Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » VIJESTI IZ SVIJETA » Opasnost prijeti i od psihopata: Brewick MANIFEST

Opasnost prijeti i od psihopata: Brewick MANIFEST

“Pojavio se niotkuda”, rekli su policajci o atentatoru. Napadi u Norveškoj otkrivaju nove dimenzije terorizma u Europi, jer se pokazalo da i pojedinci mogu izvršiti masakre.

Izvješće norveške policije nije sadržavalo uznemiravajuće informacije. Dapače, u njemu se zaključuje da prošle godine nije utvrđena opasnost od ekstremne ljevice ili desnice po norveško društvo te da će tako vjerojatno ostati i 2011. godine. To je rečenica koja sigurno neće stajati u idućem izvješću.

No, bez obzira na sve, snage sigurnosti nisu imale šanse spriječiti napade u Oslu i na otoku Utoeyi. Jer, ovdje je na djelu bio pojedinac koji je, doduše, bio aktivan u desničarskim internetskim forumima, ali koji inače nije imao kontakte s neonacističkim organizacijama u Norveškoj.

Policija je obično dobro obaviještena o tim ekstremističkim krugovima, jer se u njih lako mogu ubaciti špijuni. No, norveški ubojica je bio osoba koja se praktički sama “radikalizirala” – bez osobnih kontakata s istomišljenicima. Takvi počinitelji su opasni, jer se uglavnom neupadljivo ponašaju pa je nemoguće pravovremeno djelovati. Da od jedne takve osobe prijeti velika opasnost, postaje jasno tek onda kada je već prekasno.

Unatoč tome, nemoguće je povući direktnu paralelu između desnih populista i ovog atentatora.

Odgovornost norveških populista?

Pitanje je kakve posredne veze s tim događajima ima desno orijentirana Stranka napretka? Ubojica je nekoliko godina bio njezin član. Postoje paralele između onoga što je on objavio kao svoje političke ciljeve i ideje na internetu i stajališta koja ta stranka redovito iznosi u političkim raspravama. Riječ je o strahu od stranaca i islama, strahu od multikulturnog društva.

Kao i druge desne stranke na sjeveru Europe, i Stranka napretka huška protiv tradicionalno liberalnog društva u Skandinaviji, a samu sebe vidi kao borca protiv navodne propasti zapadne kulture. Tko širi takve parole, stvara političku klimu koja na djelovanje može ohrabrivati i ovakve ekstremiste poput Andersa Behringa Breivika.

Psihopat na djelu

Unatoč tome, nemoguće je povući direktnu paralelu između desnih populista i ovog atentatora. Jer, unatoč svojim upitnim stajalištima, Stranka napretka se jasno distancirala od nasilja. Osim toga, kaotični politički pamflet od 1.500 stranica, koji je na internetu objavio ubojica, odaje znakove psihičke bolesti. Insceniranje internetskog nastupa nekoliko dana prije napada odaje jednog psihopata koji očito prije svega želi postati poznat u javnosti. To su pojedinačni motivi koji nemaju veze s desnim populizmom.

A desni populizam nije opasan zbog toga što bi njegova propaganda mogla poslužiti kao opravdanje za nasilje, nego zato što želi stvoriti opću klimu u kojoj će se liberalno društvo trajno dovoditi u pitanje. I zbog toga je desnica tako opasna.

Ovje možete pogledati MANIFEST  Andrew Berwick – A European Declaration of Independence

 

autor wikileaks, preneseno sa dw-world.de

Webster Tarpley o norveškoj tragediji
Svjetska urota

Filed under: VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , ,

 
reklama