Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ZA ĆISTA I ZDRAVA PLUĆA: Izbacite nikotin pomoću borovih iglica, đumbira, koprive…

ZA ĆISTA I ZDRAVA PLUĆA: Izbacite nikotin pomoću borovih iglica, đumbira, koprive…

pusaci-nikotinOpćepoznato je da pušači imaju mnogo veći rizik da obole od raka pluća nego nepušači

Zbog toga liječnici i savjetuju svima da se otarase te opasne navike. Međutim, ako već ne možete prestati, možete se potruditi da, na neki drugi način, smanjite rizik od karcinoma pluća.

Određene namirnice svakako vam mogu pomoći da pročistite dišne ​​organe. Zapamtite da pluća ne možete u potpunosti očistiti samim konzumiranjem ovih namirnica, ali se barem u određenoj mjeri možete osloboditi toksina i samim tim smanjiti šansu da dobjete rak. S tim na umu, donosimo vam popis od nekoliko namirnica koje će vam pomoći u čišćenju pluća od otrova.

Kukuruz šećerac

Ova namirnica sadrži beta-kriptoksantin za koji se smatra da štiti pluća od karcinoma jer predstavlja snažan antioksidans. S druge strane, imajte na umu da je većina kukuruza šećerca na policama u trgovinama zapravo GMO, pa konzumirajte isključivo onaj za čije ste porijeklo u potpunosti sigurni.

Selen

Riječ je o zaista moćnom antioksidansu koji se može naći u raznim vrstama ribe poput tune, lososa i bakalara, ali i u janjetini, jajima i žitaricama. Naravno, preporučujemo vam da se držite jaja i žitarica i izbjegavati namirnice životinjskog podrijetla.


Luk

I bijeli i crni luk sadrže stvari koje imaju antikancerogeno djelovanje. Luk pomaže u spriječavanju mnogih bolesti, među kojima su infekcija i rak pluća. Zanimljivo je i da kod osoba koje već imaju karcinom sprečava rast novih stanica raka.

Đumbir

Ovo je još jedno snažno sredstvo za “izbacivanje” toksina iz pluća. Možete piti čaj od korijena đumbira čime ćete sebi olakšati disanje, a komadić đumbira možete pojesti i uz obrok.

Naranče

Osim što su već uveliko poznati izvor vitamina, naranče također sadrže i kriptoksantin koji preventivno djeluje protiv raka pluća.

Kopriva

Ova biljka prepuna je željeza, a vrlo je korisna i kao sredstvo za dezinfekciju pluća i borbu protiv infekcija.

Čaj od borovih iglica

Ovaj čaj se tradicionalno koristi za ispiranje usta i grla, ali može vam biti i dobar saveznik u borbi protiv raka pluća, kao i za prevenciju.
 
(telegraf.rs/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , ,