Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA !, VIJESTI Hrvatska » EFSA – Spasitelji ili zavjerenici prehrane? Mislim da već znamo odgovor !

EFSA – Spasitelji ili zavjerenici prehrane? Mislim da već znamo odgovor !

efsa GMO Novi svjetski poredakParanoje nikada dovoljno, kaže kolumnist. To bi mogla biti stalna egida serije skandale koja potresa prehranu Europske zajednice, zajednice koja se diči najuređenijom prehrambenom regulativom svijeta. No pitanje je, da li je to paranoja ili čista istina ?!

Za stanovnike Hrvatske doslovce je od vitalnog značenja upoznati koji su problemi i tko nudi savjet, pomoć i zaštitu kada problemi na nutricionističkoj sceni iskrsnu.
EFSA je kratica za European Food Safety Authority. Ime sve govori. radi se u ultimativnom europskom autoritetu na polju prehrambene sigurnosti. Organizacija je utemeljena 2002. godine u Parma, Italija kako bi obrazovala i “zaštitila” stotine milijuna kupaca hrane u Zajednici. EFSA upravo slavi desetu obljetnicu postojanja.

Trenutno je na naslovnoj stranici portala EFSA-e članak In Focus: Salmonella. Svake godine u EZ zabilježi se, naime, više od 100.000 slučajeva salmonele. No djelatnici tvrde kako je upravo njihovom zaslugom broj trovanja upola smanjen i kako će oni nastaviti sa svojom misijom. Bravo EFSA! Istina je da troše poprilično novaca poreznih obveznika Europske Zajednice, ali zato rade svojoj posao kako valja.

EFSA pod patronatom Syngente, i Monsanta

Dakle sve štima? Oo, oo. Ne baš. Sve više slučajeva isplivava na površinu, činjenica koje potvrđuju sve brojnije optužbe upućene na EFSA adresu. Njihov je zajednički nazivnik sljedeći: EFSA-u ne vode prehrambeni zaštitari nego upravo lobisti najmoćnijih multinacionalnih kompanija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i trgovini. Zadnji je takav skandal razotkrio Kartika Liotard, nizozemski socijalist, zastupnik u Europskom parlamentu.

Opisao je slučaj voditelja odjela EFSA-e koji se bavi nadzorom genetski modificiranih sastojka prehrambenih proizvoda. Radi se o osobi koja je iznenada pokazala svoje pravo lice kao djelatnik Syngente, partnera Monsanta. Monsanto je, pak, vjerojatno vam je poznato, ozloglašeni pionir genetski modificirane hrane, multinacionalka koja ne preza ni pred čim.

Staviti pod svoj “nadzor” vladu neke zemlje Trećega svijeta za njih je rutinski posao. “Slavu” su stekli porobljavajući Treći svijet ovisnošću o klonovima sjemenskih žitarica.

Ovaj slučaj nipošto nije slučajan. U EZ-u se sada već radi o sindromu koji je nazvan Revolving door, okretna vrata. Djelatnik krene jednim smjerom prehrambenog zaštitara, no na okretnim se vratima odjednom uputi u sasvim suprotnom, privučen fondovima moćnika.

Kome možemo vjerovati, pita se nizozemski parlamentarac? Autoritet EFSA-e je poljuljan. Štoviše utemeljen je CEO, Corporate Europe Observatory, organizacija koja razotkriva prikrivene lobiste, osobito djelatnike EFSA-e. A tko će nadgledati CEO? Paranoje u svijetu prehrane zaista je napretek. Nažalost neće nam biti problem često vas izvještavati o skandalima koji nas čekaju u Europskoj zajednici.
 

 

 
preneseno i uređeno sa index.hr
 
 
PRETHODNI ČLANAK

Majka svih grafika: Vizualizacija Katastrofalnih Američkih Derivata !
Tajni Planovi SVJETSKE BANKE I MMF-a za uništenje Hrvatske !

Filed under: UPOZORENJE HRANA !, VIJESTI Hrvatska · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

reklama