Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » CIONISTI─îKA PRI─îA: ┼áto je Cionizam i tko su Cionisti?

CIONISTIČKA PRIČA: Što je Cionizam i tko su Cionisti?

cionizam-izrael-┼żidovi-palestinaCionist je pojam kojeg ─Źesto ─Źujemo, ali ga nismo uvijek razumjeli. Mnogi ljudi pretpostavljaju da ako je netko Cionist, mora biti ┼Żidov, ili obratno, da su svi ┼Żidovi cionisti. Ali to nije slu─Źaj.

─îini se da je pojam cionist skovao 1890. godine Nathana Birnbaum, be─Źki znanstvenik i intelektualac. On je koristio Cionist i Cionizam za ono ┼íto je u osnovi politi─Źki pokret, onaj koji ─çe rezultirati ne samo povratkom ┼żidovskog naroda svojoj domovini predaka Palestini, ve─ç i povratku politi─Źkog suvereniteta.

Cionisti─Źki pokret nije op─çe prihva─çen od strane ┼Żidova. ─îak i danas, postoje broj ortodoksne ┼żidovske skupine koje vjeruju da je cionizam kr┼íi Toru. Na primjer, Neturei Karta, osnovana i sa sjedi┼ítem u Jeruzalemu, odbija priznati dr┼żavu Izrael, i napraviti argument da Tora zahtijeva da zemlja oduzeta od Palestinaca u 20. stolje─çu mora biti vra─çena njima.

S druge strane, broj fundamentalisti─Źkih i evangeli─Źkih kr┼í─çana ne podr┼żavaju ideal Cionizma. Njihova podr┼íka je vjerske naravi, jer njihova teologija u─Źi da je povratak ┼Żidova u Palestinu nu┼żan preduvjet za drugi Kristov dolazak. Ovaj stav se naziva kr┼í─çanskim cionizmom, i on je sporan u svojem vlastitom pravu. On predvi─Ĺa ono ┼íto je bitno za uni┼ítenje judaizma, sa svim ┼Żidovima koji bi se pretvorili u kr┼í─çane ili biti razareni tijekom bitke Armagedona.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
DOKUMENTARNI FILM : Pri─Źa o Cionizmu, nezavisni film Ronen Berelovich-a, je pri─Źa o etni─Źkom ─Źi┼í─çenju, kolonijalizmu i aparthejdu koji se dogodio da bi se proizvela demografska ┼żidovska dr┼żava.


Ronen uspješno kombinira arhivske snimke sa svojim komentarima od i drugih, kao što je Ilan Pappe, Terry Boullata, Alan Hart i Jeff Halper.

“Upravo sam zavr┼íio nezavisni dokumentarac, Pri─Źa o Cionizmu, u kojem mi je bio cilj predstaviti ne samo povijest izraelskog / palestinskog sukoba, ve─ç i temeljni razlog za to: Cionisti─Źku ideologiju, njezine ciljeve (pro┼ílost i sada┼ínjost) i njezino ─Źvrsto prianjanje ne samo izraelskom dru┼ítvu, ali i sve vi┼íe, percepciji bliskoisto─Źnim pitanjima, kako na to gleda zapadna demokracija” – Ronen Berelovich
 
(topinfopost.com, youtube.com/uredio: nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,