Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA, NOVAC, VIJESTI Hrvatska » DUŽNICI NA RUBU ŽIVACA: Zbog ‘švicarca’ naša djeca plaču, a mi ćemo u ludnicu

DUŽNICI NA RUBU ŽIVACA: Zbog ‘švicarca’ naša djeca plaču, a mi ćemo u ludnicu

novisvjetskiporedak.com‘Da jedemo samo kupus i krumpir, bez mesa, ne bi nam ostalo dovoljno novca jer moraju se i režije platiti. Najteže mi je kad vidim sina da plače zbog svega što nam se dogodilo, to mi je najveća tragedija’, kaže očajni Zagrepčanin koji strahuje da će zbog podivljalog ‘švicarca’ ostati bez krova nad glavom.

Iako tečaj švicarca pada od četvrtka, još je oko pedeset posto veći od onoga u vrijeme podizanja kredita pa je to mala utjeha za prezadužene građane kojima rate gutaju čitave plaće.

“Evo, ovo je ono što su banke davale građanima kada su se raspitivali o stambenom kreditu. Kad god pogledamo u ovaj papir, zaboli nas jer ne možemo vjerovati kako su nas prevarili. Reklamirali su da je to najsigurnija valuta, nigdje ne spominju nikakav rizik, a sada smo uništeni, financijski i psihički, dogodio nam se užas koji nismo očekivali”, u jednom su dahu Glasu Istre ispričali supružnici Gordana i Senad Mašinović iz Pule pokazujući novinarima dokument banke iz 2007. godine na kojem je jasno istaknuta niska rizičnost kredita u švicarcima.

“Banke nam žele uzeti sve“….dužnici, otkrili toplu vodu!

Kad su se 2005. godine odlučili zadužiti radi kupnje stana, banka ovoj pulskoj obitelji nije odobrila kredit u eurima zbog nedovoljnog prosjeka plaća, već su im ponudili švicarce uz soluciju kredita za mlade. Prva je rata iznosila oko 2.400 kuna, što im je bilo prihvatljivo, ali već nakon šest mjeseci povećana je i nastavila rasti. Sada, šest godina kasnije, prelazi 5.000 kuna.

Da stvar bude gora, suprug Senad je prije nekoliko dana proglašen tehnološkim viškom i ostao je bez posla, a već mu je prethodno plaća smanjena na minimalac. Čitava obitelj Mašinović, koju čine i dvije školarke, djevojčice od 12 i sedam i pol godina, sad žive od nevelike plaće supruge Gordane, koja radi kao prodavačica. Bez pomoći obitelji ne bi imali novca za osnovne životne potrebe.

Mašinovići su zatražili moratorij na otplatu kredita na rok od šest mjeseci, iako su svjesni da time još više gube jer se je glavnica automatski povećala za tri posto. Najviše ih boli kad vide da su im djeca, premda mala, svega svjesna te da su u strahu od budućnosti.

Kredit od 550.000 kuna digli su na 30 godina te kupili stan na Vidikovcu od 60 četvornih metara. Danas im dug prelazi 700.000 kuna, a istovremeno je cijena nekretnina drastično pala.

“Bankama nije u interesu uzeti nam stan, već nam žele uzeti sve. Nekretninu prodaju nekom svom prijatelju za minimalan iznos, tako da građanima ostaje što veći iznos za povrat. U klopci smo, ne vidimo izlaz”, kažu supružnici Mašinović. Pitaju se nije li osiromašivanje i bacanje u dug više od sto tisuća građana planski osmišljeno, a ne tek slučajni događaj.

Završit ćemo u Vrapču!

S obitelji Mašinović složio se i njihov sugrađanin koji se također zajedno sa svojom obitelji našao u raljama švicarca. Umjesto da nakon čitavog radnog vijeka u miru dočeka penziju, a svojem 12-godišnjem sinu omogući dostojan život i u nasljedstvo stan, Zagrepčanin s pulskom adresom, 64-godišnji Kolja Dabić, mogao bi ostati bez svega.

Stambeni kredit Dabić je podigao 2007., nakon sedam godina podstanarstva po Puli, ne bi li zajedno sa suprugom, rodom iz Rusije, gdje je prethodno radio, kupio apartman od niti 40 kvadrata u Pješčanoj Uvali.

“Nisam želio podići kredit u švicarcima, ali u banci su inzistirali i uvjeravali me da je najbolji pa sam pristao. S obzirom na moje godine rata mi je bila prilično velika, 3.700 kuna. Međutim, znate kako je živjeti u podstanarstvu, plaćate najam 200-250 eura, a možete svaki čas završiti na ulici. To nije život, pogotovo kad imate dijete”, kazao je Dabić, koji tada nije ni slutio da će mu rata kredita narasti na enormnih 7.000 kuna!

U međuvremenu je kockarnica u kojoj je Dabić bio zaposlen upala u probleme, pa je u studenome prošle godine ostao bez posla. Trenutno radi putem ugovora o djelu u jednom noćnom klubu za 3.000 kuna. Supruga mu je zaposlena u agenciji za nekretnine i, ako ništa ne proda, ona je na minimalcu.

“Da jedemo samo kupus i krumpir, bez mesa, ne bi nam ostalo dovoljno novca jer moraju se i režije platiti. Najteže mi je kad vidim sina da plače zbog svega što nam se dogodilo, to mi je najveća tragedija”, kaže Dabić.

“Ne znam kakva nas budućnost čeka, mi ćemo završiti u Vrapču, a naše dijete kod socijalne službe”, očajan je Dabić, koji zbog problema s francima noćima ne spava jer ga more svakakve misli. Revoltiran je načinom funkcioniranja hrvatske države, koja uopće ne štiti građane, već predlaže, kaže, ono što bankama odgovara.

Što više štedimo, kriza je sve veća! Da li je to istina?

Ekonomija, nažalost, nije egzaktna znanost. Prostor za interpretaciju signala koje šalje tržište je ogroman, zbog čega brojni ugledni ekonomski stručnjaci upozoravaju da politički lideri rješavanju krize pristupaju s krive strane. Dominantna doktrina u svijetu ovih dana je da se državna potrošnja mora rezati kako bi se smanjio deficit.

No, što ako se rješenje krize krije u dijametralno suprotnom pristupu?

Paul Krugman i Liaquat Ahamed, kolumnisti dvaju najuglednijih američkih dnevnih listova, The New York Timesa i The Washington Posta, upravo na to upozoravaju ovih dana u svojim tekstovima. Analizirajući burzovna kretanja u zadnja tri tjedna, tijekom kojih je Dow Jones pao za 12 posto, zbog čega je izgubljeno 2,5 bilijardi dolara, Krugman i Ahamed zaključuju kako su svjetske burze došle do ruba kolapsa upravo jer je tržište zaključilo da rezanje državne potrošnje samo produbljuje krizu i vodi prema recesiji s duplim dnom.

Kapitalizam se urušava

Nouriel Roubini, ekonomist koji je prvi najavio financijsku krizu 2008. godine, ovu pojavu objašnjava kao svojevrsnu “kvaku 22″. Bez povećane potrošnje, nema izlaska iz krize. No, kako građani, tako i investitori, upravo zbog krize ograničavaju potrošnju i paze na svaku lipu strahujući od novih gospodarskih potresa.

Takvo razmišljanje, objašnjava Roubini u intervjuu za The Wall Street Journal, uzrokuje urušavanje kapitalizma kakvo je najavljivao Karl Marx.

Rezovi samo pogoršavaju krizu

“Rijetko kada je jednostavno protumačiti što nam govore financijska tržišta. Ako Dow Jones i ostali važni indikatori nastave padati, postoji realna opasnost da političari neće shvatiti što se događa i da će se okrenuti pristupu koji će samo pogoršati situaciju”, piše Ahamed, inače dobitnik Pulitzerove nagrade za knjigu “Lordovi financija: Bankari koji su slomili svijet”, u svojoj kolumni u Postu.

novisvjetskiporedak.com

Vrste kriza

“Pristup koji će samo pogoršati stvari” je, uvjeren je Ahamed, ograničavanje državne potrošnje. Velika svjetska gospodarstva, posebno SAD, i dalje se nalaze u situaciji da mogu posuđivati novac uz gotovo nepostojeće kamate. Na taj način dodatno povećavaju svoj deficit, ali ako posuđeni novac počnu ulagati u projekte, posebno infrastrukturne, koji će stvoriti radna mjesta i samim time povećati poreznu dobit, svjetsko gospodarstvo će se preporoditi.

Do sličnog zaključka nedavno je došao i dobitnik Nobelove nagrade Joseph Stiglitz, kao i brojni drugi stručnjaci koji uvjeravaju javnost da država u vrijeme krize mora ulagati, a ne štedjeti.

Građani ne vjeruju državi

U prilog ovim tvrdnjama ide i činjenica da vrijednost američkih državnih obveznica i dalje raste. Iako je snižavanje američkog rejtinga s AAA na AA+ u ponedjeljak izazvalo veliki pad na burzama, investitori i dalje smatraju državne obveznice “sigurnom lukom”. To je jasan pokazatelj da tržište nije zabrinuto zbog deficita ni državne potrošnje, upravo suprotno. Tržište potiče državnu potrošnju.

“Ekonomsku logiku ovog argumenta nije moguće oboriti, ali politička realnost sasvim je drugačija”, tumači Ahamed. Danas je, naime, gotovo nemoguće pronaći ijednog uglednog političara koji će podržati pametno i promišljeno povećanje državne potrošnje. Čak i oni kojima je jasno da rezovi stvaraju nove probleme to drže za sebe jer su svjesni da se građani, njihovi birači, tome žestoko protive zbog uvjerenja da državni kapital može pomoći samo velikim korporacijama, a ne i malom čovjeku.

autor wikileaks, preneseno sa w3

SVETI ILIJA GROMOVNIK
9 / 11 - OKULTNA TRAUMA - Temeljena na kontroli uma

Filed under: GLOBALNA KRIZA, NOVAC, VIJESTI Hrvatska · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

reklama