Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA » SAD odobrio cenzurirano izdanje: ─îlanak o smrtonosnom soju H1N1 objavljen u ─Źasopisu Nature

SAD odobrio cenzurirano izdanje: ─îlanak o smrtonosnom soju H1N1 objavljen u ─Źasopisu Nature

H1N1─îetiri mjeseca nakon ┼íto je ameri─Źka vlast zatra┼żila od ─Źasopisa Nature i Science da cenzuriraju klju─Źne informacije o razvoju smrtonosnije i lak┼íe prenosive vrste pti─Źje gripe, prvi od dva revidirana ─Źlanaka ugledao je svjetlo dana.

Prepravljeni ─Źlanak objavljen je u srijedu u ─Źasopisu Nature. Drugi ─çe dio, koji se smatra kontroverznijim jer sadr┼żi i informacije o mnogo opasnijem virusu od postoje─çega, biti objavljen u ─Źasopisu Science.

Otkad su informacije o istra┼żivanju i stvaranju jo┼í opasnijeg virusa iza┼íle u javnost, stru─Źnjaci i laici┬ápodijelili se se┬áu stavu je li kreiranje takovoga virusa dobra ideja, s obzirom na opasnost koju mo┼że prouzro─Źiti.

“Treba odvagnuti vrijede li takva istra┼żivanja toliko rizika”

“O─Źito je da istra┼żivanje poput ovoga mo┼że donijeti mnogo dobroga vezano uz suo─Źavanje s pti─Źjom gripom, ali treba izra─Źunati je li to dobro vrijedno rizika koje istra┼żivanje nosi sa sobom. Takve bi se odluke trebale donositi unaprijed, a ne kada su ─Źlanci ve─ç spremni za objavljivanje”, rekao je dr. Eric Toner iz Odsjeka za biosigurnost Medicinskog centra na Sveu─Źili┼ítu u Pittsburghu.

Nove studije sastavila su dva tima znanstvenika, jedan iz SAD-a, a drugi iz Nizozemske. Stvorili su soj virusa koji se lako prenosi me─Ĺu sisavcima i poku┼íali prou─Źiti koje su genetske mutacije pomogle ┼íirenju virusa. Na taj bi na─Źin znanstvenici mogli identificirati takve mutacije u novim virusima te brzo reagirati kako bi se izbjegla pandemija, kao i testirati cjepiva i lijekove.

Podsje─çamo, ranije je ameri─Źka vlada burno reagirala na informaciju o objavljivanju detalja o razvoju novog soja virusa. Oba tima sada su predala┬áprepravljene ─Źlanke Ameri─Źkom vije─çu za biosigurnost koje se slo┼żilo s objavljivanjem ─Źlanaka u kojima se otrkiva manje informacija nego ┼íto se ranije namjeravalo┬áo stvaranju opasnije vrste virusa.
 

 
preneseno i ure─Ĺeno sa index.hr
 
 
PRETHODNI ─îLANAK

Masovni generalni štrajk u Sloveniji ! Policija u štrajku, vojska na ulicama!
Na izborima u Gr─Źkoj skoro sedam posto glasova dobila Okultno-Sotonisti─Źka stranka Zlatna Zora!

Filed under: VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , ,

reklama