Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA, VIJESTI Hrvatska » ISTINA: Svaki treći s burze NIKAD više neće dobiti posao!

ISTINA: Svaki treći s burze NIKAD više neće dobiti posao!

novisvjetskiporedak.comIstina je to koju političari ne žele priznati vojsci od gotovo 300.000 naših nezaposlenih sugrađana, a koju ekonomisti, iščitavajući podatke o duljini traženja posla u Hrvatskoj, obrazovnoj strukturi nezaposlenih i budućem rastu hrvatskoga gospodarstva, smatraju našom stvarnošću kao i HDZ.

Od gotovo 300.000 nezaposlenih, njih oko 100.000 samo su formalno nezaposleni, zbog ostvarivanja socijalnih prava, a dodatnih 100.000 zauvijek je, ili barem dok se nešto ne promijeni u politici zapošljavanja, izgubljeno za tržište rada – ocjenjuje Ante Babić, neovisni ekonomist.

Svi su im krivi

Statistički podaci potvrđuju ovu dijagnozu. Hrvatska je srpanj, udarni mjesec turističke sezone, zaključila s čak 287.595 prijavljenih na burzi rada. Od toga broja, njih 145.041, ili nešto više od 50 posto, što je grad veličine Rijeke, bez posla je bilo dulje od jedne godine, čime se svrstavaju u kategoriju dugotrajno nezaposlenih. Prema podacima Eurostata, u prvom kvartalu 2011. situacija je bila još gora: više od 60 posto svih nezaposlenih bili su na burzi dulje od 12 mjeseci.

Deseci tisuća nezaposlenih u potrazi za poslom bili su i dulje od pet godina: takvih je, prema statistici HZZ-a, u srpnju bilo gotovo 45.000, što čini otprilike trećinu dugotrajno nezaposlenih u Hrvatskoj. Samo 170 ih je, prema podacima HZZ-a, u srpnju uspjelo pronaći posao, što je činilo jedva jedan posto među ukupno zaposlenim osobama s burze u tom mjesecu (ukupno ih je zaposleno oko 15 tisuća).

Da je većina njih doista zauvijek izgubljena za tržište rada, svjedoči i podatak da je njih više od 28.000 na burzi rada bilo prijavljeno osam i više godina.

- To su mahom ljudi s vještinama koje se ne traže i znanjima koja više nikome ne trebaju, stariji ljudi, mladi s lošim kvalifikacijama. Međutim, jedan od ključnih razloga za dugotrajnu nezaposlenost jest i njihov odnos prema poslu i psihološko stanje. To se odnosi osobito na one nakon treće godine nezaposlenosti. Oni padaju u svojevrsnu letargiju, oni više ne traže posao, oni ga čekaju. Više ne preuzimaju odgovornost za sebe, smatraju da su drugi – država, društvo, okolina… – odgovorni za njihovo stanje i da su ga dužni riješiti – kaže Sanja Crnković-Pozaić, stručnjakinja za tržište rada.

Među primateljima socijalne pomoći, koja iznosi 500 kuna mjesečno za samca koji mjesečno ne primi niti jedne kune dohotka ili druge pomoći, nezaposleni čine gotovo polovicu: čak 44.000 od 100.000 primatelja socijalne pomoći su radno sposobne, ali nezaposlene osobe, i to one s burze, jer im je, prema novom Zakonu o socijalnoj skrbi, uvjet za dobivanje pomoći aktivno traženje posla.

Gotovo 4 milijuna Hrvata živi od državnog proračuna. Zato mi i ne osjećamo pravu krizu

“Predstavnici najuglednijih hrvatskih tvrtki, koji predstavljaju cijelo naše gospodarstvo, dali su mi povjerenje koje ne smijem podcijeniti”, poručio je Nadan Vidošević, novi-stari predsjednik Hrvatske gospodarske komore nakon što je dobio i peti mandat u trajanju od četiri godine. Vidošević je na funkciji predsjednika HGK još od 1995. godine.

Vidoševiću je ovo bio prvi put da je za mjesto predsjednika imao protukandidate. Nije ga to, međutim, previše omelo. Tvrdi da je u izboru za predsjednika komore sve bilo čisto i transparentno. Predsjednika HGK biraju skupštinari, s čijim izborom Vidošević, prema vlastitim riječima, nema ništa. “Članove skupštine HGK biraju Županijske komore i ja na to nemam nikakvog utjecaja”, tvrdi Vidošević za HTV-ov Dnevnik 3.

Govoreći o gospodarskoj situaciji u državi, Vidošević je svim političkim strukturama poručio da je za izlaz iz krize potrebno poći od realne situacije u kojoj se Hrvatska nalazi. “Gotovo četiri milijuna Hrvata živi od državnog proračuna. Zato mi i ne osjećamo pravu krizu. Dok je god proračun likvidan, može se održati razina domaće potražnje”, ističe Vidošević.

Kako se pozicionirati na međunarodnom tržištu?

Ulaskom u Europsku uniju morat će doći i drastične promjene. Vidošević tvrdi da je ključno pitanje kako se pozicionirati na međunarodnom tržištu na kojem zapadna tržišta bilježe prosječni rast od oko dva posto, dok neka nova tržišta preuzimaju primat na svjetskoj gospodarskoj karti. “Turska raste po stopama od 10 i više posto, Kina ima 9 posto rasta, indijsko gospodarstvo bilježi velik porast…”, nabraja Vidošević, uz poruku da će buduća vlast morati pronaći ulaz na nova tržišta.

“Vjerujem da i lijeva i desna koalicija to mogu. Danas sam dvaput već rekao da svatko u Hrvatskoj tko misli da se s bilo koje ideološke pozicije stvari mogu mijenjati, je u zabludi. Isto tako, mirovinska ili zdravstvena reforma ne mogu se riješiti s ideološke pozicije ljevice ili desnice. Zato je potreban dogovor predsjednika RH, svih glavnih političkih protagonista, civilnog društva, vjerskih zajednica… Svih onih koji se inače javljaju u društvu sa svojim pogledima”, zaključuje Vidošević.

Ako HDZ izgubi izbore, premijerka ima plan B! Pročitajte OVDJE kakav je…

Iako se naglas u HDZ-u ne spominje mogućnost gubitka na izborima , kako neslužbeno doznajemo, predsjednica stranke i Vlade Jadranka Kosor s najbližim je suradnicima osmislila plan B.

Kako bi, ako već izgubi vlast u Hrvatskoj, izborila barem ostanak na vlasti u stranci, Jadranka Kosor ne smije ostvariti najlošiji rezultat u dvadesetdvogodišnjoj povijesti stranke.

Ako se uspije izvući s više mandata nago što ih je HDZ osvojio na trećesiječanjskim izborima 2000. godine, eventualni poraz bio bi daleko probavljiviji za stranku. Tada je HDZ osvojio 46 mandata, a Jadranka Kosor bila je druga na listi u V. izbornoj jedinici, iza Vesne Škare-Ožbolt.

Bila je to jedina izborna jedinica 2000. godine, izuzev dijaspore, u kojoj je HDZ pobijedio. Osvojili su pet mjesta u Saboru, od čega su čak tri pripala ženama. Uz Jadranku Kosor i Vesnu Škare-Ožbolt u Sabor je tada ušla i Marija Bajt.

Na razini države HDZ je tada dobio ukupno 24,44 posto glasova, a po kolovoškom Crobarometru HDZ na čelu s Jadrankom Kosor danas dobiva 20,8 posto. Najbliže suradnike šefice HDZ-a to, međutim, ne brine.

- HDZ uvijek dobiva na biralištu više nego što mu daju ankete. Zbog toga mislim da je strah od najlošijeg rezultata ikada u HDZ-u neopravdan, odnosno da ne postoji. Sigurno dobivamo preko 25 posto – kaže naš sugovornik.

Ono što je sigurno, ako Jadranka Kosor izađe na izbore u I. izbornoj jedinici, ne može računati na to da će njezina izborna jednica biti najuspješnija.

Veće izglede za to, kažu njezini stranački kolege, ima u II. izbornoj jedinici. Ili u devetoj, ako bi se uspjela nametnuti Darku Milinoviću i Božidaru Kalmeti.

Ako Jadranki Kosor uspije nadmašiti, makar i jednim mandatom, izborni rezultat iz 2000. godine, bez obzira na gubitak vlasti, neće morati automatski strahovati za fotelju stranačke šefice jer su na njenoj strani objektivne okolnosti u kojima je od Ive Sanadera preuzela državu i stranku. Hrvatska je 1. srpnja 2009. bila na rubu bankrota, premrežena mitom i korupcijom, s blokadom pregovora s Europskom Unijom i gospodarstvom koje je nezaustavljivo tonulo.

U vrlo kratko vrijeme Kosor je uštedama i kriznim porezom uspjela stabilizirati financije, krenula je odlučno u rješavanje mita i korupcije, završila je pregovore s Europskom Unijom. I sve će joj to, ako ne osvoji vlast, dobro doći u borbi za ostanak u fotelji šefice stranke.

Naravno, pred stranačkim bi joj članstvom glavni adut mogao biti uhićeni Ivo Sanader za kojega uvijek može reći da je radio isključivo za vlastiti džep i da je za to koristio stranku.

Iako plan B postoji, Kosor zasigurno neće odustati od ostanka na vlasti. Oni koji je dobro poznaju kažu da će u borbu za vlast ići čak i u situaciji da Kukuriku koaliciji nedostaje tek jedna ruka do natpolovične većine u Saboru.

HSP: Jaca je lažna katolkinja krštena ´95., a HDZ je pokupio najgori šljam iz Komunističke partije

HSP Dubrovačko-neretvanske županije neumorno gazi po šefici HDZ-a. Danas su je nazvali lažnom katolkinjom koja se krstila polovicom 1995. “isto kao i pola vodstva njene stranke” čemu, kažu HSP-ovci, u prilog ide i njen izbor u stilu Mao Tse Tunga.

“HDZ je preuzeo najveći šljam iz Komunističke partije”

“Potvrdu ovoj tezi vidimo i u razvoju događaja od osamostaljenja Hrvatske do danas. HDZ je preuzeo najveći šljam iz članstva Komunističke partije koja je 70-ih i 80-ih godina iz svog članstva tjerala taj šljam isključivo radi gospodarskog kriminala. Promjenom vlasti taj i takav ološ učlanio se u HDZ da bi danas imali opljačkanu, demografski uništenu crvenu Hrvatsku, baš po mjeri Jace Kosor i njenih drugova koji su na čelu HDZ-a, partije gore od one što je bila”, tvrdi predsjednik dubrovačkog HSP-a Denis Šešelj.

Nek Jaca Temeljni Kamen odgovori: Zašto je Ini prodala dionice iz braniteljskog fonda?

“Gospođa Kosor, ili kako je mi pravaši iz Dubrovačko-neretvanske županije zovemo Jaca Temeljni Kamen, svakodnevno ističe da je u borbi za nacionalne interese sve spremna napraviti. Pitamo je zašto je MOL-u prodala 7 posto braniteljskih dionica Ine, tvrtke koja je od iznimnog značaja za nacionalni interes Hrvatske”, pitaju premijerku HSP-ovci s juga, koji su je nazvali ne samo lažnom katolkinjom, nego i-zakletom komunistkinjom!
 

autor wikileaks.hr, preneseno sa w3

WikiLeaks, internetski ratovi i zaštita podataka
VLADA UBIJA SVOJE GRAĐANE: Za pošast karcinoma, samoubojstava i pretilosti kriva je hrvatska VLAST

Filed under: GLOBALNA KRIZA, VIJESTI Hrvatska · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 
reklama