Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Bankarski sustav » AMERIČKA NOĆNA MORA: ISIS predstavio “zlatni dinar”, valutu koja će muslimane “osloboditi od sotonskih banaka” i MMF-a

AMERIČKA NOĆNA MORA: ISIS predstavio “zlatni dinar”, valutu koja će muslimane “osloboditi od sotonskih banaka” i MMF-a

ISIS-dinarIslamska država u videozapisu objavljenom u subotu 29. kolovoza najavljuje izdavanje svoje valute za koju tvrdi da će muslimane osloboditi od “sužanjstva sotonskim bankama”

Džihadisti su predstavili zlatne, srebrne i bakrene kovanice u kvalitetno produciranom jednosatnom videu s nazivom “povratak zlatnog dinara”, valute koja se originalno koristila u ranim danima islama.

Najava stiže dva mjesece nakon što je IS objavio fotografije nove valute namijenjene samoprozvanom Kalifatu na teritoriju Iraka i Sirije i predstavlja novi pokušaj utemeljenja funkcionalne države.

IS se već hvali svojim oružanim snagama, sudstvom i drugim javnim službama uključujući škole i bolnice, iako je njihova uspješnost upitna.

Dva imperativa

Wassim Nasr, stručnjak za džihadističke mreže France 24, kaže da su iza uvođenja valute dva imperativa.

“Prvi je imperativ religijski: prema islamskim propisima, samo se zlato i srebro može koristiti kao valuta za razmjenu. Drugi je razlog izlazak iz međunarodnog monetarnog sustava koji opisuju kao robovlasnički, ali koji su prije bili obavezni koristiti da bi pristupili iračkim, sirijskim ili čak američkim valutama,” kaže.

Prema različitim procjenama IS je u posjedu značajne količine novca, bilo da je riječ o ratnom plijenu, prikupljenim porezima, otkupninama od otmica ili zaradi iz osvojenih rafinerija.

IS u video materijalu nudi brojne ilustracije i dugačka obrazloženja za uvođenje valute, a detalji o zlatnom standardu i povijesti ekonomskih teorija sugeriraju da su u pripremi sudjelovali ekonomisti.

Uz religijske naputke, inzistiranje na zlatnim i srebrnim kovanicama ima i komercijalni smisao za džihadiste, jer će ga trgovci lakše prihvatiti nego hipotetske novčanice IS-a, navodi France 24.

“Postoje dva načina na koje IS može nametnuti svoju valutu,” rekao je Nasr. “Jedan je obveza korištenja zlatnih kovanica za sve velike transakcije između poduzetnika i vlade. Drugi da se plaće javnim službenicima isplaćuju u novoj valuti i populacija prisili da osnovne proizvode kupuje srebrnim i bakrenim kovanicama”.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(index.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Bankarski sustav · Tags: , , , , , , , , , , ,