Articles Comments

New World Order | Croatia » GLOBALNA KRIZA, VIJESTI Hrvatska » BUDUĆNOST BESPRAVNE GRADNJE U HRVATSKOJ: Vir – Kraj bespravnoj gradnji?

BUDUĆNOST BESPRAVNE GRADNJE U HRVATSKOJ: Vir – Kraj bespravnoj gradnji?

vlasniciVir je godinama ili čak desetljećima bio ogledni primjer bespravne gradnje. Lokalne vlasti tvrde kako je sve manje bespravnih graditelja, a i to bi se moglo iskorijeniti kada bi imali veće ovlasti. Stižu li nam rigorozniji zakoni kao i u Grčkoj, ulaskom u EU? Vlasnici strijepe.

Procjena je kako je diljem Jadrana više od 500 tisuća bespravnih objekata. Kad na teren iziđu virski komunalni djelatnici ni najkreativniji bespravni graditelji ne prolaze nekažnjeno. ‘Prvo dođe kamp kućica, zatim se napravi temelj, a kad zapuše prva bura, prvo sjeverni zid, zatim južni zid, da se ne bi prevrnula, normalno, zbog juga i nakon toga dođu još 2 zida i krov i onda imamo, eto, primjer bespravne gradnje’, opisao je komunalni djelatnik Petar Vučetić.

Da se bespravna gradnja na otoku s čak 8000 bespravno sagrađenih objekata nastavlja, potvrđuju i podaci iz Općine Vir. Njihove su komunalne službe evidentirale 2007. više od 60 kuća bez papira, 2008. čak stotinjak, 2009. sedamdesetak, a 2010. godine još njih desetak bez papira.

Svaki, pa i najmanji zid mora proći njihovu kontrolu. ‘Postojala je osnovana sumnja da je vlasnik objekta sa svojim zidom ušao u javnu površinu. Međutim, mjerenjem se utvrdilo da je činjenično stanje u redu’, dodao je njegov kolega Ive Glavan.

Divlje gradnje još ima, ali znatno manje nego prije velikih akcija rušenja prije 4 godine. Očit je trend pada. Virski su graditelji bili najaktivniji tijekom 2008. A u prvih 5 mjeseci ove godine evidentirano ih je tek 20. No ovu bitku lokalna vlast ne može dobiti sama. ‘Nema kontinuirane prisutnosti države na terenu, nego se to dešava stihijski nakon određenog vremena’, rekao je načelnik općine Vir Kristijan Kapović.

Sve je u nadležnosti građevinske inspekcije, koja, čini se, opet čeka da stvar izmakne kontroli. Marina Matulović Dropulić, ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, na pitanje hoće li poslati bagere ako neće ići drugačije, odgovorila je: ‘Morat ćemo, nema druge’. A kako ne bi došlo do toga komunalci traže veće ovlasti. Tada ih u obavljanju posla ne bi mogli zaustaviti ni superheroji.

Prijepor oko ilegalno izgrađenih kuća u Grčkoj

Na stotine tisuća Grka izgradilo je kuće bez građevinske dozvole. Dugo su vlasti tolerirale zdanja sagrađena na crno. Sada je vlada u Ateni odlučila intervenirati: od rujna prijete ili kazne ili bager.

Na poluotoku Kalkidiki, jugoistočno od Soluna izgleda kao na brošurama za putovanja u Grčku: duge pješčane plaže, uređene šetnice uz more i bezbroj vikendica. No možda će ova idila uskoro postati prošlost, barem za vlasnike vikendica.

Vlasnici pričaju da su prije nekoliko godina kupili povoljno zemljište i izgradili kuću, jer su na okolnim zemljištima također izgrađene kuće. Sada se mnogi vlasnici kaju, jer za izgradnju kuće nisu zatražili dozvolu i sada im vlasti prijete bagerima i rušenjem kuće. Vlasnici se tome opiru.

Godišnja kazna od 250 eura

Većina vlasnika provodi ljetne mjesece u svojim vikendicama uz more. One nisu velike, velikim dijelom su to prizemnice. Vlasnici se tuže da već plaćaju godišnje po 250 eura uredu za graditeljstvo. Mnogi se pitaju, kako je moguće da sada vlasti traže rušenje zgrada unatoč tome što su vlasnici vlastima plaćali po 250 eura godišnje.

Mnogi Grci izgradili su svoje vikendice prije desetak godina i više, i pri tome se nisu pridržavali zakona. Točnije, kuće su izgradili bez dozvole, a lokalne vlasti desetljećima su “zatvarale” oba oka. Nakon plaćanja jedne relativno male kazne, nadležna ustanova za urbanizam i graditeljstvo progledala bi kroz prste vlasnicima i to iz godine u godinu. Međutim, prema odluci središnje vlasti u Ateni sada je tome došao kraj. Vlasnici i stanari ilegalno izgrađenih objekata ili će platiti jednokratnu kaznu od više desetaka tisuća eura, što gradnju na crno ne legalizira ali kuću spašava od rušenja za idućih 20 do 40 godina, ili im prijeti rušenje objekta. Dakle, radi se samo o polovičnom rješenju.

Grci se pitaju što je to? Ako je netko naslijedio kuću od djeda ili oca, pa je li ta osoba za 20 do 40 godina mora prolaziti isti put legalizacije svoje nekretnine? Vlasnici traže legalizaciju zauvijek.

Zašto se bespravna gradnja do sada tolerirala?

Gotovo je nemoguće procijeniti koliko ima ilegalno izgrađenih objekata u Grčkoj. No one su stvarnost i mora ih se uzeti u obzir. Do sada nije srušena niti jedna kuća, no postavlja se pitanje, zašto se do sada sve to toleriralo? I što će sada biti s novcem od kazni koje će vlasnici bespravno izgrađenih objekata platiti državi?

U rujnu grčka će vlada usvojiti sporni zakon. Svi koji ne žele ili ne mogu platiti kaznu, prijeti im rušenje kuće. Mnogi vlasnici kuća izgrađenih bez dozvola su umirovljenici koji nemaju novac za plaćanje kazne. Mnogi umirovljenici dolaze na obale poluotoka Kalkidikija iz Soluna. No ima i umirovljenika koji ne strahuju za svoje vikendice. „Ma tko bi mogao srušiti naše kuće? Za takav posao potrebno je mnogo osoblja. Vlada u Ateni može sebi uštedjeti takve bajke, jer ljudi neće “pasti” na te trikove“, poručuje solunski umirovljenik Giorgios Evangelidis s poluotoka Kalkidika.
vlasnici

autor nsp, preneseno sa dnevnik.hr, index.hr, youtube

DUŽNICI NA RUBU ŽIVACA: Zbog 'švicarca' naša djeca plaču, a mi ćemo u ludnicu
UTJERIVAČI DUGOVA uskoro u Hrvatskoj, u službi BANAKA !

Filed under: GLOBALNA KRIZA, VIJESTI Hrvatska · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 
reklama