Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak » TRUJU VAS IPAK ALI… Evo koje promjene u tijelu možete očekivati ​​ukoliko prestanete piti gazirana pića!

TRUJU VAS IPAK ALI… Evo koje promjene u tijelu možete očekivati ​​ukoliko prestanete piti gazirana pića!

gazirano-piceBez obzira na razlog vaše odluke, kada prestanete piti gazirana pića, osjetit ćete neke promjene u tijelu

Ako ste odlučili prestati piti gazirane sokove, bravo za vas!

Gazirana piće stvaraju ovisnost – slično duhanu, alkoholu i drogama, a osjećate se dobro dok ih konzumirate, no tome imati dugoročne poslijedice za vaše tijelo.

Sve više istraživanja naglašava loše učinke gaziranih pića na ljudsko tijelo (i okoliš), možda je ipak došlo vrijeme da ih se odreknete, ili barem smanjite unos na dnevnoj ili tjednoj osnovi.

Bez obzira na razlog vaše odluke, kada prestanete piti gazirana pića, osjetit ćete neke promjene u svom tijelu.

1. Bolje osjećate okuse

Niste umislili, zaista bolje osjećate okuse nakon što ste prestali piti gazirana pića. Skeniranje mozga pokazalo je da umjetni zaslađivači u gaziranim pićima mogu promijeniti slatke receptore u mozgu, a pokazalo se i da osobe koje često piju ovakva pića češće biraju nezdravije namirnice.

Osobe koje su prestale piti gazirano umjesto čipsa ili čokolade, radije biraju jabuku ili sir za grickanje, tvrdi Heather Bainbridge sa Sveučilišta Columbia.

2. Gubite kilograme

Devetogodišnje istraživanje pokazalo je da osobe koje češće piju gazirana pića lakše nakupljaju naslage na trbuhu. Ispijanje gaziranih pića povezano je s rastom metaboličkog sindroma, visokim krvnom tlakom i visokom razinom triglicerida što vodi do srčanih oboljenja i dijabetesa.

3. Jače kosti

Svako novo gazirano piće koje popijete povećava rizik od loma kuka kod žena u starijoj životnoj dobi. Iako se još ispituje uzrok, poznato je da gazirana pića slabe kosti.

4. Izbor hrane

Gazirana pića koja “nemaju kalorija” čest su mamac da osobe piju veću količine te vrsta pića. Ipak, osobe koje često biraju gazirana pića češće jedu nezdrave namirnice.


5. Bolje podnosite alkohol

Činjenica je da gazirana pića pogoduju alkoholu pa se brže opijete, navodi se. Kada miješate gazirano s alkoholom, vaš se želudac brže prazni i drastično se podiže razina alkohola u krvi, pokazalo je istraživanje provedeno u Australiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Medicine

6. Srce će vam biti zdriavije i krvni tlak niži

Prije svega, kada ostavite gazirana pića, počet ćete se brinuti za svoje srce. Istraživanje provedeno 2012 godine na Sveučilištu Harvard utvrdilo je da gazirana pića povećavaju rizik osobe od kroničnih bolesti srca. Sudionici koji su pili najviše gaziranih pića su imali 20 posto veću vjerojatnost da imaju srčani udar. Druga studija, objavljena u 2011., pokazala je da slatka pića podižu krvni tlak, a povećava se što više piješ gazirana pića. Čak i smanjivanje unosa dnevno može smanjiti krvni tlak i poboljšati zdravlje srca.

7. Imat ćete ako ništa drugo – zdrave zube

Gazirana pića uništavaju zube, pa napravite pauzu od tog poroka i to će vas voditi ka boljem oralnom zdravlju i bjelijem osmijehu. U nekim ekstremnim slučajevima, konzumiranje puno gaziranih pića može dovesti do toga da osoba ima stanje zuba slično konzumentu droge metamfetamin usta kao izgrižen, pokazala je studija u 2013. godini.

U studiji, istraživači su otkrili da žene koji su pile 2 litre dijeta soda svaki dan tijekom tri do pet godina imali istu razinu teške erozije zuba kao da su ovisnici metamfetamina, kao i narkoman na cracku i kokainu. Limunska kiseline u gaziranim pićima nagriza zubnu caklinu, čini ju mekšom i osjetljivijom na karijes i može lako požutjeli. Držite svoje zube podalje od gaziranih pića i zamijenite ih s vodom i to će zaštititi i očistiti vaše zube.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(vecernji.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: Novi Svjetski Poredak · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,