Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Kineska lekcija hrvatskim ekonomskim “stratezima” i “vizionarima”

Kineska lekcija hrvatskim ekonomskim “stratezima” i “vizionarima”

kina-ekonomijaU Hrvatskoj se u posljednje vrijeme govori kako je poljoprivreda neisplativ sektor i da je poljoprivreda u BDP-u razvijenih zemalja poput Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava zastupljena zastupljena s jedva ne┼íto vi┼íe od 1 %, ┼íto je istina. Najve─çi profit u Americi donose usluge (79%), potom proizvodnja (14%), tek onda gra─Ĺevinski sektor (4%) i rudarstvo (2%)

Blagi naglasak se u nas daje na ekolo┼íku poljoprivredu za koju postoji i akcijski plan razvoja, ali se svi sla┼żu da su mala obiteljska gospodarstva u ovom obliku neisplativa i da je potrebno revidirati dosada┼ínju praksu poticaja koja nije dala rezultate.

Hrvatska vlada i Ministarstvo poljoprivrede su stoga usvojili jasna pravila o dodijeli financijskih sredstava i poticaja do 2020. godine, ali je stanje u poljoprivredi i dalje katastrofalno, a nekada najbogatiji krajevi na istoku Hrvatske su se pretvorili u mjesto egzodusa radno sposobnog stanovništva.

Poljoprivreda, ┼íumarstvo i ribarstvo sudjeluju s oko 7.2% u hrvatskom BDP-u. Devedesetih godina 20. stolje─ça poljoprivreda je zabilje┼żila zna─Źajno opadanje proizvodnje, ┼íto je posljedica rata i tranzicije na tr┼żi┼ínu ekonomiju. Od 1995. stalno se pove─çava biljna proizvodnja, no sto─Źarska je proizvodnja jo┼í 30% ni┼ża nego 1990. godine.

Ako i uzmemo u obzir da BDP jednih Sjedinjenih Dr┼żava mo┼że i bez poljoprivrede, to ipak ne mo┼że biti temeljna odrednica dugoro─Źne ekonomske strategije za zemlju poput Hrvatske.

Ali zato s druge strane imamo Kinu, zemlju koja je prema Forbesu prošle godine izbila na prvo mjesto u svijetu kao gospodarska velesila, koja baš u poljoprivredi vidi sigurnu budućnost.

Za sve je zaslu┼żno novo vodstvo Kine i predsjednik Xi Jinping koji je kao glavni tajnik Komunisti─Źke Partije Kine predsjedni─Źki ured preuzeo 15. studenog 2012. godine.

┼áto po stupanju na du┼żnost ─Źini Xi Jinping? Kao predsjednik i najmo─çniji ─Źovjek Kine je mogao odlu─Źiti oja─Źati industrijsku proizvodnju i druge unosne sektore gospodarstva, a ostvarenim profitom hranu uvoziti iz inozemstva. No, kineski predsjednik nakon godinu dana saziva dvodnevnu Centralnu ruralnu radnu konferenciju koja je zavr┼íila 23. studenog 2013. Na konferenciji su zacrtani prioriteti za budu─çnost ruralnih reformi, a Xi Jinping povla─Źi “crvenu liniju” obrane kineskih obradivih povr┼íina i proizvodnju hrane name─çe kao prioritet u o─Źuvanju dru┼ítvenog razvoja.

“Hrana u svakom slu─Źaju mora ostati u na┼íim rukama, jer samo kada je zemlja sposobna samostalno proizvesti dovoljne koli─Źine hrane, mo┼że vladati situacijom i kontrolirati gospodarstvo i dru┼ítveni razvoj”, ka┼że se u dijelu izjave za javnost nakon konferencije.

Xi Jinping je na konferenciji istaknuo kako je upravo poljoprivreda najslabija to─Źka u kineskom gospodarskom rastu.

“Kina je najmnogoljudnija zemlja na svijetu, ali ima samo 9% obradivih povr┼íina, pa na┼í cilj mora biti unapre─Ĺivanje tehnologija u proizvodnji hrane, kako bismo osigurali dovoljne zalihe. Ako Kina ┼żeli ostati sna┼żna i poljoprivreda nam mora biti jaka. Ako Kina ┼żeli biti lijepa i krajolik mora biti lijep. Ako Kina ┼żeli biti bogata, poljoprivrednici moraju biti bogati”, ka┼że se u izjavi.

Godi┼ínja proizvodnja ┼żitarica u ukupnom iznosu od 601,9 milijarde kilograma je u 2013. porasla 2,1 posto na godi┼ínjoj razini.

Peking ─çe se pobrinuti da se teritorij zemlje rezerviran za poljoprivredu ne umanji ispod 120 miliona hektara.

Kineska vlada je obećala da će poboljšati kvalitetu poljoprivrednih proizvoda i sigurnost prehrane.

“Kultura zemljoradnje ne─çe biti uni┼ítavana, a sela koja su oduvijek bila izvori┼íte tradicionalne kineske civilizacije ne─çe postati pusta sela ili rodni kraj koji ┼żivi jo┼í samo u sje─çanju”, navodi se u izjavi visokih kineskih du┼żnosnika.


Upravo je agrarna reforma podvu─Źena kao klju─Źno podru─Źje u paketu reformi nakon Tre─çeg plenuma KP Kine odr┼żanog u studenom 2013. godine.

Resursi i o─Źuvanje okoli┼ía moraju se dovesti u ravnote┼żu, a mnogobrojno stanovni┼ítvo opskrbiti s dovoljno sjemena.

Izme─Ĺu ostalog, iako ne manje bitno, nije novost da su Kinezi odlu─Źili prestati koristiti rast BDP-a kao primarni kriterij za ocjenjivanje produktivnosti zemlje i rada du┼żnosnika. Petogodi┼ínji plan koji se do 2015. je u sebi sadr┼żavao odluku da se kinesko gospodarstvo prebaciti na novi odr┼żivi model rasta koji se temelji na kvaliteti i inovativnosti. Tada je Kina svjesno odlu─Źila da ─çe godi┼ínji rast BDP-biti aktualnih 7%, umjesto ranijeg rasta od 10%, barem u periodu tranzicije. Neki tu ─Źinjenicu zlobno koriste kako bi umanjili vrijednost nastojanja Kine da unaprijedi svoje gospodarstvo temeljem konkretnih i ostvarenih rezultata.

Nakon ove odluke je krajem 2014. godine odr┼żana nova Centralna ruralna radnu konferenciju, a kineski dr┼żavni mediji su po zavr┼íetku pisali kako su kineski lideri provjerili ruralni i poljoprivredni rast zemlje u 2014. i donijeli planove za 2015.

Na najzna─Źajnijem godi┼ínjem okupljanju za poljoprivredni sektor se razgovaralo o glavnim pitanjima kao ┼íto su ubrzanje nove razvojne strategije u poljoprivredi i jo┼í ve─çe ubrzanje modernizacije pogona potrebnih za rast tog sektora.

Unato─Ź vi┼íe od jednog desetlje─ça uspje┼ínih ┼żetvi ┼żitarica, razvoj poljoprivrede se suo─Źava s ograni─Źenjima na oranicama i vodnim resursima, smatraju analiti─Źari.

No, unato─Ź svim pote┼íko─çama, odlu─Źeno je da zemlja mora ubrzati razvoj poljoprivrede i to s naglaskom na kvalitetu i kvantitetu. Zbog pove─çanja u─Źinkovitosti kroz kori┼ítenje tehnologije i inovacija se o─Źekuje da ─çe razvoj poljoprivrednog sektora iza─çi na odr┼żiv put.

Vladini podaci govore pokazali da je Kina nakon rasta proizvodnje ┼żitarica u 2013. i uroda od 601,9 milijuna tona u 2014. opet prema┼íila rekord i proizvela 607,1 milijuna tona ┼żitarica, ┼íto je rast ve─ç 11 godina za redom.

Poljoprivrednik je u prosjeku ostvario neto dobit 8 896 juana (1 453 dolara), ┼íto je uve─çanje o odnosu na pro┼ílu godinu, a da se ne govori o zaradi kineskog poljoprivrednika iz 2003. godine kada je zara─Ĺivao 2 622 juana, ┼íto predstavlja pove─çanje od 240 posto u tom razdoblju.

─îak i NY Times pi┼íe da se nekada simbol kineskog siroma┼ítva, kineski seljak, pretvorio u “novog ekonomskog zmaja”.

U me─Ĺuvremenu vi┼íe od 60 posto trenutnih usjeva se obra─Ĺuje strojeva, dok je prije deset godina tako obra─Ĺivano samo 30 posto poljoprivrednog zemlji┼íta u Kini. Istina je da Kina ovom brojkom jo┼í uvijek zaostaje za razvijenim zemljama Zapada, ali sude─çi po napretku ostvarenom proteklih godina nema sumnje da ─çe ubrzo susti─çi zapadnu konkurenciju.

Gdje je Hrvatska u cijeloj ovoj pri─Źi?

Mediji su puni naslova “kako je hrvatska poljoprivreda dotakla dno”, ali se ne nazire nikakva odlu─Źnija razvojna strategija i sve mjere su samo kozmeti─Źke prirode. Mo┼żemo se tje┼íiti kako SAD i nemaju nekakav udio u BDP-u od poljoprivrednog sektora i sli─Źnim glupostima.

Sigurno ─çe se na─çi nekakav neoliberalni guru koji ─çe grmjeti protiv planske privrede i pretjeranog uplitanja dr┼żave u ekonomiju, ┼íto je sude─çi po kineskim rezultatima samo jo┼í jedna u nizu besmislica. Kako god bilo, jedno je sigurno. Ukoliko se pod hitno ne pokrenu radikalne mjere i reforma poljoprivrednog sektora, Hrvatska ne samo da ne─çe imati koristi od njega, nego ─çemo u potpunosti ovisiti o uvozu hrane. Mo┼żda ─Źak iz Kine.
 
(altermainstreaminfo.com.hr/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,