Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Za┼íto postoji ruska ÔÇ×agresijaÔÇť u Ukrajini, a bombardiranje u Jemenu je ameri─Źka “demokracija”?

Za┼íto postoji ruska ÔÇ×agresijaÔÇť u Ukrajini, a bombardiranje u Jemenu je ameri─Źka “demokracija”?

jemen-ratVojna intervencija u Jemenu koju provodi proameri─Źka koalicija arapskih dr┼żava nesumnjivo ─çe potpaliti konflikte, kako u Jemenu, tako i u cijeloj regiji

Biti ─çe to rat u kojem ─çe sudjelovati vi┼íe strana, a od kojih svaka ima svoju politi─Źku i geopoliti─Źku agendu.

Me─Ĺutim, najinteresantnija je me─Ĺunarodna reakcija na ovaj novi regionalni rat, konkretno na─Źin na koji SAD reagira na neporecivu agresiju svojih zaljevskih saveznika.

Dok se Washington prili─Źno potrudio prikazati sjedinjenje Krima s Rusijom i ograni─Źenu potporu Rusije antikijevskim pobunjenicima kao “agresiju”, on je istovremeno taj isti termin izostavio iz pri─Źe o novom ratu u Jemenu.

─îini se da po Washingtonu agresija nije objektivno definirana. Umjesto toga, SAD definiraju agresiju po tome koliko navedeni konflikt ima veze s njihovim strate┼íkim interesima. Rusija je ispala agresor po pitanju Ukrajine jer je branila svoje interese i interese ruskog naroda, a suprotstavila se interesima SAD. U Jemenu, ni─Źim izazvani rat koji su zapo─Źele Saudijska Arabija i druge proameri─Źke dr┼żave s ciljem promjene re┼żima nije agresija po┼íto je u skladu s interesima Washingtona.

Propaganda naspram realnosti

Koalicija arapskih dr┼żava je 25. o┼żujka 2015. godine zapo─Źela bombardiranje (a o─Źekuje se i kopnena invazija) Jemena s ciljem da se zbaci pobunjeni─Źka vlast Huta koja je prije par tjedana zbacila proameri─Źku i prosaudijsku marionetsku vlast Abeda Rabo Mansur Hadija. Ovaj rat, koji je zapo─Źela Saudijska Arabija zajedno sa zaljevskim monarhijama, motiviran je isklju─Źivo interesima Saudijske Arabije i SAD.

Samo par sati nakon po─Źetka bombardiranja, pojavili su se izvje┼ítaji iz Jemena da je na desetine ljudi stradalo u zra─Źnim napadima. Pored toga ┼íto nisu navele ni┼íta o izgubljenim ┼żivotima, uni┼ítenju infrastrukture, gra─Ĺevina, domova i zajednica, SAD je pohvalio operaciju kao neophodnu za regionalnu sigurnost. Potvr─Ĺeno je da je SAD, iako ne pru┼ża izravnu vojnu potporu u vidu vojske, umije┼ían u operaciju.

Govore─çi u ime Bijele ku─çe i Obamine administracije, glasnogovornik Vije─ça nacionalne sigurnosti je rekao:

“Saudijska Arabija, ─Źlanovi Zaljevskog saveza (GCC) i drugi poduze─çe vojnu akciju kako bi obranili granicu Saudijske Arabije i za┼ítitili legitimnu vladu Jemena … Kako bi podupro djelovanje GCC, predsjednik Obama je odobrio opskrbu logisti─Źkom i obavje┼ítajnom podr┼íkom ovim vojnim operacijama. Iako snage SAD ne sudjeluju izravno u sukobima u Jemenu, uspostavljamo zajedni─Źko planiranje sa Saudijskom Arabijom kako bi se upravljalo vojskom SAD i obavje┼ítajnom podr┼íkom … Nasilni prevrat u Jemenu od strane oru┼żane frakcije je neprihvatljiv, a legitimna politi─Źka tranzicija mo┼że biti ostvarena samo kroz politi─Źke pregovore i konsenzus svih stranaka.”

Dakle, Washington je svojim rije─Źima rekao da je agresivna vojna intervencija u Jemenu legitimna i da je SAD podr┼żavaju. ┼átovi┼íe, SAD su otvoreno dale do znanja da sudjeluju u kampanji u vidu logisti─Źke i obavje┼ítajne potpore. ┼áto se pod time podrazumijeva je ve─ç tema za raspravu.

Zapravo, poznato je da je CIA umije┼íana u djelovanje u Jemenu ve─ç nekoliko godina, za ┼íto je zaslu┼żan direktor CIA-e, Brennan. Va┼żno je napomenuti da je Hadija odabrao osobno Washington kada je do┼ílo do pada vlade predsjednika Saleha i da je prema njihovim rije─Źima Hadi “legitimno” izabran, obzirom da nije imao protivnika kada je SAD financirai “demokratsku tranziciju”. (sli─Źno kao i u biv┼íoj Jugoslaviji)


Kada se sve sumira, nemogu─çe je pore─çi da je SAD umije┼ían u poslove Jemena, bar od 2012. godine. Stoga je normalno da ─çe Bijela ku─ça navesti saudijsku agresiju kao legitimnu, pa ─Źak i pohvaliti njezino djelovanje. Tako─Ĺer je to─Źno da “legitimnost” ove vojne operacije, ali i Hadijeve vlade, ovise samo od interesa SAD.

Sada usporedite ─Źitavu pri─Źu sa argumentima du┼żnosnika SAD protiv djelovanja Rusije u Ukrajini. Svi su opisali poteze Moskve kao “rusku agresiju”.

Razmislite samo na trenutak objektivne ─Źinjenice. Ruski vojni interesi za Krim i ruski narod koji se tamo nalazi, izravno su bili ugro┼żeni proameri─Źkim prevratom u Kijevu u velja─Źi 2014. godine. Rusija je kao odgovor pokrenula ograni─Źenu vojnu operaciju kako bi osigurala Krim i svoje interese. To je klju─Źno, po┼íto je ─Źitava operacija izvr┼íena bez kapi krvi, bez zra─Źnih napada, bez ijednog jedinog hica. Dakle, ruska “agresija” na Krimu je bila prili─Źno miroljubiva, a po svemu sude─çi, izvedena je u samoobrani.

S druge strane, “legitimno” djelovanje SAD, Saudijske Arabije i njihovih saveznika ne ─Źini agresiju. Nama se ipak ─Źini da ─çe na desetke obitelji koje su izgubile svoje o─Źeve, sinove, ┼żene i k─çeri u zra─Źnim napadima ipak to nazvati agresijom.

Tako─Ĺer treba napomenuti da, za razliku od Krima, gdje je ljudima omogu─çena prilika da demokratski odaberu svoju sudbinu, narod Jemena nije dobio takvu priliku. Tamo vlada doma─ça pobuna ve─ç godinama otkad su ujedinjeni sjeverni i ju┼żni Jemen, a bilo kakva stabilnost koju je mogla omogu─çiti nova vlada predvo─Ĺena Hutima sada ─çe pasti u vodu.

┼átovi┼íe, re─çi da je Jemen bio funkcionalna dr┼żava za vrijeme Hadija je isto kao i da se ka┼że da je Francuska bila funkcionalna dok je bila Vichyska Francuska. Svrgavanje Hadija je otvorilo mogu─çnost stvaranja potpuno nezavisne nacije. Saudijska Arabija i njezini saveznici to jednostavno ne mogu ispo┼ítovati jer bi to stvorilo opasan presedan za opoziciju u Saudijskoj Arabiji, koja ve─ç vidi dinastiju Saud kao zastupni─Źku vladu SAD i Izraela.

Prisjetite se samo kako su zapadni mediji govorili o vrlo ograni─Źenoj podr┼íci Rusije za antikijevske pobunjenike u Donjecku i Lugansku. Netko bi pomislio da je ruska vojska napala te regije i borila se u ratu protiv Kijevske vojske. U stvari, unato─Ź silnim optu┼żbama i pri─Źama, ne postoje nikakvi dokazi o izravnom vojnom prisustvu ruske vojske u isto─Źnoj Ukrajini. To─Źno je da ima ruskih volontera i opreme, ali to nije dokaz o invaziji, ─Źak nije ni vojna potpora u tolikoj mjeri koliko su SAD podr┼żale Kijev.

Me─Ĺutim, u Jemenu je proameri─Źka alijansa za par sati upotrijebila vi┼íe vojne opreme i izazvala ve─çe uni┼ítenje nego ┼íto je to u─Źinila Rusija za vi┼íe od 12 mjeseci. Rusija je sasvim racionalno shvatila prijetnju po svoje granice iako je djelovala sa puno uzdr┼żavanja. Sa druge strane, Saudijska Arabija koja do┼żivljava Jemen pod kontrolom Huta kao prijetnju po svoje granice i interese, pokrenula je masovnu vojnu kampanju kako bi uni┼ítila nastali re┼żim i vratila Hadija.

Licemerje SAD i njihovih saveznika ne mo┼że biti o─Źitije. Rusija je “agresor”, dok je Saudijska Arabija u istoj situaciji “┼żrtva”. Iran financira promjenu re┼żima u Jemenu, dok SAD samo podr┼żavaju “demokratske snage” u Ukrajini. Assad mora oti─çi, Hadi mora ostati. Poanta je jasna. Legitimnost se ne definira po objektivnim ─Źinjenicama ve─ç interesima SAD.

Erik Dreicer (neo)
 
(webtribune.rs/uredio i preveo:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,