Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Nemojte bacati proklijali češnjak, to je SUPERHRANA!

Nemojte bacati proklijali češnjak, to je SUPERHRANA!

cesnjak-proklijaliProklijali češnjak u odnosu na sirovi dokazano je pojačava protuupalno, ubrzava imunintet, poboljšava kardiovaskularnu zdravstvenu zaštitu, i ima tu sposobnost da ubije 14 vrsta stanica raka

Sumporom bogati spoj zvano alicin, je učinkovito sredstvo protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita bez toksičnih nuspojava

Prvo, da raščistimo glasine da “češnjak je otrovan”, koje nekolicina potvrdjuje, kao i da je “sjeme jabuke i marelice otrovno”, teoriju koju zastupaju oni koji šire strah, piše naturalnews.com

Malo znanja je zapravo opasno kada previdite sve detalje kompletne slike. One, koji za širenje straha koriste dezinformacije, trebamo ih svi ignorirati.

Međutim, ima istine o toksičnosti češnjaka ako kupite konvencionalno uzgajan, uvozni češnjak. Preko polovice konvencionalno uzgojenog češnjaka dolazi iz Kine. Skoro sve ostalo dolazi iz Meksika i nekih južnoameričkih nacija.

Određene količine tog uvezenog češnjaka iz Kine su uzgajane u ljudskom izmetu, prema australskim izvještajima. Nakon nekoliko velikih pošiljki storniranih u SAD zbog plijesni i kukaca, Kina i druge nacije su pribjegli izbjeljivanju i fumigiranju tog češnjaka sa metil-bromidom, visoko toksičnim pesticidom koji je zabranjen u nekim područjima.

Postoji opcija. Plati nešto više kada kupuješ lokalno uzgajan češnjak ili kupi domaće uzgajane organske glavice češnjaka. Ironično, toksične mjere u pokušaju da spriječe uvezeni češnjak da se pokvari također inhibiraju sposobnost proklijavanja.

Proklijali češnjak je još i zdraviji

Proklijali češnjak, stariji češnjak sa svijetlim zelenim izdancima nastalim iz svojih klinčića, obično se smatra da im je uvelike došao kraj i rutinski bivaju bačeni u smeće bez razmišljanja.

Dok neka starija biljna hrana koja počne klijati, kao krumpir na primjer, zapravo može biti opasna, jer oslobađa otrovne kemikalije koje mogu ugroziti ljude, to nije slučaj sa proklijalim bijelim lukom.

Zapravo, studija koju financira Korejski Institut za planiranje i evaluaciju tehnologije, nedavno je objavljena u časopisu ACS` poljoprivredne i prehrambene kemije, utvrđeno je da proklijali češnjak ima još veće antioksidantne aktivnosti od svoje mlađe, svježije braće.

Istraživači su znali da, kada se sadnica pretvori u zelenu biljku, ona tada proizvodi mnoge spojeve, od kojih neki od tih spojeva štite biljku od patogena.

Istraživač dr. Jong-Sang Kim, objasnio je: “Biljke su vrlo osjetljive na napade bakterija, virusa i insekata tijekom klijanja. Njihova sposobnost proizvodnje raznih kemikalija naziva se phitoalekins i ona omogućuje biljkama da se brane. Većina od njih su toksični za mikroorganizme i insekte, ali i korisni za ljudsko zdravlje.”

Kimova skupina istraživača ustanovila je da se sličan proces može odvijati i kada zeleni izdanci rastu od starijih režnjeva češnjaka. Oni su utvrdili da su izdanci iz češnjaka, koji su nikli za pet dana imali najveću antioksidantnu aktivnost, dok su izdanci iz sirovog češnjaka imali manju antioksidantnu aktivnost.

Kada zavirimo u materiju malo dublje vidimo da je klijanje promijenilo metabolički profil češnjaka: Metabolički profil češnjaka koji je nikao za pet do šest dana bio je različit od metaboličkog profila češnjaka niklog za četiri dana ili manje.

Istraživači su zaključili da klijanje može biti održiva metoda da se poveća antioksidantni potencijal češnjaka.

Proklijali češnjak u odnosu na sirovi dokazano je pojačava protuupalno, ubrzava imunintet, poboljšava kardiovaskularnu zdravstvenu zaštitu, i ima tu sposobnost da ubije 14 vrsta stanica raka. Sumporom bogati spoj zvano alicin, je učinkovito sredstvo protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita bez toksičnih nuspojava.

Zato samo naprijed, zgrabite nekoliko domaćih, organskih, glavica češnjaka sa tržišnih polica i jednostavno omogućite im da klijaju u vašoj ostavi ili skladišnom ormaru kako bi povećali svoja antioksidantna svojstva.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(preveo:mag.Alfred Bošković/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , ,