Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Bankarski sustav » Hrvati zaduženi do grla, ali im je štednja triput veća od dugova

Hrvati zaduženi do grla, ali im je štednja triput veća od dugova

Hrvati-zaduzeni-do-grlaZaduženost hrvatskih kućanstva je najveća u povijesti i jedna od najvećih u EU. Istodobno, bruto financijska imovina hrvatskih kućanstava iznosi 51 milijardu eura

Bogatstvo u svijetu sve je veće, pa je bruto financijska imovina kućanstava u 53 države prošle godine skočila na 136.000 milijardi eura, ili za 7,1 posto, objavio je jučer Allianz u godišnjem Izvješću o globalnom bogatstvu. Najbogatija su kućanstva u Švicarskoj, koja imaju 157.446 eura neto financijske imovine po stanovniku, u SAD-u (138.714) i Ujedinjenoj Kraljevini (86.233), dok se Njemačka nalazi na 18. mjestu sa 44.769 eura po stanovniku.

Hrvatska je zauzela 34. mjesto sa 7.774 eura, što u međunarodnoj usporedbi znači pad na ljestvici za pet mjesta, primjećuje Allianz. Međutim, te podatke treba kritički gledati, jer je financijska imovina hrvatskih kućanstava tijekom 2014. zapravo skočila, i to za 7,3 posto, brže od prosjeka. To znači da se kućanstva u nekim zemljama u prosjeku bogate još brže od hrvatskih. Među istočnim članicama EU, bolje su plasirane Slovenija s 12.635 eura po stanovniku, Estonija (11.026), Češka (11.275) i Mađarska (9.178 eura). Najslabije su Poljska (6.194), Bugarska (6.455) i Rumunjska sa 4.227 eura neto finanijske imovine po stanovniku.

Sasvim je drugo pitanje kako je ta štednja – u koju se ubraja novac u bankama, dionicama i ostalim vrijednosnim papirima – raspoređena među građanima. U taj prosjek Allianz je ubrojio multimilijunaše, kao i one koji imaju samo dugove. Proteklih godina, neki svoju štednju povećavaju daleko brže od rasta gospodarstva, odnosno BDP-a, dok znatnom dijelu stanovništva rastu samo dugovi, koji su prema podacima MMF-a najveći u modernoj povijesti čovječanstva.

Zaduženost hrvatskih kućanstva također je najveća u povijesti i jedna od najvećih u EU. Istodobno, bruto financijska imovina hrvatskih kućanstava iznosi 51 milijardu eura, a triput je veća od dugova, prema Allianzovim podacima. To je, očito, odraz rasta dohodovnih nejednakosti među stanovništvom, koje su u Hrvatskoj slične kao u većini Europe. Štednja (nekih) Hrvata povećava se daleko brže od tempa kojim rastu dugovi kućanstava, slično kao u drugim državama.

Dugovi hrvatskih kućanstava iznose oko oko 41 posto BDP-a, osjetno više od prosjeka EU (33 posto). Dužnija od naših, u istočnim članicama EU, samo su kućanstva Estonije (44 posto). U Sloveniji zaduženost iznosi 33 posto, Mađarskoj 29, a Rumunjskoj 24 posto. Allianz kaže da je bruto financijska imovina kućanstava u 53 promatrane države čak 250 posto veća od vrijednosti njihova BDP-a.

– U teoriji, kućanstva svojom financijskom imovinom mogu državne dugove tih zemalja podmiriti tri puta, primjećuje Allianz.
 
(novilist.hr/uredio:nsp)

MARTIN ARMSTRONG: Predvidio je sve krize od 1987. naovamo! Prava recesija počinje danas! Platni sustav Europe pada 2017.!
Pročitajte zašto ima onih koji nikad ne obole od raka, iako puše bez prestanka

Filed under: Bankarski sustav · Tags: , , , , , , , , , ,

 
reklama