Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA, VIJESTI IZ SVIJETA » EKSKLUZIVNO: Piratska Partija prešla prag za Berlinski Parlament nakon povjesne izborne pobjede

EKSKLUZIVNO: Piratska Partija prešla prag za Berlinski Parlament nakon povjesne izborne pobjede

nwo nsp DANAS PIRATI PIŠU POVIJEST, PONOVO!

Danas je  Piratska Partija Nemačke izglasana za ulazak u Berlinski Parlament. Ovo je drugi put da se efekti piratskog pokreta osjete na svetskom nivou – prvi put je bio 2009. godine, kada je Piratska Partija Švedske obezbjedila mjesta u Europskom Parlamentu.

Prva stvar koja se nauči kada se baviš politikom je da je ona na potpuno drugačijoj vremenskoj ljestvici od svakodnevne. Naviknuti smo da rešenja za probleme planiramo u vremenskom intervalu od 24 sata. Vrijeme između izbora od četiri do pet godina je mnogo veće.
Ipak, politika korača sporo. Ona je to što jeste. Uspjesi na ovom nivou (2 velika uspjeha piratskog pokreta u 2 godine) kao takvi su brza promena. Potrebna su desetljeća ako bi se nove vrijednosti ugradile u mainstream, ali samo nekoliko većih uspjeha je potrebno da bi brod zaokrenuo u ovom pravcu.

Predizborni rezultati PP Njemačke – Piratpartei – variraju, ali je jedna stvar jasna; dobro su premašili donju granicu od 5% potrebnu za ulazak u Parlament. Skoro sve novine u Berlinu su na svojim naslovnicama objavile vijest o ulasku PP u Parlament.
nwo spoŠta ovo znači? I šta je uopće Berlinski Parlament?
Njemačka nije toliko država koliko je federacija zemalja. Berlin je zemlja veličine Oregona ili Novog Zelanda, sa otprilike 4 miliona ljudi. Budući da je prijestonica Njemačke, on predstavlja veliki međunarodni uticaj.
PP Njemačke ulazi u Parlament Berlina, a ne Bundestag, njemački državni Parlament. Izbori za Bundestag su 2013. godine.

Opet, kakav je praktičan značaj ovog uspjeha?
Ovaj događaj će pokazati industriji kopirajta da uspjeh PP Švedske 2009. godine nije izolirani fenomen. Često se spominje da je piratski pokret za ovo desteljeće ono što su zeleni bili 1970-tih; To je svjetski pokret sa ciljem korjenitih promjena koji je prisutan i raste svuda. Ljudi koji stoje iza copyrighta sigurno neće biti sretni kada vide kako se ovo sve već ostvaruje, jer kao što i političari znaju, Berlin ima snažan utjecaj kao svjetski trendseter u politici.

Takođe, ovo je zajednički uspjeh. Švedski rezultat na izborima za Europski Parlament 2009. godine je bio ogroman podsticaj za piratski pokret na svjetskom nivou. Današnja dešavanja će imati isti efekat. Zajedno se borimo za građanske slobode, rame uz rame i svaki uspjeh je zajednički. U cijelom svijetu se mogu čuti odjeci berlinskih izbora i uspehu PP Nemačke – u Tajvanu, Africi, Irskoj, SAD. I to sve prije samih izbora.

Ako još imate sumnje, dajte da vas razuvjerimo. Danas, 18. rujna, Njemačka Piratska Partija je ušla u Berlinski Parlament.
A sutra, 19. rujna je međunarodni “Pričaj kao pirat” dan. Prigodno, zar ne?

LISABONSKI UGOVOR – ZAŠTO NE U EU
U dubokoj žalosti javljamo.....

Filed under: GLOBALNA KRIZA, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 
reklama