Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » U PRVIH 6 MJESECI 2015. Protiv 6 zadarskih roditelja Ministarstvo zdravlja pokrenulo prekršajni postupak zbog necijepljenja djece

U PRVIH 6 MJESECI 2015. Protiv 6 zadarskih roditelja Ministarstvo zdravlja pokrenulo prekršajni postupak zbog necijepljenja djece

Cijepljenje-djece-Slobodan-izbor-ili-drustveni-zlocinDa samostalna odluka roditelja hoće li ili ne cijepiti svoju djecu nije njihovo ustavno pravo, odlučio je 2014. Ustavni sud RH i potvrdio obvezu cijepljenja u skladu sa zakonom. No da li je taj zakon dobar i u čijem interesu, prosudite sami

Unatoč tomu, posljednjih godinu dana mnogo je rasprava na ovu temu, još više kontroverzi u pitanju u kojoj su mjeri cjepiva učinkovita, a u kojoj štetna.

Zagovornici cijepljenja upozoravaju kako je ono jedina i najbolja zaštita protiv zaraznih bolesti od kojih se u prošlosti umiralo. Bolesti poput ospica, zaušnjaka, hripavca ili difterije još uvijek postoje stoga odlukom o necijepljenu djeteta ne ugrožava se samo njegovo zdravlje, već i cijela zajednica.

Ušutkavanje protivnika cijepljenja

Protivnici, među kojima većinom zabrinuti roditelji, vjeruju kako im farmaceutski lobiji i s njima povezana liječnička zajednica zataškavaju informacije o opasnim nuspojavama procjepljivanja, među kojima se kao najproblematičnija spominje autizam.

Njihovim argumentima „protiv“ rijetko se daje prostora u krugovima javnog dijaloga, povezuje ih se sa neznanjem, neinformiranošću i primitivnosti.

Povećan broj djece s alergijama, astmom, naglo dobivanje visoke temperature, noćna buđenja, vrištanja i grčenja, otuđivanje, povlačenje u sebe i odbijanje hrane, za njih su dovoljan razlog za sumnju, za liječnike, pak, nešto što odbijaju povezati sa cjepivima.

prekrasaj-necijepljenjeKazna, sud, Centar za socijalnu skrb

Ukoliko majka ili otac unatoč zakonskoj i ustavnoj obvezi odbiju cijepiti dijete pedijatri podnose prijavu Sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravlja. Ono nadalje podnosi optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu, a na adresu stiže i novčana kazna od 2.000 kuna, nakon koje, ukoliko roditelj i dalje ne želi cijepiti dijete, slijedi prijava Centru za socijalnu skrb zbog sumnje u zanemarivanje djeteta.

6 roditelja odbilo cijepljenje

Na zadarskom području, doznajemo iz nadležnog resora, u šest mjeseci tekuće godine kažnjeno je 6 roditelja.

„Sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, sanitarni inspektori Ministarstva zdravlja u razdoblju od 1. 1. do 25. 6.2015. podnijeli su 6 obavezna prekršajna naloga te na taj način kaznili za prekršaj roditelje ili skrbnike što nisu izvršili obvezu imunizacije protiv bolesti utvrđene Programom obveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi. Prekršajni nalog – novčanom kaznom u iznosu 2.000,00 kn; koju, ako isti uloži prigovor, razmatra Prekršajni sud po žurnom postupku. Ako roditelj/skrbnik novčanu kaznu ne plati i ne uloži prigovor, pristupa se prisilnoj naplati putem FINE, nakon što istekne rok za plaćanje“ – stoji u odgovoru.
 

 
(zdnews.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , ,