Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA » SAD odobrio cenzurirano izdanje: Članak o smrtonosnom soju H1N1 objavljen u časopisu Nature

SAD odobrio cenzurirano izdanje: Članak o smrtonosnom soju H1N1 objavljen u časopisu Nature

H1N1Četiri mjeseca nakon što je američka vlast zatražila od časopisa Nature i Science da cenzuriraju ključne informacije o razvoju smrtonosnije i lakše prenosive vrste ptičje gripe, prvi od dva revidirana članaka ugledao je svjetlo dana.

Prepravljeni članak objavljen je u srijedu u časopisu Nature. Drugi će dio, koji se smatra kontroverznijim jer sadrži i informacije o mnogo opasnijem virusu od postojećega, biti objavljen u časopisu Science.

Otkad su informacije o istraživanju i stvaranju još opasnijeg virusa izašle u javnost, stručnjaci i laici podijelili se se u stavu je li kreiranje takovoga virusa dobra ideja, s obzirom na opasnost koju može prouzročiti.

“Treba odvagnuti vrijede li takva istraživanja toliko rizika”

“Očito je da istraživanje poput ovoga može donijeti mnogo dobroga vezano uz suočavanje s ptičjom gripom, ali treba izračunati je li to dobro vrijedno rizika koje istraživanje nosi sa sobom. Takve bi se odluke trebale donositi unaprijed, a ne kada su članci već spremni za objavljivanje”, rekao je dr. Eric Toner iz Odsjeka za biosigurnost Medicinskog centra na Sveučilištu u Pittsburghu.

Nove studije sastavila su dva tima znanstvenika, jedan iz SAD-a, a drugi iz Nizozemske. Stvorili su soj virusa koji se lako prenosi među sisavcima i pokušali proučiti koje su genetske mutacije pomogle širenju virusa. Na taj bi način znanstvenici mogli identificirati takve mutacije u novim virusima te brzo reagirati kako bi se izbjegla pandemija, kao i testirati cjepiva i lijekove.

Podsjećamo, ranije je američka vlada burno reagirala na informaciju o objavljivanju detalja o razvoju novog soja virusa. Oba tima sada su predala prepravljene članke Američkom vijeću za biosigurnost koje se složilo s objavljivanjem članaka u kojima se otrkiva manje informacija nego što se ranije namjeravalo o stvaranju opasnije vrste virusa.
 

 
preneseno i uređeno sa index.hr
 
 
PRETHODNI ČLANAK

Masovni generalni štrajk u Sloveniji ! Policija u štrajku, vojska na ulicama!
Na izborima u Grčkoj skoro sedam posto glasova dobila Okultno-Sotonistička stranka Zlatna Zora!

Filed under: VIJESTI IZ SVIJETA, ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , ,

reklama