljenju se tako─Ĺer uspore─Ĺuju ove potencijalne opasnosti s opasnostima povezanim su uobi─Źajenim izvorima ┼żivotinjskih proteina. Mogu─ça prisutnost biolo┼íkih i kemijskih opasnosti u hrani i hrani za ┼żivotinje dobivenoj od kukaca ovisiti ─çe o proizvodnim postupcima, o supstratu kojim su kukci hranjeni, fazi ┼żivotnog ciklusa u kojoj se koriste, vrsti kukaca, kao i metodama koje su kori┼ítene za daljnju preradu ÔÇô uop─çeno izvje┼ítavaju HAH-ovci o sadr┼żaju tog znanstvenog mi┼íljenja, koje je u cijelosti na engleskom jeziku mogu─çe pro─Źitati OVDJE.

Naime, iz ove se HAH-ine objave ne mo┼że razabrati ┼íto su znanstvenici zaklju─Źili, pa se prije po─Źetka pripreme u kuhinji i konzumiranja preporu─Źenih insekata preporu─Źuje ─Źitanje 60 stranica intergralnog znanstvenog rada.

Va┼żno je ┼íto kukci jedu

EFSA-ini znanstveni stru─Źnjaci zaklju─Źuju da ukoliko se ne procesuirani/prera─Ĺeni kukci hrane s trenutno dozvoljenom hranom za ┼żivotinje, potencijalna pojava mikrobiolo┼íkih opasnosti mogla bi biti sli─Źna kao i u slu─Źajevima kada se koriste drugi ne procesuirani izvori proteina. U mi┼íljenju se tako─Ĺer navodi da postoje ograni─Źeno dostupni podaci o prijenosu kemijskih kontaminanata iz razli─Źitih vrsta supstrata na same kukce.

Pojava priona (abnormalnih proteina koji uzrokuju bolesti kao ┼íto su gove─Ĺa spongiformna encefalopatija (BSE) u goveda i Creutzfeldt-Jakobova bolest u ljudi) mogla bi biti jednaka ili manja, ako supstrat ne uklju─Źuje protein dobiven od ljudi (gnojiva) ili pre┼żiva─Źa ÔÇô interpretiraju znanstveno mi┼íljenje u HAH-u.


Pa dobro, poznato je kako se u ve─çem dijelu svijeta ┼żohari, skakavci i drugi kukci tradicionalno pr┼że i pohaju stolje─çima, no na europskom tlu to i nije bila ─Źesta pojava. No, europski birokrati imaju druk─Źije spoznaje, jer su zaklju─Źili da uporaba kukaca kao izvora hrane i hrane za ┼żivotinje potencijalno ima zna─Źajne prednosti za okoli┼í,┬á gospodarstvo i dostupnost hrane.

Niz organizacija, uklju─Źuju─çi Organizaciju za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), prou─Źavale su mogu─çnost kori┼ítenja kukaca kao izvora hrane i hrane za ┼żivotinje, a Belgija, Francuska i Nizozemska su izradile procjenu rizika vezano za kukce u kontekstu hrane i hrane za ┼żivotinje.

Europska komisija trenutno sufinancira projekt koji se bavi istra┼żivanjem izvedivosti kori┼ítenja proteina kukaca za hranu za ┼żivotinje. Komisija, tako─Ĺer, razmatra kako razviti politiku u podru─Źju nove hrane i hrane za ┼żivotinje koja bi se reflektirala na mogu─çu uporabu kukaca kao hrane i hrane za ┼żivotinje. EFSA-ino mi┼íljenje zatra┼żeno je kao potpora tom zadatku ÔÇô zaklju─Źuju u HAH-i.

Ina─Źe je HAH, jedna od mnogobrojnih dr┼żavnih agencija, specifi─Źna i po tome ┼íto joj sjedi┼íte nije u Zagrebu, nego u Osijeku, a ravnateljica joj je Andrea Gross-Bo┼íkovi─ç. Sredstva za rad HAH-a osiguravaju se, dakako, iz Dr┼żavnog prora─Źuna Republike Hrvatske. Godi┼ínji prora─Źun joj je oko pet milijuna kuna koji se uglavnom tro┼íe na pla─çe i tro┼íkove ÔÇśobavljanja znanstvenih i stru─Źnih poslova iz podru─Źja sigurnosti hrane i hrane za ┼żivotinje, te je nacionalna referentna to─Źka za procjenu rizika u podru─Źju sigurnosti hrane i hrane za ┼żivotinje.ÔÇÖ

Bolje skakavci nego ┼íkampi ÔÇô ÔÇśoceanski ┼żohariÔÇÖ

I UN-ova Organizacija za prehranu i poljoprivredu smatra kako bi zapadne zemlje trebale preboljeti svoje gnu┼íanje pri pomisli na kukce na jelovniku,┬á pridru┼żiti se svjetskim trendovima i planetarnom kukco┼żderstvu.

Ose, p─Źele, kukci, mravi i skakavci su bogati proteinima, ima ih u izobilju i imaju mali utjecaj na okoli┼í u usporedbi sa ostalim ┼żivotinjskim izvorima hrane. Uzgoj insekata mogao rije┼íiti problem nesta┼íice hrane, kako za ljude tako i za stoku i bio bi osobito koristan u rje┼íavanju problema dje─Źije pothranjenosti, s obzirom da su insekti vrlo hranjiva namirnica. Skakavci imaju tri puta vi┼íe proteina od recimo govedine i sadr┼że hranjive tvari kao ┼íto su cink i ┼żeljezo ÔÇô podu─Źavaju UN-ovci.

UN je u pomo─ç pozvao kuhare i vlasnike restorana u zapadnim zemljama da ÔÇ×podignu statusÔÇť insekata tako ┼íto ─çe ih po─Źeti koristiti u pripremi jela. Kao primjer se navodi i preporuka kako bi, recimo, bilo zdravije jesti buzaru od skakavaca nego od morskih ┼íkampa. ┼ákampi se nazivaju i ÔÇśoceanskim ┼żoharimaÔÇś jer jedu sve od reda, dok su skakavci vegetarijanci sa zdravijim prehrambenim navikama ÔÇô hrane se uglavnom biljnim sokovima, ka┼żu.

Dobar tek…
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(tris.com.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,