Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » U Davosu jučer počeo gospodarski forum WEF: gosti su neki od članova Komiteta 300

U Davosu jučer počeo gospodarski forum WEF: gosti su neki od članova Komiteta 300

DAVOS – Davos će sljedećih dana ponovno biti mjesto na kojem se sastaje politička i gospodarska elita. Uz 1.600 vrhunskih menadžera tu će se okupiti i 40 šefova država i vlada. Po prvi put su dopušteni i organizirani prosvjedi.

S teškoćom se ralica probija kroz snijegom zatrpane ulice oko Kongresnog centra u Davosu. Obavljaju se zadnje pripreme za otprilike 3.000 sudionika koji će ove godine doći na Svjetski gospodarski forum. Od 1968. u ovom švicarskom gradiću nije bilo ovako puno snijega kao prošlog tjedna – a snijeg ne prestaje padati. Koliko god se švicarski domaćini trudili, ulice i putovi nikako da se potpuno očiste.

U gradu od 13.000 stanovnika koji se reklamira sloganom “najviše smješteni grad u Europi”, vlada izvanredno stanje. Snage sigurnosti blokirale su ulice i putove, a autobusi javnog prijevoza moraju voziti okolnim putovima. “Onaj tko sad traži električara, neće ga dobiti”, objašnjava Hansruedi Bertschinger.

“Svi moraju čekati da završi Svjetski gospodarski forum, jer on ima prednost”, kaže ovaj pedesetpetogodišnjak koji izdaje apartmane za odmor.

Potražnja je velika. Tijekom gospodarskog foruma on bi svaki apartman mogao iznajmiti tri ili četiri puta. I cijene su u skladu s time. Jednostavno uređen apartman s dvije spavaće sobe stoji 7.000 švicarskih franaka – oko 5.400 eura. I to je još stvarno povoljno. Neke planinske kolibe izdaju se za 100.000 franaka (77.000 eura) na tjedan. Najmanji mogući broj noćenja je pet, na jedan dan ne može se ništa naći. Hotelske su sobe već mjesecima unaprijed rezervirane. Stanovnici Davosa profitiraju od Gospodarskog foruma i samo rijetki nezadovoljno mrmljaju kad u autu moraju stajati u gužvi ili kada put do njihovog omiljenog kafića bude proglašen sigurnosnom zonom.

“Velika transformacija – oblikovanje novih modela” – to je tema ovogodišnjeg Foruma. Klaus Schwab, koji je 1971. utemeljio ovaj susret i koji je i dalje njegov predsjednik, o dužničkoj krizi i opasnom stanju u kojem se našlo svjetsko gospodarstvo govori kao o “globalnom burnout-sindromu”. S tim u vezi u Davosu bi se ove godine trebalo raspravljati i o alternativama anglosaksonski prožetom kapitalizmu. To je dovelo i do jedne novine u povijesti ovog foruma. Pokret Okupiraj (Occupy) smije u Davosu podići jedan iglu i njegovi pripadnici namjeravaju privući pažnju na svoje kritike vladajućeg sustava.
25.siječnja
S velikom se pozornošću se očekivao pozdravni govor njemačke savezne kancelarke Angele Merkel, koji je ona održala jučer navečer (25.01). Njemačko se gospodarstvo čini uspješnim unatoč ili baš zbog toga što se nije previše zaduživalo. Druge su se zemlje zalagale za rast uz pomoć dodatnog priliva novca i sad se suočavaju s katastrofom. Svejedno, na njemački se model gleda samo s poštovanjem ali ne i sa simpatijama. Jer, upitno je, je li ovakav model primjenjiv i kod drugih zemalja. Možda je izlaz ipak u dodatnom financiranju konjunkturnih programa, što znači i novom zaduživanju?

U svakom slučaju, za raspravu ima puno materijala. U jednom jednostavnom restoranu u Davosu već je zamijećen George Soros, milijarder koji je svojedobno svojim financijskim špekulacijama doveo do propasti britanske funte. Uoči samog početka Foruma, on je u srijedu (25.1.) pozvao sudionike na ručak pri čemu nudi svoje procjene eurokrize. No u svakom slučaju, prvo se mora počistiti snijeg da bi sudionici u Davos uopće uspjeli stići.

 

Svinje hranjene GMO hranom postale neplodne !
Obama opet pokazuje pravo lice: Yes We Can = Thank You Satan ( Da mi možemo = Hvala ti Sotona )

Filed under: Uncategorized · Tags: , , ,

reklama