Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » KAKO OSTATI BEZ DOMENE: SAD krši zakon pljenidbom domena?

KAKO OSTATI BEZ DOMENE: SAD krši zakon pljenidbom domena?

sad pljenidba domenaOno što je promatračima van Amerike već upalo u oči u nekim drugim slučajevima sada, čini se, postaje sve očitije i američkim odvjetnicima.

Tako se nedavno u svom blogu oglasio odvjetnik hip-hop stranica Dajaz1, koje su bile ugašene na godinu dana po odluci američkog tužiteljstva, da bi nakon godine dana bile vraćene vlasnicima i to bez ikakvog podizanja tužbe.

Andrew Bridges, kako je ime odvjetniku, objasnio je da su stranice zaplijenjene (stavljene off-line) zbog optužbe da su navodno na njima bili linkovi na četiri (4) datoteke koje navodno krše autorska prava, a koje su se nalazile na vanjskim serverima s kojima Dajaz1 nema nikakve veze.

Dakle, zbog četiri možebitno nelegalne kopije pjesama čitave stranice su bile nedostupne godinu dana iako nikakva optužnica na kraju nije podignuta.

Po Bridgesu ovo bi bilo ekvivalentno oduzimanju tiskarskog stroja New York Timesu kad bi objavio koncertni kalendar na kojem bi izlistao i koncert na kojemu promotori nisu platili licenčna prava ASCAP-u (američki ZAMP).

Dapače, po Bridgesu PRO IP Act, zakon iz 2008. na koji se poziva tužiteljstvo kod ovakvih akcija, uopće ne predviđa zapljenu domena za ovakve slučajeve. Ključna riječ u zakonu je po njemu „predmeti“ (u originalu – articles) pa tako zakon propisuje „pljenidbu vlasništva korištenog u vezi s pravljenjem ili prometovanjem predmeta kojima se krši autorsko pravo“.

Prema Bridgesu, nematerijalna imovina poput skinute pjesme nije „predmet“ niti se na nj može odnositi ova odredba zakona.

Za američko pravosuđe, ali i šire okvire, posebno u EU koji se često prema prekomorskom uzoru ravnaju u ovakvim stvarima, ova interpretacija može biti vrlo važna jer je samo u zadnjih godinu dana američko pravosuđe zaplijenilo desetak domena, a namjerava to činiti i ubuduće, kako s domenama svojih pravnih subjekata, tako i s onim drugima.
 

 
 
(bug.hr/uredio:nsp)
 
 
[button_icon icon="asterisk" url="http://www.novi-svjetski-poredak.com/?p=8878"] PRETHODNI ČLANAK [/button_icon]

Luković i ZABA na tajne račune prebacili milijarde maraka stare devizne štednje
Uspon Globalne Policijske Države ! Ogromni spremnici podataka za špijuniranje čekaju

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,

reklama