Articles Comments

New World Order | Croatia » VIJESTI Hrvatska » Andrija Hebrang: „Hrvatska se dugo neće oporaviti, trebat će godine.“

Andrija Hebrang: „Hrvatska se dugo neće oporaviti, trebat će godine.“

Wikileaks Hrvatska: Intervju sa Andrijom Hebrangom.

Andrija Hebrang: „ako su sve optužbe za Ivu Sanadera istinite Hrvatska se dugo neće oporaviti od toga, trebat će godine.“

"Mediji mi zbog toga izrazito smetaju jer pišu svašta"

Wikileaks Hrvatska: Kako komentirate trenutna događanja s bivšim premijerom Ivom Sanaderom ?

Andrija Hebrang: Ne možemo govoriti o nikakvoj krivici Ive Sanadera, jer optužnica još nije dignuta. Mediji mi zbog toga izrazito smetaju jer pišu svašta. Što se tiče njegovih poteza, sve je počelo s ostavkom koja nije obrazložena, to je bio šok za sve nas. Takvo nešto nije dopustivo. Njegovo ukupno djelovanje do tada se može smatrati uspješnim. Pod njegovim mandatom Hrvatska je napredovala, pregovori s Europskom Unijom, ulazak u NATO-savez… Može se smatrati da je mandat bio uspješan. Ako je istina sve što se piše, onda je to najteže kazneno djelo koje je počinjeno u Europskim razmjerima. Mi koji smo mu bili bliski suradnici osjećamo se prevareno, razočarano i očekujemo brzu i efikasnu istragu. Ako je to istina Hrvatska se dugo neće oporaviti od toga, trebat će godine.

Wikileaks Hrvatska: Tko je odgovoran za bijeg Ive Sanadera?

Andrija Hebrang: Postojala su određena nagađanja, ali on tada još uvijek nije bio priveden. Nitko nema mogućnost ograničavati slobodu. Mogla mu se oduzeti putovnica. Ali s osobnom iskaznicom može se preči granica sa Slovenijom i Italijom. A nitko ne može oduzeti osobnu iskaznicu. Nalog još nije bio izdan.

Wikileaks Hrvatska: Slažete li se s politikom Jadranke Kosor?

Andrija Hebrang: Ne samo da se slažem, najveći sam podupiratelj te politike. Stvorila je mogućnost za istrage protiv korupcije.Podržavam to. Tražimo da se ispituju sve kriminalne operacije SDP-a i HSP-a tj. stranaka i lijeve i desne strane.

Wikileaks Hrvatska: Imate li ambicije postati novi predsjednik stranke?

Andrija Hebrang: Nemam takvih ambicija. Nemam u planu bilo kakve stranačke kandidature. Članstvo je zaključeno sa mnom i mojom politikom. To sam shvatio u predsjedničkoj kampanji kada sam dobio trećinu glasova zastupnika HDZ-a, ostali su svoje glasove dali drugima. Svaki političar to mora shvatiti kao poruku da je dosta za njega. Želim svoj mandat odraditi do kraja.

Na nama ostaje da se pitamo!

Je li dovoljno samo reći da nalog nije bio izdan i da se ništa nije moglo učiniti po tom pitanju. Sigurno nije. Svi su nešto pretpostavljali, pričalo se  da će USKOK  Sanadera privesti na obavještajni razgovor, a Sanader baš tog jutra ode iz Hrvatske na poslovni put s rezerviranom kartom za London te dalje za Ameriku. Na nama je sada samo da vjerujemo u pravnu Hrvatsku državu i u to da smo svi jednaki pred sudom, pa makar bili i bivši premijer Vlade. Ako se dokaže da je Ivo Sanader uzeo toliko novca iz državne blagajne, Hrvatska će dugo vremena snositi posljedice. Koliko građani još uvijek vjeruju vladajućoj stranci, dali će im vjerovati u budućnosti? Ako je premijer Vlade, čovjek na tako odgovornoj političkoj poziciji, učinio takvo nešto, što se onda može očekivati od ostalih. Ovih dana postavljaju se mnogobrojna pitanja.

Da li je sve to moglo biti učinjeno a da nitko od Sanaderovih suradnika nije znao za to? Da li je Sanaderov odlazak iz države na dan uhićenja bio slučajan ili je imao dojavu iz policije?

Koliko je još takvih afera bilo ili još uvijek traju? Ali jedno od glavnih pitanja je, hoće li se Hrvatska ikada oporaviti od Ive Sanadera? Korupcija je glavni problem hrvatskog društva. Premijerka Kosor vrlo je odlučna u rješavanju tog problema. No, izgleda da će prvo morati krenuti od sebe i svojih redova.

Uredništvo Wikileaks Hrvatska

ANTON E. BASETIĆ - Prva žrtva jugoterora u hrvatskoj emigraciji
Croatian „SOALeaks“

Filed under: VIJESTI Hrvatska · Tags: , , ,

 
reklama