Articles Comments

New World Order | Croatia » GLOBALNA KRIZA, VIJESTI Hrvatska » KOSOR I PODANICI OPET LAŽU 3.: Bošnjaković – isplata plaća je kazneno djelo !

KOSOR I PODANICI OPET LAŽU 3.: Bošnjaković – isplata plaća je kazneno djelo !

novi_svjetski_poredakNAJAVU zakona kojim će neisplata plaća postati kazneno djelo s oduševljenjem su dočekali deseci tisuća hrvatskih radnika. Međutim, da se neće baš svaki slučaj neplaćanja radnika kazneno sankcionirati, mogli smo čuti na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Tamo je Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, objašnjavao da se za kazneni progon u slučaju neisplate plaća ipak moraju stvoriti određeni uvjeti. “Ne može poslodavac kazneno odgovarati ako se nije uspio naplatiti od dužnika, ili ako nije prošao na javnom natječaju pa nema od čega zaposlenicima isplatiti plaće”, tvrdi Bošnjaković.
Pošto u hrvatskoj 90% firmi duguju jedni drugima i nelikvidnost je oko 50 milijardi kuna, to znači da je Vlada time ozakonila pravo na neisplatu plaća zaposlenicima, jer u Hrvatskoj ima jako malo naplata od dužnika.

Drugo, ako firma nije prošla na natječaju ne treba zaposlenicima isplaćivati plaće. Tu se postavlja pitanje, šta ako se firme namjerno prijavljuju na neke natječaje bez cilja i smisla, a nerijetko natječaji traju i do 6 mjeseci, tada se stvara idealna situacija da se neisplaćuju pleće zaposlenika.

Nije baš najjasnije tko će odlučivati koji su poslodavci imali dobar razlog da radnicima ne isplaćuju plaće, a koji nisu. “Za reguliranje takvih slučajeva predviđene su druge mjere”, kaže Bošnjaković. O kakvim se točno mjerama radi, Bošnjaković nije otkrio.

Ulazeći u detalje predloženog zakona, Bošnjaković je najavio da će se kao kazneno djelo tretirati i neisplata dijela samo jedne plaće, a ne tek neisplata dvije ili više plaća, kao što se ranije najavljivalo. Konačni prijedlog ovog zakona na Vladi bi se trebao naći u naredna dva tjedna.

13.500 radnika ne prima plaću

Predstavnik HUP-a Matko Bolanča napomenuo je kako su analize potvrdile da su glavni uzroci neisplate i kašnjenja plaća nelikvidnost i loše poslovanje, a ne namjerno izbjegavanje obveza prema radnicima. Prema zadnjim podacima, u svibnju je bilo 13.500 radnika kojima nisu redovito isplaćivane plaće. Bolanča tvrdi da se većinom radi o poduzećima koja moraju otići u stečaj.

Očito je da je HUP pod utjecajem Vlade i da laže kad zine, u ovo predizborno vrijeme. Kako odjedanput pored brojki iz veljače od 30.000 – 70.000 ljudi, su došli odjedanput na 13.500 ludi??? (linkovi dolje). HUP je odavno marioneta vladajućeg aparata. Laže, mulja i manipulira brojkama.
Izmjene Kaznenog zakona, kojima će neisplata plaća postati kazneno djelo, bit će usuglašene do kraja tjedna kako bi ih Vlada idućeg tjedna mogla poslati u Sabor.

Plaću ne prima najmanje 30 tisuća radnika (20.04. 2011)

Dnevnik.hr – Više od 70 tisuća radnika ne prima plaću (24.02.2011)

 

Znači, logično zaključujući prema Bošnjakovićevim riječima neisplata plaća se može jako teško kazniti, što znači da dolazimo do zaključka – ISPLATA PLAĆA JE KAZNENO DJELO! (Bože čuvaj hrvatskog radnika !)

HDZ-ov priručnik za izbornu kampanju (Hrvatski Destruktivni Zdrug)
Optužnica Glavašu, Šeksu, Merčepu, Vekiću ...

Filed under: GLOBALNA KRIZA, VIJESTI Hrvatska · Tags: , , , , , , , , , ,

 
reklama