Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » U PRVIH 6 MJESECI 2015. Protiv 6 zadarskih roditelja Ministarstvo zdravlja pokrenulo prekr┼íajni postupak zbog necijepljenja djece

U PRVIH 6 MJESECI 2015. Protiv 6 zadarskih roditelja Ministarstvo zdravlja pokrenulo prekršajni postupak zbog necijepljenja djece

Cijepljenje-djece-Slobodan-izbor-ili-drustveni-zlocinDa samostalna odluka roditelja ho─çe li ili ne cijepiti svoju djecu nije njihovo ustavno pravo, odlu─Źio je 2014. Ustavni sud RH i potvrdio obvezu cijepljenja u skladu sa zakonom. No da li je taj zakon dobar i u ─Źijem interesu, prosudite sami

Unato─Ź tomu, posljednjih godinu dana mnogo je rasprava na ovu temu, jo┼í vi┼íe kontroverzi u pitanju u kojoj su mjeri cjepiva u─Źinkovita, a u kojoj ┼ítetna.

Zagovornici cijepljenja upozoravaju kako je ono jedina i najbolja za┼ítita protiv zaraznih bolesti od kojih se u pro┼ílosti umiralo. Bolesti poput ospica, zau┼ínjaka, hripavca ili difterije jo┼í uvijek postoje stoga odlukom o necijepljenu djeteta ne ugro┼żava se samo njegovo zdravlje, ve─ç i cijela zajednica.

Ušutkavanje protivnika cijepljenja

Protivnici, me─Ĺu kojima ve─çinom zabrinuti roditelji, vjeruju kako im farmaceutski lobiji i s njima povezana lije─Źni─Źka zajednica zata┼íkavaju informacije o opasnim nuspojavama procjepljivanja, me─Ĺu kojima se kao najproblemati─Źnija spominje autizam.

Njihovim argumentima ÔÇ×protivÔÇť rijetko se daje prostora u krugovima javnog dijaloga, povezuje ih se sa neznanjem, neinformirano┼í─çu i primitivnosti.

Pove─çan broj djece s alergijama, astmom, naglo dobivanje visoke temperature, no─çna bu─Ĺenja, vri┼ítanja i gr─Źenja, otu─Ĺivanje, povla─Źenje u sebe i odbijanje hrane, za njih su dovoljan razlog za sumnju, za lije─Źnike, pak, ne┼íto ┼íto odbijaju povezati sa cjepivima.


prekrasaj-necijepljenjeKazna, sud, Centar za socijalnu skrb

Ukoliko majka ili otac unato─Ź zakonskoj i ustavnoj obvezi odbiju cijepiti dijete pedijatri podnose prijavu Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja. Ono nadalje podnosi optu┼żni prijedlog nadle┼żnom prekr┼íajnom sudu, a na adresu sti┼że i nov─Źana kazna od 2.000 kuna, nakon koje, ukoliko roditelj i dalje ne ┼żeli cijepiti dijete, slijedi prijava Centru za socijalnu skrb zbog sumnje u zanemarivanje djeteta.

6 roditelja odbilo cijepljenje

Na zadarskom podru─Źju, doznajemo iz nadle┼żnog resora, u ┼íest mjeseci teku─çe godine ka┼żnjeno je 6 roditelja.

ÔÇ×Sukladno Zakonu o za┼ítiti pu─Źanstva od zaraznih bolesti, sanitarni inspektori Ministarstva zdravlja u razdoblju od 1. 1. do 25. 6.2015. podnijeli su 6 obavezna prekr┼íajna naloga te na taj na─Źin kaznili za prekr┼íaj roditelje ili skrbnike ┼íto nisu izvr┼íili obvezu imunizacije protiv bolesti utvr─Ĺene Programom obveznog cijepljenja djece ┼íkolske i pred┼íkolske dobi. Prekr┼íajni nalog ÔÇô nov─Źanom kaznom u iznosu 2.000,00 kn; koju, ako isti ulo┼żi prigovor, razmatra Prekr┼íajni sud po ┼żurnom postupku. Ako roditelj/skrbnik nov─Źanu kaznu ne plati i ne ulo┼żi prigovor, pristupa se prisilnoj naplati putem FINE, nakon ┼íto istekne rok za pla─çanjeÔÇť ÔÇô stoji u odgovoru.
 

 
(zdnews.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,