Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA » Za mnoge 9. srpnja znači smrt interneta: Provjerite jeste li među njima!

Za mnoge 9. srpnja znači smrt interneta: Provjerite jeste li među njima!

INTERNET korisnici čija su računala zaražena virusom poznatim kao DNS Changer, a čini se kako ih ima mnogo, u srpnju bi se mogli suočiti sa svojom najgorom morom – ukidanjem interneta.

Naime, FBI je upozorio kako zaraženi korisnici imaju rok da do 9. srpnja počiste svoja računala od DNS Changera, koji može zaraziti i Windows i Mac kompjutere. Nakon toga će FBI spustiti prekidač i efektivno spriječiti inficirane kompjutere da pristupe internetu.

Preusmjeravanje prometa na servere hakera

Zvuči nelogično i apokaliptično, ali zapravo nije. Naime, DNS je “trojanac” koji se pojavio 2007. godine i zarazio milijune računala. DNS (Domain Name Service) je način kako internet organizira svoje adrese i stranice, koristeći imena stranica umjesti IP adresa. Kompjuter korisnika komunicira s DNS serverom kojim upravljaju internet provajderi (ISP). Virus DNS Changer efektivno preusmjerava DNS potrage s korisničkog ISP servera na jedan od onih koje su napravili tvorci virusa.

Tako se u principu “otima” internet promet, a vaš se kompjuter preusmjerava na stranice koje su kreirali hakeri i na kojima može bit bilo kakav sadržaj. PC World piše kako su tvorci virusa već zaradili preko 14 milijuna dolara od oglasa objavljenim na stranicama na koje su preusmjeravali korisnike pomoću svog virusa. Isto tako, DNS Changer je kompjutere sprječavao da ažuriraju antivirusne softwaree, što ih je ostavljalo još ranjivijim za nove maliciozne viruse.

FBI gasi zamjenske servere

Prošlo studenog, FBI je u jednoj od najvećih “cyber akcija” uhitio šest Estonaca koji su bili odgovorni za ovu prevaru, te su zaplijenili njihove lažne servere na koje su zaraženi korisnici bili preusmjeravani. FBI je tad umjesto tih “zaraženih” servera postavio zamjenske, ali samo privremeno.

Pogađate, to privremeno znači do 9. srpnja. FBI ima namjeru u tom roku ugasiti i zamjenske servere. Na taj način će zaraženim kompjuterima praktično onemogućiti da pristupe internetu jer će biti preusmjeravani na servere koji ne postoje.  Valja napomenuti kako je FBI originalno namjeravao sporne servere ugasiti još u ožujku, ali je federalni sudac naredio odgodu do srpnja, kako bi se zaraženim korisnicima dalo više vremena da se obračunaju s DNS Changerom.

Provjerite jeste li među zaraženima

Sigurnosna tvrtka Tacoma tvrdi kako je polovica kompjutera u vlasništvu 500 najjačih svjetskih tvrtki u veljači bilo zaraženo DNS Changerom. DNS Changer Working Group procjenjuje kako je još uvijek zaraženo oko 350.000 kompjutera.

Ukoliko želite provjeriti je li vaš kompjuter zaražen, sve što trebate učiniti jest posjetiti stranicu www.dns-ok.us. Ukoliko utvrdite da vaš kompjuter jest zaražen, postoji lista alata koji se mogu iskoristiti za rješavanje tog problema, a mogu se naći na stranici www.dcwg.org/fix/.
 

 

 
povezani članci:
 
SLOM INTERNETA: FBI bi mogao uskoro ugasiti Internet
 
preneseno sa index.hr
 
 
PRETHODNI ČLANAK

UDBA i tajni vladari Balkana
Zašto je Rusija zabranila korištenje najvažnijeg američkog aparata - Mikrovalne pećnice ?

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

reklama