Articles Comments

New World Order | Croatia » VIJESTI Hrvatska, VIJESTI IZ SVIJETA » Croatian „SOALeaks“

Croatian „SOALeaks“

Zasada službenih reakcija na „curenje“ informacija iz državnih tajnih službi nema

NEKOLIKO hrvatskih medija prenijela je vijesti iz austrijskih medija, čije konsekvence mogu biti dalekosežne i višedimenzionalne. Zasada službenih reakcija na „curenje“ informacija iz državnih tajnih službi nema – jer je težište javnog interesa fokusirano na zidove salzburškog zatvora – u kojem privremeno stanuje „dežurni žrtveni jarac“ svih hrvatskih nedaća.

Naime, austrijski tjednik Profil objavio je izvode iz izvješće hrvatske SOA-e datiranog 8.11.2007. u kojem se precizno opisuju visoke hrvatske veze s aferom Hypobanke. Citirat ću par tih navoda (prema objavama hrvatskih medija od 19.12.2010 – Seebiz Objektiv Večernji)

Austrijski tjednik „Profil“ o SOA izviješću:

Naime, austrijski tjednik Profil objavio je izvode iz izvješće hrvatske SOA-e datiranog 8.11.2007. u kojem se precizno opisuju visoke hrvatske veze s aferom Hypobanke

…. „Politički vrh Hrvatske odlučio se za Hypo Alpe Adria, jer je uz pomoć te banke stavio u promet više od milijardu dolara na stranu izdvojenog hrvatskog novca ….koji je uvijek iznova dotjecao u Republiku Hrvatsku, Italiju, Lihtenštajn, Švicarsku kao i u druge zemlje…S tom bankom moguće je gotovo sa svima surađivati, koji stoje … u vezi s organiziranim kriminalom“…..
…..Dobar je dio teksta posvećen poslovanju Hypa u Hrvatskoj, s kojom se u vezu dovodi i Sanader, a sve se potkrepljuje ulomcima iz izvješća SOA-e od 8. studenog 2007. godine:
„Iza banke Hypo Alpe Adria stoji desna frakcija HDZ-a i njeni uski interesi“. Tjednik dodaje kako djelatnici SOA-e u izvješću tvrde kako Sanader „štiti interese te banke“, a spominje se i „lobiranje za BayernLB“…..

Austrijski gospodarski mjesečnik „Trend“ o SOA izviješću:

Uhićeni bivši hrvatski premijer napravio od Hypo Alpe Adria grupe „najvećeg vjerovnika Hrvatske“.

……pod naslovom „Tajna služba otkriva pikantne bliske odnose“ i podnaslovom „Hypo Alpe Adria donijela uhićenom bivšem premijeru Hrvatske, Ivi Sanaderu, masne provizije“ piše, pozivajući se na navode u izvješću tajne hrvatske obavještajne službe SOA, kako je uhićeni bivši hrvatski premijer napravio od Hypo Alpe Adria grupe „najvećeg vjerovnika Hrvatske“. “Trend” to potkrepljuje citatom dopredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Krešimira Starčevića otisnutog na 57. stranici povjerljivog izvješća SOa-e „ da su Sanader i Granić zaduživanjem u inozemstvu doveli državu u položaj, da se od Hypo Alpe Adria banke napravi jednog od najvećih inozemnih vjerovnika“ .

Uzmimo da „SoaLeaks“ curenje tajnih informacija za ovaj post nije interesantno (to je interna stvar hrvatskih tajnih službi – skandal kojeg će sami morati progutati), pa se pozabavimo s nekoliko važnih činjenica koje u hrvatskoj javnosti odjekuju iz austrijskih spoznaja:

1. Predmetno SOA izvješće, koje je došlo u ruke austrijskih medija, datirano je s 8. 11. 2007. Podsjetimo se, to je ono vrijeme kad je na drugim izborima Sanader ostvario vlast i već bio formirao Vladu. U to isto vrijeme je šef tajnih službi bio Tomislav Karamarko.

2. Slučaj Hypobanke je dakle bio precizno detektiran od strane hrvatskih tajnih službi – što znači

Šef SOA-e Tomislav Karamarko i predsjednik Republike Stipe Mesić bili vrlo dobro upoznati s „tajnim životom“ premijera Sanadera.

da su šef SOA-e Tomislav Karamarko i predsjednik Republike Stipe Mesić bili vrlo dobro upoznati s „tajnim životom“ Premijera. Ne znam što su trebali učiniti, ali u pravnoj državi (o kojoj svi pričamo, oni ponajviše) nešto su morali poduzeti. Kako ništa učinjeno nije, očito su postignuti gnjili kompromisi a izvješće stavljeno u ladicu. No izvješće se ipak „tajnovitim putovima Božjim“ obrelo u Austriji.

3. Uskoro su uspješno „repatrirani“ general Vladimir Zagorac i Hrvoje Petrač (također involvirani u sumnjivo bankarstvo). Uskoro su po Zagrebu i Hrvatskoj zaredale strašne stvari (premlaćivanja i ubojstva) pa je na zahtjev Sanadera (uz usuglašavanje s Predsjednikom Republike) s mjesta šefa SOA-e Tomislav Karamarko prebačen na poziciju Ministra unutarnjih poslova – i tako postao „najbolji hrvatski ministar policije“ (pod tim sloganom uspio je na Facebooku pokupiti par tisuća „obožavatelja“).

4. A onda je dr. Ivo Sanader nenadano „odlepršao“ s mjesta Predsjednika Vlade i HDZ-a, stvari su se počele razvijati neugodnim smjerom, koju je HDZ-ovska vrhuška nastojala održavati pod „kontroliranim reakcijom“ (kroz tzv. bitku protiv korupcije i kriminala). Karamarko je za odbjeglim premijerom morao raspisati Interpolovu tjeralicu, pa se ubrzo ovaj naš ugledni i europski profilirani političar stjecajem raznih okolnosti i silom prilika našao u salzburškom zatvoru.

Događaji koji su uslijedili unutar vladajuće stranke (aklamacijski izbor Jadranke Kosor za predsjednicu stranke), i vladajuće koalicije (u kojoj je Jadranka Kosor strogo kontroliranim mehanizmom saborskog preglasavanja izabrana za Predsjednicu Vlade) odvijali su se u znaku nastojanja konroliranja situacije, da bi se ostvario kontinuitet HDZ-ovske vlasti. Što se o tom „kontinuitetu“ misli u austrijskoj javnosti pogledajmo opet pisanje istih ovih gore spomenutih medija.

Austrijski mediji o hrvatskoj „politici kontinuiteta“

U tekstu pod naslovom „Plavo-bijeli orden, crne blagajne“ i podnaslovom „Veliko drhtanje od očitovanja uhićenog bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera: Koju su ulogu igrali austrijski i bavarski konzervativci u prodaji Hypo Alpe Adria 2007.? tjednik piše o osovini četvorke Sanader – Stoiber – Haider – Martinz, koja je udarila temelje prodaji Hypo banke Bayerische Landesbank, unatoč protivljenju guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog.

„2007. nije bila baš bilo koja godina. Austrija, Bavarska i Hrvatska su se zbližile – politički i gospodarski. Između njih Hypo-Alpe Adria banka s najboljim poslovnim vezama na hrvatskom području“, piše Profil i ističe kako je upravo te godine Edmund Stoiber odlikovao tadašnjeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera i austrijskog kancelara Wolfganga Schüssela najvišim bavarskim odličjem („Bayerische Verdienstorden“).

……. u izvješću SOA-e stoji da je Hypo Alpe Adria banka od samog početka bila uslužni pogon za političke, medijske i poslovne tajkune-oligarhe. „S tom bankom mogli su svi poslovati, koji su bili povezani s organiziranim kriminalom ili Pašalićevom skupinom“, zaključuje Profil i dodaje kako je Pašalić, prema izvješću tajne službe, publicirao priču da je „Sanader početkom 1990-tih bio umiješan u aferu pranja novca unutar bankovnih struktura Hypo Alpe Adria banke“.

……. u izvješću SOA-e stoji da je Hypo Alpe Adria banka od samog početka bila uslužni pogon za političke, medijske i poslovne tajkune-oligarhe. „S tom bankom mogli su svi poslovati, koji su bili povezani s organiziranim kriminalom ili Pašalićevom skupinom“

Iz slučaja hrvatskog „SoaLeaks“ -a može se zaključiti da su hrvatske vlasti (s vladajućom strankom i ljudima u vrhovima hrvatske politike na čelu) duboko involvirane u kriminalne aktivnosti, koje dugo traju a koji su s krizom odjednom izbile na vjetrometinu. Među njima je nastalo komešanje i nastojanju da se osobne karijere i kriminalno stečena imovina spašava „kontroliranom reakcijom“ – pri čemu je bivši premijer trebao biti jedinim krivcem – što je bio dosta naivan poduhvat. Sanader svakako jest uzimao, no očito nije bio jedini kao što sve to nije bilo samo u njegovom vremenu. Bila je to neprekidna praksa jednog gramzivo zasnovanog sustava, koji je samostalno funkcionirao bez obzira na promjene involviranih „kadrova“. Sanader jest mnogo uzimao, ali i davao – u njegovo umrežavanje su se mnogi uhvatili – pa on danas ima mnogo „dužnika“ unutar i izvan Hrvatske. Sanaderove „zasluge“ su bile proširivanje korupcijske prakse unutar svih važnijih sfera u Hrvatskoj, ali i izvan granica Hrvatske – uspio je „zaraziti“ dobar dio „europskih pučana“. To bi mu sada moglo biti od pomoći (na što je u svom navodnom „glavinjanju“ vjerojatno računao). Kako se govori s onu stranu hrvatskih granica (tj. u austrijskim medijima), danas mnogi „drhte“ od Sanaderovih iskaza – siguran sam s ove strane granice još i više. Uskoro će mnogi “čuvari sustava” (hrvatski pasdarani) morati otići – ukoliko sami ne shvate da trebaju proći. U korupcijsku mrežu ulovljeni Sabor ponajprije, jer nelegitimno održavaju na životu nelegitimnu i kompromitiranu vlast – oni bi trebali sami sebe što prije raspustiti, a ne u blokadi držati cijelu naciju proizvodeći tako teške posljedice za današnju i niz budućih generacija.

Dakle, slučaj hrvatskog „Soaleaks“ -a dokazuje da očajnički zamišljena „kontrolirana reakcija“ neće biti izvediva. Mnogo se toga zna, mnogo više će se znati, nitko živ više ništa neće moći držati pod kontrolom. A onog, koji je ove „vruće“ informacije proslijedio austrijskim medijima (vjerojatno – i austrijskim i inim tajnim službama) trebalo bi što prije pronaći, no ne radi procesuiranja (za odavanje „državnih tajni“ što je Karamarkov „specijalitet“), nego da bismo ga postavili na Karamarkovo mjesto.

Moramo sve učinit da Hrvatsku očistimo od blata i otrgnemo iz ropstva u koju su je zakopali njena korumpirana politička kasta. Treba zasnovati posve novi politički sustav – treba nam Druga Republika – jer ova više ne funkcionira.

preneseno sa pollitika.com (D.L.)

Andrija Hebrang: „Hrvatska se dugo neće oporaviti, trebat će godine.“
WikiLeaks Hrvatska: Želimo čitateljima sretan Božić i kritičnu raspravu uz pismo Dragana Hazlera!

Filed under: VIJESTI Hrvatska, VIJESTI IZ SVIJETA · Tags: , , , , ,

 
reklama