Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » George Soros ima prste u ratu za otimanje Kosovskog rudnog blaga

George Soros ima prste u ratu za otimanje Kosovskog rudnog blaga

George-Soros„Avrupa minerals“, američka globalna korporacija za istraživanje rudnog bogatstva, nedavno je „sa zadovoljstvom objavila“ da počinje bušenje u Kosovskoj Kamenici, u blizini Gnjilana.

Početkom veljače 2010. počela su istraživanja i na četiri nalazišta srebra, olova i cinka oko Kosovske Mitrovice, pošto je to „europska najproduktivnija region za olovo i cink“. Bakar istražuju u Režnju.

U srpanju ove godine Wall Street Journal je objavio vijest da je izaslanik svjetskog finansijskog magnata George Soros prošle godine bio pet puta na Kosovu. I to u društvu albanskog milijardera Sahita Muje, s kojim Soros hoće iskorištavati kosovski lignit, procjenjen na vrijednost veću od 300 milijardi dolara.

Izvršni direktor korporacije „Albanski minerali“ Sahita Muja kao ni Soros nemaju u vidu samo ugljen, već i olovo, krom, cink, zlato, srebro, bakar, nikal i druga bogatstva, zaključio je Wall Street Journal

Ministarstvo energetike Republike Srbije procjenilo je 2009. da je vrijednost imovine države Srbije u sektoru elektroprivrede, protupravno “otete” na Kosovu, oko 1,5 milijardi dolara. U Ministarstvu je Tanjugu tada je rečeno da bi „vrijednost tog bogatstva iznosila do 100 milijardi eura, kada se uzme u obzir perspektiva i iznos koji bi se dobio eksploatacijom i pretvaranjem tog energetskog bogatstva u električnu energiju“.

rudnici Kosovo
Tko je bolje obavješten o rudnom bogatstvu Kosova: domaće ministarstvo ili Soros?

Korporativni stručnjaci za rude i minerale saopćili su krajem 2008. procjenu da rezerve olova u „Trepči“ iznose 425.000 tona olova, 415.000 tona cinka i 800 tona srebra; da su rezerve nikla 185.000 tona i kobalta 6.500 tona; da su u rudniku „Grebnik“, južno od Gline, dokazane rezerve 1,700.000 tona boksita. Četiri tone boksita sadrže dve tone glinice, iz kojih se dobija tona aluminijuma. „Grebnik“ bi, dakle, mogao proizvesti 425.000 tona aluminijuma. Do sada utvrđene rezerve feronikla na Kosovu su 15,000.000 tona, ali se procenjuje da su i mnogo veće.

Kada se u travnju 2007. objavio tekst pod naslovom „Kosovski kup zlata“ pozvalo se na tvrdnje nedavno preminulog dr Mihaila Stanišića o rudnim bogatstvima Kosova. Spominjao je i zlato, naftu i izvore vode, tvrdio da su ta bogatstva oduvijek skriveni uzrok nadmetanja za kosovski prostor.

Zato se rado citirao zapis bizantskog povjesničara Kristovula iz prve polovine 15. Stoljeća: „Ipak, nije bilo samo to (potčinjavanje Srba), nego su ga (sultana) pokrenula (protiv Srbije) i izvanredna svojstva zemlje, koja su zapanjujuća i koja pružaju obilje svakojakih dobara. Zemlja ima veliko plodno tlo, koje rađa sve moguće plodove i daje svo bogatstvo… Ali najvažnije je ono u čemu ona daleko nadmašuje sve ostale zemlje – zlato i srebro izbija takoreći iz izvora, i svuda gde se ono kopa pruža zlatni i srebrni prah u velikim količinama i najbolje kvalitete, bolje je od onoga u Indiji. Time je srpska država od početka bila povlaštena“.

trepča rudnikPrema rečima dr Stanišića, koji je imao pouzdane obavijesti s raznih strana svijeta, samo rezerve kosovskog lignita vrijede oko 500 milijardi dolara. Tom podatku, postupno se približava vrijednost koju je procjenio „Wall Street Journal.

Olovno-cinkane rude su u „Starom trgu“, „Ajvaliji“, „Kišnici“, ruda nikla je pronađena na Golešu, u „Glavici“ i „Starom Čikatovu“. U području Đakovice i Orahovca su ležišta kroma. Bakar i mangan se rasprostiru širom Prokletija. Ležišta magnezita su na Golešu, Strezovcu, u Dečanima i Dubocu, tvrdio je dr Stanišić. Prema njegovim riječima, privilegovani krugovi moći procjenjuju vrijednost nalazišta olova, cinka, srebra, nikla, mangana, molibdena i bora (sedam strategijskih ruda) na Kosovu i do 1.000 milijardi američkih dolara.

U ovom trenutku, rudarski bazen „Trepče“ „izrešetan“ je istraživačkim točkama moćnih korporacija.

Lydian International (do 2006. „Rio tinto“) otvorio je 4. studenog 2010. u Prištini svoj poslovni klub koji radi punom parom. Kako i ne bi, još početkom 2008. su izvjestili o tome da su u Orahovcu našli nalazište u kome je 1,87 grama zlata na tonu uzorka (u najboljem slučaju čak 7,97 grama po toni).

„Ovo je uzbudljivo, novo otkriće zlata u području koja je prethodno bila poznata samo po svojim nikl-kobalt-bakar potencijalima“, izjavio je Tim Koulin, predsednik korporacije.

Krajem 2007. Nick Clark je u New Statesmanu konstatirao da za George Soros-ov fond „Otvoreno društvo“ nije važno poštovanje ljudskih prava i osnovnih građanskih sloboda – neko društvo je „otvoreno“ ukoliko on i njegovi suradnici mogu zaraditi veliki novac. Clark je to ilustrirao Soroševo ulaganje na Kosovu da bi „preuzeo kontrolu nad rudnikom ’Trepča’”, gde su „ogromne rezerve zlata, olova i drugih minerala“.

Flora Saunders je još 30. srpnja 1998. objavila tekst pod naslovom „Kosovo: Rat je oko rudnika“ i ukazala na činjenicu da stručne metalurške i slične publikacije obavještavaju uske krugove iz svijeta financija i biznisa o tamošnjim velikim prirodnim bogatstvima. Zaključila je da će „Trepču“ kontrolirati onaj kooružano pobjedi na Kosovu, a NATO dominacija na terenu bi „stavila američke korporacije u najbolji položaj“.

Nick Clark je otimačinu rudnih blaga ilustrirao baš na primeru „Trepče“. Samo nekoliko meseci posle instaliranja NATO-a na Kosovu, Međunarodna krizna grupa (MKG), koju financira Soroš, objavila je dokument pod naslovom „Trepča: izlaz iz labirinta“.

Glavni savjet Misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (Unmik) bio je da se „preuzme rudnik ’Trepča’ od Srba što je brže moguće i objasni kako bi to trebalo uraditi“. Snage NATO-a, oko 3.000 vojnika, upale su u Topionicu olova u Zvečanu 14. kolovoza 2000. oko pola pet ujutro, zatvorili je i tisuće zaposlenih otjerali na ulice.

Čitaoce podsećamo da je Bernard Kouchner, šef Unmika, ovako pravdao tu akciju otimanja „Trepče“: „Kao liječnik i glavni administrator na Kosovu ne mogu dozvoliti da se opasnost po zdravlje djece i trudnica nastavi za samo jedan dan“.

Zato su vojnici NATO nosili i kirurške maske, da se navodno ne otruju „prekomerno zagađenim zrakom“.

Pokazalo se kako su te maske skrivale dalekosežno postavljene ciljeve otimačine tuđih bogatstava.

Prije nego što je počela agresija NATO-a na SR Jugoslaviju, Novak Bijelić, direktor Kombinata „Trepča“, dao je ovu izjavu: „Rat na Kosovu je oko rudnika, ništa drugo. Ovo je Srbija, ovo je srpski Kuvajt, Kosovo je srce Srbije. Pored ovoga, Kosovo ima 17 milijardi tona rezervi ugljena“.
 
 
(vestinet/uredio i preveo:nsp)
 
 
PRETHODNI ČLANAK

Lijekovi za rak ubijaju pacijente brže od same bolesti
Medalja Olimpijskih igara u Londonu 2012. Skrivena masonska simbolika ?!

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

reklama