Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » UPOZNAJTE PRVOG VOLONTERA: Prva transplantacija glave — italijansko-ruska operacija

UPOZNAJTE PRVOG VOLONTERA: Prva transplantacija glave — italijansko-ruska operacija

transplantacija-glaveProgramer Valerij Spiridonov (31) iz Vladimira, koji pati od rijetkog Verding-Hofmanovog sindroma koja razara mišiće, možda će postati prvi čovjek na svijetu kojem će biti izvršena transplantacija glave

Spiridonov za Sputnjik kaže da će operaciju 2017. godine izvesti talijanski neurokirurg Sergio Canavero.

Kako ste se odlučili na ovaj korak i kako ste uopće čuli za dokotra Canavera?

Vjerojatno mnogima koji su prelazili granicu nepoznatog nije bilo lagodno. Vrlo cijenim svoj život, jer imam samo jedan. Bavim se poslom koji volim, mnogo radim, putujem, bavim se još i društvenim radom.

Uz to zanimaju me znanost i tehnologija i uvjeren sa da uz njihovu pomoć čovječanstvo može riješiti sve zadatke i probleme. U tom smislu, pomoću primjene novih tehnologija moći će se liječe bolesti koje su se ranije smatrale neizlječivim.

Kada sam shvatio da mogu sudjelovati u nečemu velikom i grandioznom, nikakve sumnje više nisam imao i počeo sam raditi u tom smjeru. Kada sam imao 10 godina, čuo sam za radove ruskog znanstvenika Vladimira Demihova i američkog kirurga Robert Whitea u području transplantologije.

Za mene je uvijek nekako bila sasvim logična ideja da ljudi mogu presaditi ne jedan ili dva organa, već nekoliko njih i to u bliskoj budućnosti. Zato je intervju doktora Canavera koji sam pročitao prije nekoliko godina, za mene bio vrlo ugodno iznenađenje.

Kada se može očekivati ​​transplantacija i u kojoj državi će biti obavljena operacija?

Nismo se vezali za neki određeni datum, to nije natjecanje gdje je brzina ključna. Ipak, prema procjenama doktora Canavera, ako sve krene po planu, onda će se to desiti za dvije godine. To je minimalni rok koji je neophodan za tehničke provjere i provođenje znanstvenih istraživanja.


Operacija će biti obavljena onda kada doktor i stručnjaci budu spremni i uvjereni u svoj uspjeh 99 posto. Obavljanje operacije kako bi se napravili lijepi snimci skupe eutanazije, to nije naš cilj. Koliko znam, nije određeno mjesto gdje će operacija biti obavljena.

Upravo sovjetski liječnik, doktor Demihov, svojevremeno je proveo prvo presađivanje glave psa. Osjećate li nekakvu zajedničku vezu između te priče i vaš sudbine?

Nisam sentimentalan i nisam sklon nekim asocijacijama u tom smislu. Dati pojekat nije povezan s politikom i konkretnim državama, makar za sada. To će biti zajednički rad znanstvenika iz cijelog svijeta, nadam se. Jedino što sada osjećam je nekakvo ugodno nestrpljenje i saznanje da sam zaista spreman za nešto veliko u svom životu i da to počinje da se ostvaruje.

Jeste li već razmišljali što biste voljeli učiniti u svom novom tijelu? Što biste najviše željeli?

Želim otići na odmor. Sada mnogo radim i na pravi praznik već dugo nisam išao. Ali, iskreno govoreći, cilj čitave procedure je da se povrati samostalnost i neovisnost teško bolesnim ljudima.

Kad je ja dobijem, pokušati ću saznati, osjetiti kako je divno živjeti običan život jednog zdravog čovjeka, zdravijeg nego što sam ja sad. Želim poručim svim ljudima jednu jednostavnu stvar, a to je da nikada ne smiju se predaju.

Evo, vidi mene ili druge ljude s ograničenim mogućnostima ili narušenim zdravljem. Treba se maksimalno truditi, raditi, učiti i život će uvijek biti interesantan, poseban, pun prijatelja i nezaboravnih momenata.
 

 
(sputniknews.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , ,