Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Novi Svjetski Poredak, TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI IZ SVIJETA » Novi Svjetski Poredak 2013. – Japan će osvojiti Europu, Talijani će dotući euro

Novi Svjetski Poredak 2013. – Japan će osvojiti Europu, Talijani će dotući euro

2013 smak svijeta krajAmerički investicijski bankari upozorili na događaje sljedeće godine koji mogu iz temelja promijeniti svijet

Japan će preko svoje središnje banke “osvojiti” Europu kupnjom državnih obveznica problematičnih zemalja, izbori u Italiji uništit će euro, kineske vlasti ugušit će svoju ekonomiju vlastitim rukama, a Rusija će učiniti sve da ponovno uspostavi SSSR…

To je samo nekoliko događaja koji bi u slijedećoj godini mogli promijeniti tijek svjetske povijesti i kod “mnogih investitora izazvati srčane napadaje”, upozorili su analitičari američke investicijske banke Morgan Stanley u svom izvješću Makro-iznenađenja u 2013.

Prema scenariju za iduću godinu, rast svjetske ekonomije i dalje će ostati u “zoni sumraka” – negdje između blagog rasta i ponovnog pada u recesiju, predviđaju u Morgan Stanleyu. Analitičari MS banke upozoravaju da bi iduća godina u svjetsko gospodarstvo mogla vratiti veliku inflaciju, a rast cijena pšenice mogao bi dovesti do novih nemira i pobuna.

Morgan Stanley već 30 godina u prosincu objavljuje scenarije makroekonomskih događaja koji mogu začuditi i uznemiriti sudionike na tržištu, a ocjenjuju da je vjerojatnost da se oni i obistine čak 50 posto.

1. SAD će potonuti u “fiskalnu provaliju” zbog sukoba demokrata i republikanaca

Američki političari neće se uspjeti dogovoriti o smanjenju proračunskog deficita i SAD će na početku 2013. godine početi padati u “fiskalnu provaliju”. Reakcija tržišta koje će strmoglavo početi padati, međutim, prisilit će demokrate i republikance da brzo postignu sporazum, nakon čega će ekonomsko povjerenje odmah početi rasti, kao i investicijska aktivnost, a to će također ubrzano popraviti situacija na tržištu rada.

2. Japanska središnja banka počet će agresivnu borbu protiv jačanja tečaja jena

Jači jen poskupio bi japanske proizvode te smanjio konkurentnost i izvoz pa će dio strategije kako obuzdati rast jena biti kupnja državnih obveznica zemalja eurozone koje su pogođene dužničkom krizom prije nego što obveznice pođe kupovati Europska središnja banka. Očekuje se da će središnja banka Japana, dok ECB bude čekala da Španjolska zatraži pomoć iz antikriznog fonda ESM, kupovati obveznice tog fonda i visokoprinosne obveznice zemalja središnje Europe i postati glavni kreditor eurozone.

3. Izbori u Italiji izazvat će novu krizu u cijeloj Europi

Kampanja prije prijevremenih izbora u Italiji, koji će se vjerojatno održati u veljači, odvija se uz žestoke kritike mjera stroge proračunske štednje, što plaši investitore da bi Rim mogao napustiti euro i vratiti liru. Panika na tržištu prisilit će Italiju da se obrati za pomoć iz fonda spasa eurozone i, kao rezultat, Italija, a ne Španjolska, daje znak za početak programa ECB za kupnju obveznica. Za investitore će, međutim, ta odluka stići prekasno, oni će rasprodavati euro i vrijednosne papire rubnih članica eurozone. Italija će na taj način biti pokretač nove krize, predviđaju u Morgan Stanleyu.

4. Umjesto “Grexita” stiže “Brixit” – Velika Britanija napušta Europsku uniju

U Velikoj Britaniji sve je jači otpor prema Europskoj uniji. To je investitorima velika briga, a u Morgan Stanleyu smatraju da je vjerojatnost izlaska Velike Britanije iz EU sada puno veća od one da će eurozonu i Uniju napustiti Grčka ili neka druga mediteranska zemlja.


5. Predsjednica Brazila Dilma Vana Rousseff još će više ojačati Brazil i valutu real

Predsjednica Brazila Dilma Rousseff nastavit će realizaciju ambicioznog programa gradnje infrastrukture u šestoj po veličini ekonomiji na svijetu. To će dovesti do porasta investiranja u tu zemlju, kao i do snažnog jačanja brazilske valute reala.

6. Vladimir Putin učinit će sve da ponovno oživi SSSR

U Rusiji predsjednik Vladimir Putin uspješno mami Ukrajinu u Euroazijsku carinsku uniju u zamjenu za povoljne isporuke ruskih energenata. Vrata se Europske unije za ukrajinske vlasti zatvaraju jer je nemoguće istodobno biti član obje političke strukture. Postsovjetski prostor – Rusija, Ukrajina, Bjelorusija i Kazahstan – opet su zajedno, pod vodstvom “cara Putina”.

7. Kineska šok-terapija dovest će do mnogih bankrota u zemlji

Kineske vlasti, neočekivano za sve, odlučit će da u ranom stadiju ekonomskog pada poduzmu šok-terapiju i snažno pooštre financijske uvjete u zemlji, što će dovesti do zamrzavanja likvidnosti u bankarskom sustavu, oštrog ograničavanja kreditiranja. To će pak uzrokovati seriju bankrota poduzeća i ljudi koji neće moći vraćati kredite. Analitičari Morgan Stanleya kao mogući scenarij za iduću godinu navode i povratak inflacije koja je gotovo iskorijenjena te ulazak Australije u recesiju nakon 21 godine.

Usporedimo sa scenarijem objavljenim 2010. godine.

EKSKLUZIVNO: Scenarij ovog desetljeća (obavezni čitati)

2013: U brojnim europskim državama pobjedu odnose lideri nacionalne orjentacije. Odnosi između Rusije i EU veoma se popravljaju posebno nakon sporazuma o budućnosti Ukrajine i država na Kavkazu.. Prema inicijativama Brazila, Venezuele, Perua i Argenitne ubrzava se integracija južnoameričkih država (UNASUR) a dogovara se i zajednička valuta nakon 2017 godine. Sastanak Brazila, Rusije, Indije i Kine (tzv grupa BRIC) koji se trebao održati u Sočiju na Crnom moru propada zbog američkog pritiska. Američka inflacija prelazi 20% godišnje. FIAT je prodao Chryslera za simbolički jedan dolar kineskom proizvođaču atomobila (Geely). Švedska i Danska traže članstvo u Eurozoni. Maastrichtski kriteriji za članstvo u eurozoni mijenjaju se: sada je prihvatljiv državni dug od 80% bruto nacionalnog dohotka i budžetski deficit od 7%. Euro pada 20% u odnosu na juan, brazilski real i australski dolar. Francusku zahvaća dugotrajna politička nestabilnost. Njemačka je jedina europska država koja nije podlegla ksenofobiji na izborima. Istočnu Europu zahvaćaju čistke usmjerene protiv Roma. Eurozona stvara svoje zasebne institucije za političku i ekonomsku koordinaciju, odvojene od onih za ostatak EU. U New Yorku veliki atentat na sjedište banke Goldman Sachs. U Europi i SAD-u masovno raste kriminalitet. U Amsterdamu, Copemhagenu i Tokiju masovne demonstracije penzionera zbog bankrota penzijskih fondova. Brojne države traže natrag svoje zlato pohranjeno u New Yorku i Londonu jer se javljaju sumnje da je to zlato davno ‘nestalo’; cijena zlata prelazi $3000 za jednu uncu.
 
 
izvor: vecernji.hr, amac.hrvati-amac.com/ uredio: nsp
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=11978"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Filed under: Novi Svjetski Poredak, TEORIJE ZAVJERE, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,